Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός σήμανε κοντά στο χωριό Αντιφίλιπποι στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Antonov κατέπεσε στην περιοχή μετά από φωτιά που πήρε ο κινητήρας κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ο πιλότος ζήτησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο είτε στην Καβάλα είτε στη Θεσσαλονίκη αλλά λίγο πριν φτάσει στο μικρό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα Καβάλας, χάθηκε το ίχνος του στο ραντάρ, με τους κατοίκους των χωριών Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι να γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του αεροσκάφους.

Διαβάστε ακόμη: Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Ολονύχτιο θρίλερ με τους 12 τόνους «επικίνδυνου φορτίου» - Εξελίξεις με το πρώτο φως της μέρας

Ηδη πετάνε drones στην περιοχή προκειμένου να μεταφέρουν εικόνες στους πυροτεχνουργούς και τα ειδικά συνεργεία για να προσεγγίσουν το σημείο. Οπως είπε στο OPEN ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά που έχουν διασκορπιστεί στην περιοχή. Θεωρείται πως τα οκτώ μέλη του πληρώματος είναι νεκρά.

Η Πυροσβεστική έχοντας υπόψιν τη μεγάλη ποσότητα «επικίνδυνου υλικού» που βρίσκεται στο φλεγόμενο αεροσκάφος είχε ζητήσει να εκκενωθεί η περιοχή από κατοίκους και δημοσιογράφους σε ακτίνα του ενός χιλιομέτρου. Μάλιστα, όσοι βρίσκονται κοντά στο σημείο της συντριβής καλούνται να φορούν μάσκες όσοι είναι στην περιοχή εξαιτίας τοξικών αερίων. O συντονιστής της επιχείρησης Μάριος Αποστολίδης κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους διότι υπάρχει η αίσθηση «καψίματος» σε μάτια και χείλη εξαιτίας των αερίων. 

Στην περιοχή είναι πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η Πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος. Εξελίξεις αναφορικά με τον έλεγχο που θα κάνουν οι πυροτεχνουργοί και τα υπόλοιπα σωστικά συνεργεία, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αναμένονται να υπάρξουν με το πρώτο φως της ημέρας, για λόγους ασφαλείας.

Στο νοσοκομείο δύο Πυροσβέστες

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο Πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

«Σιωπή» από τη Σερβία

Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής από τις αρχές στη Σερβία όσον αφορά το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov. Τα μέσα ενημέρωσης από τη Σερβία αναμεταδίδουν ρεπορτάζ από ελληνικά ΜΜΕ. Θεωρείται ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε χθες βράδυ από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις, στη νότια Σερβία. Σύμφωνα με ιστότοπους σερβικών ΜΜΕ, αυτόπτες μάρτυρες που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο της Νις ανέφεραν ότι είδαν το αεροσκάφος να απογειώνεται χθες βράδυ. Κάποιοι είπαν ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι «είχε κάπως ανώμαλη πορεία». Η εφημερίδα Πολίτικα αναφέρει ότι «το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία και ήταν καταχωρημένο στην Ουκρανία». Να σημειωθεί ότι η Σερβία εξάγει κυρίως πυρομαχικά σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας δεν διαθέτουν μεταγωγικά Antonov.

Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές

Στο μεταξύ, στο σκοτάδι έχουν βυθίστηκαν για αρκετή ώρα, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι, με τους προβολείς από τα περιπολικά και τα οχήματα της Πυροσβεστικής να ήταν η μόνη πηγή φωτισμού τις βραδινές ώρες. 

 Η πορεία που ακολούθησε το αεροπλάνο:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA