Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, μετά τον θάνατο του 49χρονου. Το περιστατικό με τον άνδρα που πήγε στο νοσοκομείο που δεν εφημέρευε και τον παρότρυναν να μεταβεί στο Ρίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Αγιος Ανδρέας Μιχάλης Στελλάτος υποστηρίζει πως ο άτυχος άνδρας δεν είπε ποτέ στις νοσηλεύτριες ότι πονούσε στην πλάτη του, πως λίγο πριν τους είχε επισκεφτεί ακόμα ένα περιστατικό που εξετάστηκε και πρότεινε να ανοίγουν τα τμήματα Επειγόντων και εκτός εφημερίας. 

Διαβάστε ακόμη: Πάτρα: Ο Πλεύρης ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»

«Την ημέρα που ήρθε ο άτυχος συμπολίτης μας το νοσοκομείο δεν εφημέρευε. Προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία, ήταν κλειστή η εφημερία. Τον πρώτο που είδε στην είσοδο ήταν η ασφάλεια. Μετά ήταν οι δύο νοσηλεύτριες της βάρδιας και εκεί απευθύνθηκε ο άτυχος συμπολίτης μας. Ομως στα συμπτώματα δεν είπε για πόνο στην πλάτη. Τρεις φορές είπε στη νοσηλεύτρια “έχω ψύξη, με πονάει ο αυχένας”. Το άκουσαν και οι άλλοι εργαζόμενοι της ασφάλειας και ο τραυματιοφορέας. Είπε πως είχε πάει σε ιδιώτη γιατρό και του είχε δώσει φαρμακευτική αγωγή για ψύξη. Και του λέει η νοσηλεύτρια “ξέρετε κύριε καλό είναι να το διερευνήσετε, να πάτε στο νοσοκομείο που εφημερεύει στο Ρίο και να πάτε για περαιτέρω διερεύνηση”. Αυτή ήταν η διαδικασία» είπε ο κ. Στελλάτος στο OPEN. 

Πριν τον άτυχο άνδρα είχε πάει στο νοσοκομείο «άλλος συμπολίτης μας πάλι σε κλειστή εφημερία και εκλήθη ο γιατρός και είπε να πάει με το ΕΚΑΒ διακομιδή στο Ρίο, γιατί είχε πόνο στο στήθος. Αυτός ο άνθρωπος δεν ήθελε και υπέγραψε και έφυγε». Οσον αφορά τον 49χρονο σημείωσε: «όταν έρχεται ένας άνθρωπος περιπατητικός, έχει έναν πόνο στον αυχένα και λέει έχω ψύξη, αυτό που αποδεικνύει και με τη γνωμάτευση από τον ιδιώτη γιατρό που είχε και τον γιατρό μπορεί να ξεγελάσει». 

Ο κ. Στελλάτος αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα για τους 70 γιατρούς μέσα στον Αγιο Ανδρέα λέγοντας πως «δεν ισχύει αυτό με μικρή εφημερία. Ηταν κάτω από 30. Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Τμήμα Επειγόντων τις ημέρες που δεν εφημερεύει δεν είναι στελεχωμένο με γιατρό και αυτό ισχύει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. 

«Αυτό που λέτε 70 γιατροί είναι αναληθές. Να πω εγώ να είναι 71 και να υπάρχει ένας γιατρός στα Επείγοντα. Δεν συμβαίνει μόνο στον Αγιο Ανδρέα, συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία. Θα έπρεπε να υπάρχει πρωτόκολλο γιατί αυτό είναι το τμήμα σε όλα τα νοσοκομεία που όταν δεν εφημερεύει είναι άδειο!» τόνισε ο κ. Στελλάτος και συμπλήρωσε: «πάνω σε αυτό το περιστατικό να μην βγάλουμε το άχτι μας. Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Είμαστε μείον 300 οργανικές θέσεις εργαζομένων. Μείον πάνω από 60 θέσεις γιατρών. Αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Δεν ζητάμε αυξήσεις μισθών, ζητάμε στελέχωση». 

«Να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς που εκτέλεσαν τον αδερφό μου»

Στο μεταξύ το δικό της δράμα ζει η οικογένεια του αδικοχαμένου 49χρονου. Τραγική φιγούρα, η αδερφή του θύματος, ξέσπασε για τον άδικο θάνατο του Θοδωρή Νεμουτιάνου, καθώς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ALPHA, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή και τον θυμό της για την συμπεριφορά απέναντι σε έναν πολίτη που χαροπάλευε ζητώντας βοήθεια σε ένα νοσοκομείο. 

«Πώς εξηγεί το υπουργείο Υγείας τον θάνατο του αδελφού μου; Ως λάθος; Πραγματικά; Θέλετε να πούμε ότι ένας άνθρωπος που έφτασε μέχρι το νοσοκομείο και είπε στους γιατρούς πεθαίνω, αλλά εκείνοι τον έδιωξαν και τον άφησαν αβοήθητο, ότι λέγεται λάθος; Ας είναι κι έτσι! Εγώ όμως θέλω να προτείνω κάτι. Οπως τον καιρό των lockdown για τον κορονοϊό βγαίναμε στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουμε τους ήρωες γιατρούς, έτσι να βγούμε και τώρα στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς του Αγίου Ανδρέα που εκτέλεσαν τον αδερφό μου και τον άφησαν να πεθάνει αβοήθητος χωρίς λόγο. Ποιος ήταν αυτός που έκρινε έναν ασθενή χωρίς καν να τον εξετάσει γιατρός; Μπορεί κάποιος να απαντήσει;», είπε αρχικά με δάκρυα στα μάτια η αδερφή του 49χρονου.

Στη συνέχεια, απηύθυνε μήνυμα στον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ζητώντας του να την κοιτάξει στα μάτια και να της πει ότι έγινε λάθος με τη ζωή του αδερφού της: «Μπορεί να έρθει ο κύριος Πλεύρης και να με κοιτάξει στα μάτια; Μπορεί να έρθει και να μου πει κατάμουτρα ότι έγινε κάποιο... ιατρικό λάθος; Οτι δεν εκτιμήθηκε σωστά η κατάσταση της υγείας του αδερφού μου; Τι θα μπορούσε να μου πει ο κύριος Πλεύρης αν τον είχα μπροστά μου; Τι θα έλεγε εκείνος αν ήταν η δική του μάνα στη θέση της δικής μου που μέσα σε λίγους μήνες έχασε και δεύτερο παιδί;» κατέληξε η αδερφή του 49χρονου ζαχαροπλάστη που έχασε τη ζωή του τόσο άδικα.

Την ίδια ώρα, ο αδελφός του μιλά για τις τελευταίες στιγμές του, αφότου τον παρέλαβε από το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας για να τον μεταφέρει σε αυτό του Ρίου. Ο 49χρονος, υπενθυμίζεται, επιχείρησε να πάει στο πρώτο νοσοκομείο και φαίνεται πως συνομίλησε με δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες ωστόσο του είπαν πως δεν εφημερεύει και του ζήτησαν να φύγει για το Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Όπως είπε ο αδελφός του, συνομίλησε μαζί του λίγο αφότου έφυγε από το νοσηλευτικό ίδρυμα και εκείνος του ζήτησε να τον πάει στο Ρίο γιατί δεν αισθανόταν καλά. «Δεν μπορώ να πάω στο Ρίο μόνος, δεν είμαι καθόλου καλά» είπε, χαρακτηριστικά ο 49χρονος, σύμφωνα με τον αδελφό του, που μίλησε στο STAR. Όταν πλησίαζε, έλαβε άλλο ένα τηλεφώνημα στο οποίο τον καλούσε να βιαστεί. Τελικώς τον βρήκε και λίγα λεπτά αφότου τον επιβίβασε στo όχημά του, εκείνος πέθανε. «Φεύγω με μεγάλη ταχύτητα και παθαίνει ανακοπή στα χέρια μου» σημείωσε.

Ερωτώμενος για το εάν τον είχαν εξετάσει στον Άγιο Ανδρέα και το εάν ισχύσουν τα περί ψύξης – ο ασθενής φέρεται να είπε στο νοσηλευτικό προσωπικό ότι είχε έναν πόνο στην πλάτη καθώς είχε πάθει ψύξη – ο αδελφός του επιβεβαίωσε πως είχε συνομιλήσει με τις νοσηλεύτριες, αλλά δεν γνώριζε το τι είπαν. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν τον εξέτασαν. Σημείωσε πως γνώριζε πως το νοσοκομείο δεν εφημέρευε αλλά πήγε εκεί καθώς δεν ήταν σε κατάσταση να πάει στο Ρίο μόνος του. «Δεν μπορούσε να πάει στο Ρίο, ήξερε ότι δεν εφημερεύει ο Άγιος Ανδρέας» τόνισε. «Αν αργούσα τρία λεπτά, θα τον έβρισκα νεκρό στο αυτοκίνητό του, έξω από το νοσοκομείο» συνέχισε. Σχετικά με τα συμπτώματα που είχε εμφανίσει, είπε πως «πονούσε πάρα πολύ το στήθος του». Τέλος, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η οικογένεια σκοπεύει να κινηθεί νομικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA