Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην ΕΕ/ΕΟΧ, η οποία παρατηρείται και στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, στις 23 από τις 27 χώρες. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις, παρότι είναι πρόσφατες, ουσιαστικά σηματοδοτούν την έναρξη ενός εκτεταμένου κύματος, το οποίο οδηγείται από τις παραλλαγές Ομικρον  4 και 5, επισημαίνει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που δημοσιεύτηκε στην αρχή της εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα που δείχνουν πως κολλήσατε την υποπαραλλαγή όμικρον

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης σοβαρότητας της νόσου που προκαλούν τα στελέχη Ομικρον 4 και 5, σε σύγκριση με τα Όμικρον 1 και 2. Εντούτοις, η αυξημένη διασπορά σε μεγαλύτερες ηλικίες, οδηγεί σε σοβαρή νόσο. Από τις 10 Ιουλίου 2022, 12 χώρες ανέφεραν αυξητική τάση στις εισαγωγές, είτε σε νοσοκομεία είτε σε ΜΕΘ, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αν και τα ποσοστά θανάτων στην ΕΕ/ΕΟΧ παρέμειναν σταθερά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, τα μοντέλα του Κέντρου δείχνουν ότι τόσο τα ποσοστά  κρουσμάτων όσο και αυτά της θνησιμότητας θα αυξηθούν. «Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, στόχος των εκστρατειών εμβολιασμού πρέπει να είναι η μείωση των νοσηλειών, της σοβαρής ασθένειας και των θανάτων και η προστασία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρουν οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού οργανισμού. 

Ξεκάθαρα τα οφέλη της 4ης δόσης

Το ECDC επισημαίνει ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και ιδιαίτερα αυτά με συννοσηρότητες εξακολουθούν να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, τονίζοντας ότι τα μοντέλα δείχνουν ξεκάθαρα οφέλη από τη χορήγηση της δεύτερης ενισχυτικής (τέταρτη) δόσης του εμβολίου για τα άτομα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρώιμη έναρξη ενός προγράμματος δεύτερης αναμνηστικής δόσης, όχι μόνο για τον πληθυσμό ηλικίας 80 ετών και άνω, αλλά και για ενηλίκους μεταξύ 60 και 79 ετών και για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας, για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και τη διασφάλιση των αντοχών του συστήματος Υγείας.

Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρες, όπου το κύμα των υποπαραλλαγών Oμικρον 4 και 5 ξεκινά ή δεν έχει ακόμη κορυφωθεί. Οι εκστρατείες εμβολιασμού θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τα άτομα που είναι δικαιούχοι να ολοκληρώσουν το βασικό εμβολιασμό τους και την πρώτη αναμνηστική δόση, εάν δεν το έχουν ήδη κάνει», αναφέρει η έκθεση του ECDC. «Η συνεχής παρακολούθηση των εμβολίων και της αποτελεσματικότητάς τους είναι απαραίτητη για την ταχεία ανίχνευση σημάτων μείωσης της προστασίας, ενώ η ανάπτυξη πρόσθετων αναμνηστικών δόσεων μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θα πρέπει να βασίζεται στην τοπική επιδημιολογική κατάσταση», σημειώνει.

Ολοκληρωμένη επιτήρηση αναπνευστικών ιών

Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, πολλές χώρες επανεξετάζουν την προσέγγισή τους στην επιτήρηση της COVID. Όπως αναφέρει η έκθεση, το ECDC στοχεύει να παρέχει στις χώρες συγκεκριμένη επιχειρησιακή καθοδήγηση για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη ολοκληρωμένη επιτήρηση των αναπνευστικών ιών. Σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου, η πανδημία COVID-19 είχε μόνιμο αντίκτυπο στα υπάρχοντα συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για τη γρίπη. Αυτά τα συστήματα και αυτά που δημιουργήθηκαν για τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δεν είναι ακόμη πλήρως κατάλληλα για ολοκληρωμένη επιτήρηση των αναπνευστικών ιών. Οι χώρες θα πρέπει να σχεδιάσουν μια πιθανή αναβάθμιση των ελέγχων για ιούς γρίπης και SARS-CoV-2, εάν απαιτείται, ως απάντηση στην εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής ανησυχίας του κορονοϊού ή της γρίπης.

«Οι λοιμώξεις αυξάνονται και πάλι σε ολόκληρη την ΕΕ και με αυτή την αύξηση παρατηρούμε επίσης αύξηση σε σοβαρά κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία, πληρότητα ΜΕΘ και θνησιμότητα. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να το αντιμετωπίσουμε και να εντείνουμε τη δράση για να αυξήσουμε την προστασία εν όψει και άλλων κυμάτων του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ο εμβολιασμός παραμένει η ισχυρότερη προστασία μας από νοσηλεία, σοβαρή νόσο και θάνατο. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά την έκκλησή μου σε όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη όλες τις συνιστώμενες δόσεις να τις λάβουν επειγόντως, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων αναμνηστικών για όλους και των δεύτερων αναμνηστικών για τα άτομα άνω των 60 ετών καθώς και για όσους είναι ευάλωτοι. Σήμερα υποβάλαμε ενημερωμένες συστάσεις τόσο για τον εμβολιασμό όσο και για την ενίσχυση της ολοκληρωμένης επιτήρησης των αναπνευστικών ασθενειών. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή παρακολούθηση της COVID-19 καθώς και για τυχόν μελλοντικές πανδημίες», δηλώνει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Η διευθυντήρια του ECDC Andrea Ammon τονίζει: «Γνωρίζω ότι θα απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια από τις αρχές δημόσιας υγείας και την κοινωνία γενικότερα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Αλλά τώρα, στην αρχή ενός νέου κύματος, είναι η ώρα να κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για να βάλουμε κάθε κομμάτι στη θέση του. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυρά, ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης που να είναι βιώσιμα και ανθεκτικά σε περίπτωση που έρθει μια νέα πανδημία και η διαθεσιμότητα αρκετών ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων σημαίνει ότι κάθε μεμονωμένη μόλυνση COVID-19 που αποτρέπεται είναι δυνητικά η σωτηρία μιας ζωής».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA