Μενού
  • Α-
  • Α+

Η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Δευτέρα στην ευρύτερη περιοχή της Αμφισσας, στη Φωκίδα, συγκεντρώνει το βάρος των προσπαθειών της πυροσβεστικής. Η συγκεκριμένη φωτιά καίει σε τρία διαφορετικά μέτωπα και μάλιστα ένα μέτωπο κινείται απειλητικά πλέον προς την Ιτέα βοηθούμενο από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Ηδη υπάρχει αφενός σύσταση από το 112 να μην προσεγγίζουν οι πολίτες τη βόρεια Ιτέα, αφετέρου κάλεσμα του Δημάρχου Δελφών να εκκενωθεί η συγκεκριμένη περιοχή. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Oπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής «μετά από επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι της Βόρειας πλευράς της Ιτέας, να είναι σε ετοιμότητα λόγω εγγύτητας της πυρκαγιάς» ο ίδιος ο Δήμαρχος σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook διευκρινίζει ότι «αυτή η ενημέρωση δεν αποτελεί εντολή εκκένωσης».

Στο σημείο επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα 140 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π εκ των οποίων τα 2 Ε/Π έχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό και 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Παράλληλα συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ ενώ βρίσκεται σε Γενική Επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Αυτή την ώρα οι φλόγες κινούνται απειλητικά και προς επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προς ποιμνιοστάσια και ήδη οι πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην της επιτρέψουν να προχωρήσει.

Το ένα από μέτωπα κινείται βόρεια προς το μοναστήρι με τις ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να το συγκρατήσουν ώστε να μην προχωρήσει προς το γυναικείο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία -που έχει εκκενωθεί προληπτικά- και από εκεί σε δασική έκταση. Το πιο απειλητικό μέτωπο έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχοντας ωστόσο αρκετά από το χωριό που σε δεν διατρέχει κίνδυνο. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά. Το τρίτο και πιο καταστροφικό μέτωπο της συγκεκριμένης φωτιάς κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

Στο μέτωπο είναι ήδη και ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ενώ η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο της κατάσβεσης με μηχανήματα και υδροφόρες που έχουν ζητηθεί. Ο Φάνης Σπανός σημειώνει με νόημα την ανάγκη «να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα, πριν πέσει το σκοτάδι».

Η εικόνα στα άλλα μέτωπα φωτιάς στη χώρα

Οπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, σήμερα η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 52 δασικές πυρκαγιές. Από αυτές, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα, σε δασική έκταση στην περιοχή Κορακιά Κρανιδίου Αργολίδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA