Μενού
  • Α-
  • Α+

Aποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα το βράδυ της Παρασκευής (16/9) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με εκτεταμένη χρήση χημικών από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, από νωρίς το βράδυ είχε μαζευτεί στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ πλήθος κόσμου που υπολογίζεται σε περισσότερα από 4.000 άτομα, ώστε να παρακολουθήσουν τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά και άλλων καλλιτεχνών, που με αυτή τους την πράξη ήθελαν να σταθούν πλάι στους φοιτητές που διαδηλώνουν για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η νύχτα κυλούσε ομαλά μέχρι που μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ και μελών του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ ήταν σε εξέλιξη η συναυλία ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες κατά μιας διμοιρίας των ΜΑΤ και στη συνέχεια επικράτησε πανικός καθώς οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών. Στα πρώτα δευτερόλεπτα του παρακάτω βίντεο καταγράφεται η στιγμή που η Αστυνομία ρίχνει τα χημικά στη συναυλία αλλά και στην αντίθετη πλευρά, και ταυτόχρονα ακούγεται άγνωστος να φωνάζει «έχει χιλιάδες κόσμο μέσα»:

Πολλοί στριμώχθηκαν στα σημεία εξόδου σε μια προσπάθεια να αναπνεύσουν αφού η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική. Στη συνέχεια τα επεισόδια γενικεύτηκαν στους χώρους γύρω από το ΑΠΘ ενώ αμέσως μετά χιλιάδες φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία κατά της αστυνομικής βίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς την Καμάρα όπου έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εγνατία οδού και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Εκεί τα επεισόδια γενικεύτηκαν με πετροπόλεμο και εκτεταμένη χρήση χημικών για ακόμα μια φορά. Μάλιστα, στα επεισόδια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έκανε την εμφάνισή της και η «αύρα» της αστυνομίας που με την εκτόξευση νερού υπό πίεση, προσπαθούσε να διαλύσει το πλήθος των συγκεκριμένων φοιτητών.  Αργά τη νύχτα έγινε προσπάθεια να επιστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι του συγκεντρωμένου κόσμου στο ΑΠΘ αλλά οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν με αποτέλεσμα το κυνηγητό να «απλώσει» μέσα στα στενά της γύρω περιοχής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA