Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας περιμένουν το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 22χρονος μεγιστάνας Jack Fenton διαμελίστηκε από τον πίσω έλικα ελικοπτέρου στα Σπάτα. Επιπλέον θα γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις στον άτυχο νεαρό και σε συνδυασμό με την αυτοψία και τις καταθέσεις, αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια του φρικτού δυστυχήματος. 

Διαβάστε ακόμη: Σπάτα: Γόνος ζάμπλουτης βρετανικής οικογένειας ο νεαρός που διαμελίστηκε από ελικόπτερο - Τρεις συλλήψεις

Ο Jack Fenton χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο την ώρα του φρικτού ατυχήματος, σύμφωνα με την Daily Mail και πιθανώς προσπαθούσε να βγάλει selfie. Ηταν φοιτητής του Oxford Brookes και είχε τελειώσει το σχολείο στο Κεντ. Ο πατέρας του, Miguel Fenton, είναι επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων και μάρκετινγκ του πάρκου The Hop Farm. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun, ο 22χρονος ήταν γόνος ζάμπλουτης οικογένειας της Βρετανίας, ο οποίος επέστρεφε με το ενοικιασμένο ελικόπτερο Bell 407 από διακοπές στη Μύκονο και θα μετέβαινε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα προκειμένου να επιβιβαστεί στο ιδιωτικό τζετ της οικογένειας. Ντόπιοι είπαν στη βρετανική εφημερίδα πως λιμουζίνες περίμεναν την οικογένεια στο ελικοδρόμιο.

Ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης είπε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε δύο ερωτήματα για το δυστύχημα: 

  1. Γιατί κατέβηκαν οι επιβάτες ενώ τα στροφεία περιστρέφονταν; 
  2. Γιατί ένας επιβάτης κινήθηκε στο πίσω μέρος ενώ είναι εντελώς απαγορευτικό;

Η αναφορά της αστυνομίας για το περιστατικό: 

«Τη Δευτέρα 25/7/2022, στις 18:00 το απόγευμα στην Παιανία Αττικής, θέση Αγίου Γεωργίου στον πολυχώρο Λώλου, έλαβε χώρα συμβάν με θανάσιμο τραυματισμό ατόμου. Ειδικότερα ελικόπτερο τύπου SX-HEJ της εταιρείας «Superior Air» με ιδιοκτήτη τον Σ.Η. του Κ., το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο από Μύκονο-Παιανία, αφού προσγειώθηκε, ο πιλότος Φ.Χ. με τέσσερις επιβαίνοντες υπηκόους Αγγλίας: Yeabsley James Douglas Allan του Richard, Savage Max David του Ian, Stanton Gleaves Jack James του Robin και Fenton Jack του Miguel, κατά την έξοδό τους, ο Fenton Jack κινήθηκε προς το πίσω μέρος του ελικοπτέρου και τον χτύπησε ο πίσω μικρός έλικας στο πίσω μέρος του κεφαλιού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του». 

Η παρέα των Βρετανών επέστρεψε με δύο ιδιωτικά ελικόπτερα από τη Μύκονο όπου είχαν κάνει τις διακοπές τους. Τα δύο ελικόπτερα πετούσαν σε σχηματισμούς, το ένα πίσω από το άλλο. Το πρώτο ελικόπτερο τύπου Bell 407, με τέσσερις επιβάτες και πλήρωμα έναν χειριστή προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο που βρίσκεται στο άκρο του πολυχώρου Λώλου στα Σπάτα. Στο δεύτερο ελικόπτερο που ακολουθούσε, βρίσκονταν οι γονείς του 21χρονου που έχασε τη ζωή του. Το δεύτερο ελικόπτερο, με τους γονείς του 22χρονου Βρετανού ακολουθούσε και δεν είχε ακόμη προσγειωθεί όταν σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα. Οι δύο χειριστές επικοινώνησαν μετά το δραματικό περιστατικό και ο πιλότος του δεύτερου ελικοπτέρου ζήτησε και έλαβε άδεια να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο του Ελευθέριος Βενιζέλος, προκειμένου οι γονείς να μην καταρρεύσουν από το σοκ.

Τρεις συλλήψεις για το δυστύχημα στα Σπάτα

Παράλληλα, σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία για τον θάνατο του 22χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο πιλότος του ελικοπτέρου, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, ενώ οι άλλοι δύο είναι τεχνικοί εδάφους της εταιρείας από την οποία είχε μισθωθεί το ελικόπτερο. 

Τι θα εξετάσουν οι Αρχές

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μίλησε στο Mega για το περιστατικό. «Την προανάκριση την έχει αναλάβει το ΑΤ Παιανίας. Ήταν ένα ελικόπτερο τύπου Bell, τα ελικόπτερα έχουν σε δύο μέρη έλικες, πάνω, που οι έλικες το ανεβάζουν και το κρατούν σε πορεία, και στο πίσω μέρος, που ο έλικας ουσιαστικά ισορροπεί το ελικόπτερο και η ταχύτητα των στροφών είναι πενταπλάσια των στροφών του πάνω έλικα», ανέφερε αρχικά.

«Θέλουμε να δούμε εάν ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για να κατέβουν απ' το ελικόπτερο. Αυτοί οι έλικες κάνουν περίπου 2 λεπτά από την ώρα που θα σβήσει τον κινητήρα εκτός και εάν πατήσει ένα κουμπί το οποίο τους σταματά στα 50 δευτερόλεπτα. Η πόρτα του ελικοπτέρου δεν έχει ασφάλεια, όποιος θέλει ανοίγει την πόρτα και βγαίνει. Το σημείο που θα σταθεί η προανάκριση είναι στο εάν τους ενημέρωσε ο πιλότος για να κατέβουν όταν σταματήσει ο έλικας και οι κινητήρες. Υπάρχει και η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που θα ερευνήσουν τι έγινε», πρόσθεσε. «Σε αυτού του είδους τα ατυχήματα ακολουθείται η διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο. Εάν υπάρχει τραυματισμός, ο πιλότος πάει για την αυτόφωρη διαδικασία, πάει για ανθρωποκτονία από αμέλεια», κατέληξε ο κ. Καλλιακμάνης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA