Μενού
  • Α-
  • Α+

Εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια (!) δρούσαν οι εγκληματίες υπό τον μανδύα του φοιτητικού ασύλου στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και είχαν μετατρέψει την φοιτητική εστία στην Πολυτεχνειούπολη σε ορμητήριο των εγκληματικών τους ενεργειών. Οι αδίστακτοι κακοποιοί έκαναν ακόμα και έλεγχο στους φοιτητές που έμπαιναν στην εστία αν δεν τους... άρεσαν οι φάτσες τους, ενώ σε κάποια περίπτωση είχαν απειλήσει κι έναν φοιτητή με όπλο

Συνολικά συνελήφθησαν 32 άτομα, που αποτελούσαν τους πυρήνες τριών συμμοριών, κι ανάμεσά τους ήταν και οι αρχηγοί τους. Μάλιστα ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δύο μέλη της σπείρας με τα Καλάσνικοφ που λήστευε σπίτια και βίαζε γυναίκες από το 2011

Ζούσαν στις εστίες μαζί με τις οικογένειές τους!

Οι εννιά αρχηγοί των οργανώσεων ζούσαν με τις οικογένειές τους (!) μέσα στην εστία, κι όχι μόνο είχαν όλο τους το... σόι, αλλά έπαιρναν κι όποιο δωμάτιο ήθελαν, πετώντας έξω τους φοιτητές που έμεναν σ' αυτά! Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες είχαν φτάσει στο σημείο να βάζουν «μπράβους» στην είσοδο του κτηρίου για να κάνουν face control. Στα τρία χρόνια της δράσης τους, είχαν απειλήσει φοιτητές και φύλακες, είχαν βγάλει όπλο, είχαν προβεί σε ξυλοδαρμούς, όμως κανείς δεν τους κατήγγειλε καθώς επικρατούσε κλίμα τρομοκρατίας.

Οι χώροι που είχαν καταλάβει, σχεδόν ολόκληρος ο τέταρτος όροφος της εστίας, τους προσέφερε όχι μόνο ασφάλεια πριν και μετά την διάπραξη ληστειών κα άλλων αδικημάτων σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά και χώρους να αποθηκεύουν ποσότητες ναρκωτικών τις οποίες πουλούσαν «χοντρική» μέσα στην Πολυτεχνειούπολη.

Όλα αυτά τα διαπίστωσαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αθηνών κατά την διάρκεια των παρακολουθήσεων και της συλλογής πληροφοριών προκειμένου να πραγματοποιήσουν τελικά την επιχείρηση για την σύλληψη των κακοποιών. Σύμφωνα με πληροφορίες ποτέ δεν υπήρξε καμία καταγγελία από την πλευρά των Πρυτανικών Αρχών, παρόλο που όλη αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση ήταν γνωστή τουλάχιστον από το 2019. Από τότε τα μέλη μιας οικογένειας σκληρών κακοποιών από την Αλβανία εγκαταστάθηκαν στην Εστία και σιγά σιγά συγκέντρωσαν γύρω τους μια συμμορία  πενήντα ατόμων.

Ο ρόλος της 22χρονης δοκίμου αστυφύλακα

Δύο φορές τους τελευταίους μήνες οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, υποχρεώθηκαν να αναβάλουν επιχειρήσεις με στόχο την συγκεκριμένη σπείρα κακοποιών. Και στις δύο περιπτώσεις οι στόχοι τους εξαφανίστηκαν ξαφνικά και κατάλαβαν πως είχαν «διαρροή» των κινήσεων τους. Σύντομα διαπίστωσαν από τα παρακολουθήσεις των ηγετικών στελεχών της σπείρας πως ένας από αυτούς είχε σχέση με την 22χρονη, η οποία ζήτησε να τοποθετηθεί για την πρακτική της εξάσκηση στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου. Από την θέση αυτή είχε πληροφορηθεί για τις δύο επικείμενες επιχειρήσεις και ενημέρωσε τους κακοποιούς.

Η «κυρία», το «mall» και τα «σκυλιά»

Τα μέλη των τριών συμμοριών είχαν και τη δική τους κωδικοποιημένη γλώσσα. Στο «λεξιλόγιό» τους, η κοκαΐνη ήταν «η κυρία» ή «η άσπρη», η υδροπονική κάνναβη λεγόταν «mall» και η Αστυνομία ήταν «οι μαύροι» ή «τα σκυλιά». Ανάμεσα στους συλληφθέντες της Πολυτεχνειούπολης είναι και δυο άτομα που είχαν συλληφθεί, το 2011, ως μέλη της σπείρας με τα Καλάσνικοφ, η οποία λήστευε σπίτια στα νότια προάστια και βίαζε γυναίκες. Οι δυο άνδρες είχαν αποφυλακιστεί πριν από 1,5 χρόνο κι έπιασαν κατευθείαν... δουλειά.

Οι τρεις συμμορίες της Πανεπιστημιούπολης

Η πρώτη συμμορία

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 9 μέλη της πρώτης εγκληματικής ομάδας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τις – κατά περίπτωση – παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, σε οικίες, καταστήματα και χώρους αποθήκευσης συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 4 αυτοκίνητα,
  • 2 πιστόλια,
  • 4 γεμιστήρες,
  • 67 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • πτυσσόμενα μεταλλικά γκλοπ και σουγιάδες,
  • πλήρης εξοπλισμός από 2 εξοπλισμένα εργαστήρια για την παραγωγή κάνναβης υδροπονικής προέλευσης,
  • 2.770,28 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • 218,77 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα),
  • 42,27 γραμμάρια κοκαΐνης,
  • 7.515 ευρώ και
  • εξοπλισμός για επεξεργασία - παρασκευή κατεργασμένης κάνναβης (πρέσα).

Οπως προέκυψε από την έρευνα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της πρώτης εγκληματικής ομάδας σε 80 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων έχει απασχολήσει τις Αρχές για υποθέσεις οπαδικής βίας, ληστειών, όπλων και ναρκωτικών.

Η δεύτερη συμμορία

Για τη δεύτερη εγκληματική ομάδα συνελήφθησαν 24 μέλη της συμμορίας, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία που διαπράττει ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για επικίνδυνη σωματική βλάβη και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας δραστηριοποιούνταν παραπάνω από ένα χρόνο και χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης στην περιοχή του Ζωγράφου Αττικής ως σημείο αφετηρίας για τη διάπραξη ληστειών καθώς και για το σχεδιασμό αυτών, ως χώρο αποθήκευσης κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών, ως χώρο στάθμευσης των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για τις έκνομες ενέργειες. Η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε πέραν από τον χώρο αφετηρίας και το χώρο διαφυγής, καθώς εκεί κατέφευγαν για να αποφύγουν την σύλληψη.

Η συγκεκριμένη συμμορία ακολουθούσε την εξής μεθοδολογία δράσης:

  • Διέπρατταν τις ένοπλες ληστείες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες full face και γάντια, ώστε να αποφευχθεί η ταυτοποίηση τους από τις Αρχές.
  • Διέθεταν οπλισμό όπως πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, τα οποία μάλιστα προέβαλαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για επίδειξη ισχύος, ενώ βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να τα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση.
  • Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυρανθρώπων).
  • Χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συσκευές ( GHOST NUMBERS ) με πληθώρα τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
  • Είχαν αναπτύξει σύστημα ελέγχου για την είσοδο ατόμων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, εγκαθιστώντας στα σημεία εισόδου ένοπλα μέλη της συμμορίας, τα οποία διενεργούσαν άτυπο face control και ελέγχοντας άγνωστα ή ύποπτα σε αυτούς άτομα μη διστάζοντας να προτείνουν τα όπλα τους κατά τον έλεγχο.
  • Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 27 περιπτώσεων ληστειών και 2 κλοπών που διαπράχθηκαν σε περιοχές πλησίον της Πολυτεχνειούπολης.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στο χώρο των φοιτητικών εστιών όσο και στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Καραμπίνα,
  • πιστόλι-αεροβόλο όπλο,
  • πτυσσόμενο γκλοπ και αναδιπλούμενο σουγιά,
  • σιδερογροθιά-μαχαίρι,
  • σιδερογροθιά,
  • 20 φυσίγγια,
  • αλεξίσφαιρο,
  • ζυγαριά ακριβείας,
  • νάιλον συσκευασία περιέχουσα άγνωστη ναρκωτική ουσία,
  • μπαλακλάβα και
  • δύο τρίφτες και γάντια.

Η τρίτη συμμορία

Αναφορικά με τη δράση της τρίτης συμμορίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων για συμμορία που διαπράττει τετελεσμένες ληστείες κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για - κατά περίπτωση - παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και υπόθαλψη εγκληματία, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 5 άγνωστοι δράστες τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν.

Οπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της συμμορίας διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες ενώ από τα αρχηγικά μέλη των συμμοριών γινόταν η στρατολόγηση έτερων μελών για την προστασία και υπόθαλψη του αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τα εντάλματα.

Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις ληστειών και 28 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημιακού χώρου, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε υποθέσεις εμπορίας παράνομου οπλισμού και πυρομαχικών.

Η σύλληψη του 30χρονου αρχηγού που δέχθηκε τις σφαίρες της ανθυπαστυνόμου

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης έγιναν προσπάθειες για τη σύλληψη αρχηγικού μέλους των συμμοριών, το οποίο αντιλαμβανόμενο την επικείμενη σύλληψη του επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε αστυνομικό, η οποία στην προσπάθειά της να αποφύγει την επίθεση προέβη στη χρήση του υπηρεσιακού της οπλισμού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ πραγματοποιούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων μελών των συμμοριών. Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA