Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενταση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (5/9) με δυνάμεις των ΜΑΤ που συνόδευαν την ομάδα ΟΠΠΙ (Πανεπιστημιακής Αστυνομίας) στην πρεμιέρα της ανάληψης καθηκόντων στου Ζωγράφου να συγκρούονται με φοιτητές που είχαν αποκλείσει την είσοδο του Ιδρύματος. Νωρίτερα, οι δυνάμεις της ΟΠΠΙ είχαν φτάσει στην κεντρική πύλη της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, με τη συνοδεία διμοιρίας των ΜΑΤ. Την ίδια ώρα, στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης ήταν συγκεντρωμένοι φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι τους έχουν αποκλείσει την είσοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη φοιτητικών συλλόγων και παρατάξεων, που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, ξεκίνησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19:00, αντιδρώντας στην παρουσία των 16 ανδρών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που έκαναν σήμερα την πρώτη τους εμφάνιση. Παρών ήταν και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, καθώς και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι η αστυνομία στις σχολές «σημαίνει να πετιούνται χημικά και δακρυγόνα μέρα μεσημέρι στο κεντρικό κτήριο της σχολής, σημαίνει καταπάτηση του ασύλου, σημαίνει παρεμπόδιση της υλοποίησης των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων». «Εξω η αστυνομία από τις σχολές» ήταν το κεντρικό σύνθημα των φοιτητών. Κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων επιχείρησαν να επιτεθούν στα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας με ρίψη αντικειμένων, με συνέπεια να παρέμβουν τα ΜΑΤ και να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών και κρότου-λάμψης. Μάλιστα, λόγω της έντασης, οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο φυγάδευσαν τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Φοιτητικοί σύλλογοι έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για αύριο Τρίτη, στις 8 το πρωί, στο ίδιο σημείο.

Πρεμιέρα για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Σήμερα ξεκίνησε η εφαρμογή του θεσμού, που έχει περάσει από πολλά «κύματα», με ολιγομελή ομάδα των ΟΠΠΙ να δίνει το «παρών» στο ΕΚΠΑ, όπου και πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός της εισόδου του από φοιτητές του Ιδρύματος. Βέβαια, μαζί με τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας παρατάχθηκε στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι εξελίξεις χρονικά αλληλοεπηρεάστηκαν, καθώς αρχικά «κυκλοφόρησε» νωρίς σήμερα το μεσημέρι η είδηση ότι ξεκίνησε η πρώτη περιπολία αστυνομικών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητών που οργάνωσαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ενώ ομάδες των ΜΑΤ και δυο λεωφορεία της αστυνομίας παρατάχθηκαν απέναντι από την κεντρική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης στην οδό Ούλοφ Πάλμε και μαζί τους παρατάχθηκαν και είκοσι άτομα της ΟΠΠΙ που έχει αναλάβει το Ιδρυμα. Τα μέλη των ΟΠΠΙ διακρίνονται από το χαρακτηριστικό πράσινο καπελάκι που φορούν, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν κανονικά τις περιπολίες τους. Στη συνέχεια, η ομάδα των ΟΠΠΙ μπήκε κανονικά και μέσα στο χώρο του Ιδρύματος, όπου περιπόλησε γύρω στις 6 η ώρα το απόγευμα.

Τις επόμενες ημέρες οι ομάδες της πανεπιστημιακής αστυνομίας και των τεσσάρων ΑΕΙ (πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) που έχουν επιλεγεί θα βρίσκονται καθημερινά στα Ιδρύματα αυτά και αναλαμβάνουν επίσημα τα καθήκοντα τους. Εχουν προηγηθεί βέβαια άτυπες συναντήσεις και σχεδιασμός με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων αυτών, που όμως δεν περίμεναν την εμφάνιση τους άμεσα, αλλά μετά το τέλος του μήνα και τη λήξη της εξεταστικής περιόδου. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τους καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εξεταστική περίοδος τους.

Επόμενο βήμα για τα σχέδια ασφαλείας των ΑΕΙ είναι η τοποθέτηση των λεγόμενων «τουρνικέ» που τοποθετούνται στην είσοδο κτιρίων και χώρων και επιτρέπουν να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου ή κάρτας. Επ αυτού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει τοποθετήσει 14 αντίστοιχους μηχανισμούς στο κτήριο της διοίκησης του, ενώ αναμένεται η τοποθέτηση 12 αντίστοιχων μηχανισμών στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Νίκος Φίλης: Επίδειξη δύναμης από τα ΜΑΤ

«Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των υποκλοπών έκανε επίδειξη δύναμης έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, από την Πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια. «Πριν λίγο έκανε χρήση δακρυγόνων απέναντι στους φοιτητές. Πρόκειται για αντιπερισπασμό δύο ημέρες πριν αρχίσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές.  Η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας συναντά την ομόθυμη αντίδραση των Πανεπιστημιακών και των φοιτητών.

Πρόκειται για μια ακόμη όψη του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επίθεσης στο Κράτος Δικαίου. Θα αποκρουστεί! Σήμερα υπήρξε μια άμεση απάντηση από πλήθος  φοιτητών, που κατά εκατοντάδες, συνεχίζουν να συρρέουν  στο χώρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία. Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA