Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ενδεχόμενο του εμπρησμού για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη και εξαπλώθηκε στις γύρω περιοχές, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να το αφήνει ανοικτό με τα όσα είπε την Τετάρτη. Κάτι τέτοιο ενισχύεται και από το γεγονός πως άρχισαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο μέτωπα πυρκαγιάς στην περιοχή, όπως αποκάλυψε και ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός.

Διαβάστε ακόμη: Στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα στην Πεντέλη - Μεγάλος κίνδυνος και σήμερα για φωτιές

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του. Σίγουρα για την Πεντέλη δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης χθες με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής να «επιβεβαιώνει» αυτύς τους φόβους εκφράζοντας έτσι το προβληματισμό που υπάρχει στην πυροσβεστική. «Ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα δυο μέτωπα τα οποία μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, αλλά η πυρκαγιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που κατεύθυνε την πυρκαγιά προς το Ντράφι» ανέφερε. 

«Στο σημείο στο Νταού Πεντέλης υπάρχει συγκεκριμένο δασικό περιπολικό, είχαμε όμως αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη διεύθυνση εγκληματών εμπρησμού στις 5.19 σχεδόν δύο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι ελέγχονται όλα τα δεδομένα. 

Επίσης, σε ό,τι έχει να κάνει με την πυρκαγιά στα Μέγαρα σημείωσε πως ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα μετά τη λήξη του συναγερμού στην Πεντέλη, όπου κατορθώθηκε να γίνει διαχειρίσιμη μέσα στο πρώτο οχτάωρο, ενώ μετά ξέσπασαν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα. Πρώτιστο μέλημά μας, επανέλαβε, ήταν η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. Απομακρύναμε 85.000 με 90.000 κόσμο μια ολόκληρη μεγάλη πόλη σε έναν  δασικό/ οικιστικό ιστό μαζί με τους συναδέλφους μας αστυνομικούς, ειδάλλως θα είχαμε πρόβλημα. 

Κίνδυνος για κατολισθήσεις και πλημμύρες

Πλέον, οι περιοχές που κάηκαν είναι αντιμέτωπες μέ ένα άλλον κίνδυνο. Αυτόν των κατολισθήσεων αλλά και των πλημμυρών με τις πρώτες δυνατές βροχές. «Η πυρκαγιά επιφέρει ακόμα ένα κύκλο καταστροφικών φαινομένων, όπως κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, που επιταχύνουν την εμφάνισή τους, ερημοποίηση της περιοχής» εξήγησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, τόνισε την σημασία της ατομικής ευθύνης. «Βλέπουμε δέντρα να εφάπτονται των κατοικιών, πολλές φορές θέλουμε το δέντρο να μπαίνει μέσα στο σαλόνι μας» δήλωσε. «Κάποιος που επιλέγει να ζήσει σε μία περιοχή με πολύ πιο καλές συνθήκες από ό,τι στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να επωμιστεί και το κόστος αυτής της απόφασης, δεν θα το επωμιστεί ο κάτοικος στο κέντρο της Αθήνας».

Ο Ευθύμιος Λέκκας πρότεινε «για την περίπτωση των μικτών ζωνών αστικών και δασικών περιοχών, να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για το πώς κάνουμε ό,τι κάνουμε στις ζώνες μείξης». «Χρειάζονται σωστικές παρεμβάσεις στις περιοχές που έχουν καταστραφεί και ενέργειες πρόληψης» ανέφερε κλείνοντας.

Καταγραφή κι αποζημίωση των ζημιών

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός χθες διαβεβαίωσε για την ταχύτατη καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών των πληγέντων σε κατοικίες και εκτάσεις. Ηδη μετά τη χαρτογραφική αποτύπωση της υπηρεσίας Copernicus οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών ξεκίνησαν από χθες το μεσημέρι τις αυτοψίες, ενώ σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για την παροχή κρατικής αρωγής στους πληγέντες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA