Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολονύχτιο αναμένεται το θρίλερ με το αεροσκάφος τύπου Antonov που συνετρίβη αργά το βράδυ του Σαββάτου (16/7), κοντά στο χωριό Αντιφίλιπποι στην Καβάλα, μετά από φωτιά που πήρε ο κινητήρας κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ο πιλότος ζήτησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο είτε στην Καβάλα είτε στη Θεσσαλονίκη αλλά λίγο πριν φτάσει στο μικρό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα Καβάλας, χάθηκε το ίχνος του στο ραντάρ, με τους κατοίκους των χωριών Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι να γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του αεροσκάφους. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την ΥΠΑ, στο αεροσκάφος επέβαιναν 8 άτομα, ενώ μετέφερε 12 τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods) χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς για τι είδους φορτίο πρόκειται.

Αναλυτικά, πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρουν ότι ο πιλότος του Antonov An-12 το οποίο κατέπεσε στην περιοχή της Καβάλας ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης. Του δόθηκε εντολή να πάει στο αεροδρόμιο της Καβάλας αλλά στην τελευταία συνομιλία που είχε ο πιλότος με τον πύργο ελέγχου της Χρυσούπολης τόνισε ότι θα επιχειρήσει να προσγειωθεί με την κοιλιά (belly landing) σε μη κατοικημένη περιοχή - χωρίς δηλαδή κατεβασμένους τους τροχούς. Αυτό πυροδοτεί σενάρια ότι ίσως αντιμετώπιζε περισσότερα προβλήματα από τον φλεγόμενο κινητήρα, αν και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι απλώς δεν μπορούσε να φτάσει στο αεροδρόμιο για αναγκαστική προσγείωση.

Η Πυροσβεστική έχοντας υπόψιν τη μεγάλη ποσότητα «επικίνδυνου υλικού» που βρίσκεται στο φλεγόμενο αεροσκάφος έχει ζητήσει να εκκενωθεί η περιοχή από κατοίκους και δημοσιογράφους σε ακτίνα του ενός χιλιομέτρου, ενώ έχει επιστρατευθεί και drone πάνω από το σημείο συντριβής προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές για πυροτεχνουργούς και υπόλοιπα σωστικά συνεργεία να προσεγγίσουν την περιοχή. Μάλιστα, η ρεπόρτερ της ΕΡΤ που είναι στο σημείο ανέφερε πως υπήρχε ισχυρή σύσταση από την Πυροσβεστική να φορέσουν μάσκες όσοι είναι στην περιοχή εξαιτίας τοξικών αερίων.

Στην περιοχή είναι πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η Πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος. Εξελίξεις αναφορικά με τον έλεγχο που θα κάνουν οι πυροτεχνουργοί και τα υπόλοιπα σωστικά συνεργεία, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αναμένονται να υπάρξουν με το πρώτο φως της ημέρας, για λόγους ασφαλείας.

Αναστάτωση και έντονη κινητοποίηση στην περιοχή

Εντονη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των κατοίκων στον κάμπο των Αντιφιλίππων, μετά την πτώση του αεροσκάφους στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αρχικά είδαν ένα φλεγόμενο αντικείμενο, που όταν κατέπεσε προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά και πολλαπλές εκρήξεις.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αρχικά είδαν ένα φλεγόμενο αντικείμενο, που όταν κατέπεσε προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά και πολλαπλές εκρήξεις. Στην περιοχή υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ έχουν καταφτάσει και ασθενοφόρα.

 Η πορεία που ακολούθησε το αεροπλάνο

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA