Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ο Ριέ αναλογιζόταν πως αυτή η χαρά δε θα ήταν ποτέ σίγουρη. Γιατί ήξερε αυτό που αγνοούσε το χαρούμενο πλήθος[…] δηλαδή πως ο βάκιλος της πανούκλας δεν πεθαίνει ούτε εξαφανίζεται ποτέ, πως μπορεί να μείνει δεκάδες χρόνια κοιμισμένος μέσα στα έπιπλα και τα ρούχα[…] και πως ίσως θα ερχόταν μια μέρα που για την δυστυχία και τη γνώση των ανθρώπων η πανούκλα θα ξυπνούσε τα ποντίκια της και θα τα έστελνε να ψοφήσουν σε μία ευτυχισμένη πόλη». Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το αλληγορικό και άκρως αντιφασιστικό αριστούργημα του νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ «η Πανούκλα». Και αυτό ακριβώς έγινε και στην Αθήνα με την άνοδο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. «Η πανούκλα ξύπνησε τα ποντίκια της και τα έστειλε να ψοφήσουν σε μία ευτυχισμένη πόλη».

Συμπληρώνονται σήμερα 9 χρόνια από τη στιγμή που το μαχαίρι του χρυσαυγίτη δολοφόνου Ρουπακια, έκοψε το νήμα της ζωής του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσσα. Εννέα χρόνια από τη στιγμή που «σκότωσαν οι εχθροί μας το γελαστό παιδί». Εννέα χρόνια μετά από εκείνα τα 55 δραματικά λεπτά, όσα δηλαδή χρειάστηκε το τάγμα εφόδου για να δολοφονήσει ένα νέο άνθρωπο.

«Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις, όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα»

Ήταν ο Παύλος Φύσσας στοχοποιημένος από τους χρυσαυγίτες; Προφανώς και ήταν. Αυτό, άλλωστε, ήταν κάτι που αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης. Παρά τα όσα είχαν ακουστεί, εκείνο το μοιραίο βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, στην καφετέρια «Κοράλλι» στο Κερατσίνι δεν έγινε κανένας «οπαδικός τσαμπουκάς». Ο Παύλος είχε πάει με τους φίλους του και την κοπέλα του για να δουν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρί Σεν Ζερμέν για τους ομίλους του Champions League. Δυστυχώς, εκεί μέσα υπήρχαν και τρεις γνωστοί για τη δράση τους χρυσαυγίτες. Ο ένας από αυτούς έβγαινε από το μαγαζί την ώρα που ο Φύσσας έμπαινε. Τον είδε. Κατάλαβε ποιος είναι και από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.

Θαμώνες και υπάλληλοι του μαγαζιού κατέθεσαν όλοι τους πως δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό και όλα κυλούσαν ομαλά εκείνο το μοιραίο βράδυ. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν γιατί την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι έβλεπαν το ματς, κάποιοι άλλοι είχαν ήδη θέσει σε εφαρμογή το δολοφονικό τους σχέδιο. Ο Παύλος είχε στοχοποιηθεί από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που έδρασαν υπερβολικά γρήγορα και συντονισμένα. Ο Φύσσας έπρεπε να σταματήσει να μιλάει μέσα από τα τραγούδια του.

Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Πλέον, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της δολοφονίας βρίσκονται καταδικασμένοι στις φυλακές, ενώ ο λαός έχει βάλει στο πολιτικό χρονοντούλαπο της ιστορίας τη Χρυσή Αυγή η οποία πριν καν βγει εκείνη η Ιστορική καταδικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020, είχε αρχίσει να διαλύεται «εις τα εξ ων συνετέθη» καθώς, ως γνωστόν, όταν το καράβι βουλιάζει τα ποντίκια το εγκαταλείπουν πρώτα.

Και ήταν, όντως, ιστορική εκείνη η απόφαση που χρειάστηκε σχεδόν δυο χρόνια για να καθαρογραφεί. Απαιτήθηκαν 12.746 σελίδες για να αποτυπωθεί ο τρόπος με τον οποίο το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση. Μόνο το σκεπτικό της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας είναι περίπου 500 σελίδες!

Στην πρωτοβάθμια δίκη παραπέμφθηκαν συνολικά 69 άτομα, αλλά δικάστηκαν τελικά 65 γιατί ο ένας απεβίωσε. Εξ αυτών καταδικάστηκαν 57 και αθωώθηκαν 11. Οι 50 καταδικάστηκαν για κακούργημα και οι 7 για πλημμέλημα. Από τους 50 που καταδικάστηκαν για κακούργημα, οι 43 καταδικάστηκαν για εγκληματική οργάνωση και οι 7 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι 40 από τους καταδικασθέντες, ενώ αυτή τη στιγμή στις φυλακές είναι λιγότεροι από 30. Στη δευτεροβάθμια δίκη που θα συνεχιστεί σε λίγες ημέρες από σήμερα (στις 28 Σεπτεμβρίου) δικάζονται 48 άτομα αφού ένας εκ των κατηγορουμένων απεβίωσε, ενώ ένας άλλος παραιτήθηκε από την έφεση. Δικάζονται δηλαδή 41 άτομα για εγκληματική οργάνωση και επτά για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Τα 55 δραματικά λεπτά που οδήγησαν στη δολοφονία Φύσσα

Ίσως το σημαντικότερο απ΄ όλα όσα ακούστηκαν στην πρώτη δίκη, ωστόσο, είναι η ανάλυση των sms που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης εκείνο το βράδυ. Αυτό που προέκυψε από τα όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο είναι ανατριχιαστικό: Χρειάστηκαν περίπου 55 λεπτά για να συγκροτηθεί το τάγμα εφόδου που με μπροστάρη τον Ρουπακιά δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την προανάκριση της αστυνομίας και τα όσα ακούστηκαν και έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο, οι τρεις χρυσαυγίτες που ήταν μέσα στο «Κοράλλι» ήταν οι: Άγγος, Τσαλίκης και Μιχάλαρος. Ο τελευταίος ήταν αυτός που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την παρέα του Φύσσα στην είσοδο του μαγαζιού.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ (και ενώ πλέον ο ποδοσφαιρικός αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη) η παρέα του Φύσσα διακρίνει έντονη κινητικότητα από την πλευρά των χρυσαυγιτών οι οποίοι φαίνεται πως δεν ασχολούνται πλέον με την εξέλιξη τους ματς.

Στις 23:03 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Εκείνη την ώρα γίνονται τα πρώτα τηλεφωνήματα και στέλνονται τα πρώτα sms. Στις 23:19, ο Άγγος τηλεφώνησε στον Καζατζόγλου (υπεύθυνο πολιτικής δράσης και μέλος του πενταμελούς της τοπικής Νίκαιας).

Προφανώς τον ενημέρωσε για την παρουσία του Παύλου στην καφετέρια. Δυο λεπτά αργότερα (23:21) ο Καζατζόγλου τηλεφωνεί στον «πυρηνάρχη» της Νίκαιας, Πατέλη. Αυτός με τη σειρά του, περίπου τέσσερα λεπτά αργότερα (23:26) ενημερώνει το Γιάννη Λαγό. Αφού είχε ακολουθηθεί η ιεραρχική αυτή διαδικασία και αφού ολοκληρώνεται η συνομιλία του με το Λαγό ο Πατέλης στέλνει στις 23:28 μήνυμα στα μέλη της οργάνωσης: «Όλοι όσοι είστε κοντά τώρα στη Νίκαια… δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα».

Στις 23:32, ο χρυσαυγίτης Γεώργιος Δήμου τηλεφωνεί στον Ρουπακιά και τρία λεπτά αργότερα (στις 23:35) εκείνος τηλεφωνεί στον Καζατζόγλου και το επόμενο λεπτό (23:36) επικοινωνεί και πάλι με τον Δήμου.

Τηλεφωνήματα και SMS συνεχίζονται με την ίδια ένταση για τα επόμενα, περίπου, 15 λεπτά. Η ώρα έχει φτάσει πλέον 23:50 και οι επικοινωνίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης αραιώνουν στο μέγιστο βαθμό κάτι που (σύμφωνα και με τους αστυνομικούς που ερεύνησαν την υπόθεση όσο και με τους δικηγόρους της οικογένειας Φύσσα) δείχνει ξεκάθαρα πως, πλέον, τα τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής είχε συγκεντρωθεί στην τοπική της Νίκαιας και ήταν έτοιμο να εφορμήσει στο «Κοράλλι».

Στις 23:58, δηλαδή ακριβώς 55 λεπτά μετά την πρώτη επικοινωνία, οι χρυσαυγίτες που έχουν πλέον συγκροτηθεί σε τάγμα εφόδου και με κομβόι έχουν φτάσει από την τοπική της Νίκαιας έξω από το «Κοράλλι» πραγματοποιούν την επίθεση στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του.

«Οι προαναφερόμενοι επικοινωνούν με έτερα άτομα – χρήστες τηλεφωνικών συνδέσεων, τα οποία διαφαίνεται ότι συγκλίνουν μετέπειτα στον επίμαχο γεωγραφικό χώρο», αναφέρει στην έκθεσή της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Μέχρι τις 00:05 υπάρχει ένα κενό περίπου επτά λεπτών στις μεταξύ τους επικοινωνίες. Είναι ακριβώς η ώρα που γίνεται η επίθεση. Η στιγμή της δολοφονίας του «Killah P» προσδιορίστηκε περίπου στις 00:04.

Σε άλλο σημείο, το πόρισμά της Αντιτρομοκρατικής διαπιστώνει ότι: «Η υπ’ αριθμ. 69077… σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή Λαγός Ιωάννης, την 00:37 ώρα της 18 Σεπτεμβρίου 2013 δέχεται εισερχόμενο μήνυμα κειμένου (sms) από την υπ’ αριθμ. 69077… σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή Μιχαλολιάκος Νικόλαος». Ο Γιάννης Λαγός επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον ενημερώνει για τη δολοφονία. Περίπου 33 λεπτά μετά τη φονική επίθεση στο Κερατσίνι και αφού πλέον ο Φύσσας είχε αφήσει την τελευταία του πνοή μέσα στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA