Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δεν βρισκόμαστε στα τελειώματα της πανδημίας». Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται και «δυστυχώς ακόμη, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προβλέψουμε και να το ελέγξουμε». Εμφανίζει νέες παραλλαγές που διαφεύγουν από τις ανοσιακές άμυνες με συνέπεια τις επαναλοιμώξεις, οι οποίες μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον καταγράφουν αυξητική τάση.

Διαβάστε ακόμη: Γαλιατσάτος: Μάσκα σε όλους από φθινόπωρο, θα έχουμε νέες μεταλλάξεις

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων μειώνουν την πιθανότητα επαναλοίμωξης και αυξάνουν την ανοσιακή προστασία όσον αφορά τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19. Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ερευνητικό έργο στον χώρο των λοιμώξεων.

Εξηγεί ότι ο κύριος λόγος της αύξησης των επαναλοιμώξεων είναι ότι τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον, δηλαδή και το ΒΑ.2 που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και το ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που επικρατούν πλέον και στην Ελλάδα, είναι στελέχη που διαφεύγουν αρκετά της όποιας προηγούμενης ανοσίας.

Επίσης όπως αναφέρει, η μετάλλαξη Ομικρον (B.1.1.529) που επικρατούσε στην Ελλάδα τέλος Δεκεμβρίου έως μέσα Φεβρουαρίου δεν άφηνε κάποια προστασία από επόμενα στελέχη, η ανοσία είναι πολύ περιορισμένη, ειδικότερα αν κάποιος είναι και μη εμβολιασμένος. «Δεν ξέρουμε αν ισχύσει το ίδιο και για τα επόμενα στελέχη Όμικρον και είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε», σημειώνει ο κ. Παππάς. Προσθέτει ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα και αποτελέσματα μελετών από την Αμερική αναφέρουν ότι, γενικά για τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις μειώνει τις πιθανότητες επαναλοίμωξης, ωστόσο εξηγεί δεν γνωρίζουμε ακόμη το χρονικό διάστημα ανοσολογικής προστασίας, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να φθίνει είτε προέρχεται από τον εμβολιασμό, είτε από νόσηση. «Μέχρι εμείς να κρίνουμε τι γίνεται με το κάθε στέλεχος της Όμικρον έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος Όμικρον, οπότε πρέπει να επικαιροποιούμε και την γνώση μας», αναφέρει, τονίζοντας ότι «αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσηση».

Αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση

«Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι τα συμπτώματα θα είναι ήπια μετά από επαναλοίμωξη, αναφέρει ο κ. Παππάς. Εξηγεί ότι αυτό εξαρτάται από το ιικό φορτίο στο οποίο θα εκτεθεί κάποιος, από την ανοσολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του εκείνη την στιγμή, από τυχαίους παράγοντες, όπως αν η λοίμωξη θα προσβάλλει το αναπνευστικό. «Είναι πολλά που παίζουν ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πρόκριμα το πώς πέρασες την πρώτη φορά που νόσησες για το πώς θα περάσεις την δεύτερη. Έχουμε δει περιπτώσεις που είναι χειρότερες οι επαναλοιμώξεις».

Σύμφωνα με προδημοσιευμένη μελέτη ερευνητών από την Βοστώνη, σημειώνει ο κ. Παππάς, υπάρχει ένας αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση. Στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, κ.λ.π. μέσα στο επόμενο εξάμηνο, που είναι σημαντικότερος από ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει. Όταν κάποιος νοσήσει δύο φορές ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κάτι που δείχνει ότι «η κάθε νόσηση ακόμα κι αν είναι ήπια αφήνει πίσω της "κουσούρια", σημαδεύει τον οργανισμό και αυτό μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Οπότε κάθε νόσηση είναι επικίνδυνη και εμπεριέχει και την πιθανότητα του long covid, το οποίο μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα».

Όσο ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος θα έχει την δυνατότητα να μεταλλάσσεται, αναφέρει ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων προστασίας - χρήση μάσκας ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, καθαρός αέρας σε κλειστούς χώρους, στοχευμένοι έλεγχοι - και ο ευρύτατος εμβολιασμός θα περιορίσουν την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Το βασικό, καταλήγει, είναι τα μέτρα να εφαρμόζονται.

Κορονοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα των υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων 

Τον Ιούνιο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφεραν ότι οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον BA.4 και BA.5 του κορονοϊού είχαν γίνει κυρίαρχες στις ΗΠΑ.Ο οργανισμός αναθεώρησε αυτή τη δήλωση στις 5 Ιουλίου για να πει ότι το BA.5 αποτελούσε πάνω από το ήμισυ των νέων κρουσμάτων στη χώρα. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα των 2 υποπαραλλαγών και στη χώρα μας.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι γενικά αυτές οι υποπαραλλαγές δεν έχουν σημαντικά αποκλίνοντα συμπτώματα από τις προηγούμενες εκδοχές της Όμικρον. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με BA.4 και BA.5 μπορεί να εμφανίσουν:

  • βήχα,
  • ρινική καταρροή,
  • πονόλαιμο, κόπωση,
  • πονοκεφάλους
  • μυϊκούς πόνους.

Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης ή να παρουσιάσουν δύσπνοια, σε σύγκριση με όσους έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα ή άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού, δήλωσε ο δρ Πίτερ Τσιν-Χονγκ, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τους New York Times.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA