Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στον συγγραφικό κόσμο η είδηση πως ο πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Βασίλης Παπαθεοδώρου, είχε στην κατοχή του περισσότερα από 90 βίντεο παιδικής πορνογραφίας, την ώρα που ο ίδιος επιμένει πως «χρειαζόταν πρωτογενές υλικό για το νέο του βιβλίο». Συγγραφείς παιδικών βιβλίων μίλησαν στον ΑΝΤ1 δηλώνοντας την απογοήτευση και την θλίψη που τους προκαλεί η συγκεκριμένη εξέλιξη στον κλάδο τους, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να αμαυρωθεί ο χώρος του παιδικού βιβλίου από αυτό το ειδεχθές περιστατικό. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί ένα παλαιότερο βίντεο από παρουσία του γνωστού συγγραφέα σε σχολείο λέγοντας πως «ο κάθε άνθρωπος έχει την επιλογή των πράξεών του και της ζωής του». 

Διαβάστε ακόμη: Βασίλης Παπαθεοδώρου: Στη «μαύρη λίστα» και της Εταιρείας Συγγραφέων

«Λυπάμαι. Θα φύγω από αυτόν τον κόσμο με παράπονα» ανέφερε σχετικά η Α. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου και συνέχισε «Παλέψαμε τόσο πολύ να υπάρχει καλό και πραγματικά υπάρχει καλό βιβλίο για τα παιδιά... Αν φταίει, να πληρώσει, δεν υπάρχει δικαιολογία. Η δικαιοσύνη είναι δικαιοσύνη». Στο ίδιο μήκος κύματος απαντά και ο Μάνος Κοντολέων, επίσης συγγραφέας παιδικών βιβλίων: «Είμαι συγκλονισμένος. Απόλυτα συγκλονισμένος, όπως θεωρώ ότι είναι οι πάντες. Βραβευμένος, πολυαγαπημένος συγγραφέας και ταλαντούχος. Άβυσσος οι ψυχές των ανθρώπων, αλλά μην συνδέουμε το λογοτεχνικό είδος με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Αν αύριο σκάσει ένα αντίστοιχο γεγονός ξαναπαρουσιαστεί ότι ένας γνωστός παιδίατρος είναι εμπλεκόμενος σε ένα τέτοιο ζήτημα, θα πάψει κανείς να εμπιστεύεται την παιδιατρική;». 

Αντίστοιχα, η Μαρίνα Γιώτη τόνισε: «Νιώθεις φρίκη που ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται, ειδικά, με ένα επάγγελμα τόσο ευαίσθητο για τα παιδιά, μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη θέση, μπορεί να βρεθεί να κάνει αυτά τα πράγματα. Είχε λάβει πάρα πολλά βραβεία, από πάρα πολλούς αξιόλογους οργανισμούς. Για αυτούς τους ανθρώπους, που κάνουν τέτοια πράγματα και υπηρετούν ένα επάγγελμα στο οποίο σε φέρνει κοντά σε παιδιά, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα ελαφρυντικό». Η Φρόσω Φωτεινάκη σχολίασε: Φυσικά και γνωρίζουμε το έργο αυτού του ανθρώπου που φέρεται να έχει λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Φυσικά και έχουμε όλοι οι γονείς βιβλία του στο σπίτι στα ράφια των παιδιών και είναι αυτή η στιγμή ακριβώς που η παραβίαση έρχεται τόσο κοντά, όταν έχει μοιραστεί αυτές τις ιστορίες με τα παιδιά σου. Νιώθω φόβο όταν σκέφτομαι πως οι παραβιάσεις των παιδιών έρχονται τόσο κοντά και μπαίνουν ακόμη και στην βιβλιοθήκη των παιδικών τους βιβλίων. 

Ο Κώστας Κρομμύδας επισήμανε: «Αισθάνθηκα, όπως θα αισθανόμουν, ακούγοντας ότι ένα άθλιο κτήνος εκμεταλλεύεται όλη αυτή την φρίκη της παιδικής πορνογραφίας. Μας αγγίζει λίγο περισσότερο όταν είσαι συγγραφέας και ακούς για έναν συγγραφέα που μιλά στις ψυχές των παιδιών. Για μένα αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να τιμωρούνται πολύ πιο αυστηρά. Είναι πράγματα αυτά; Να λέμε ότι "κατέβασα 100 βίντεο παιδικής πορνογραφίας για να γράψω ένα παιδικό βιβλίο; Πού είναι το βιβλίο; Να το διαβάσουμε! Όποιος γράφει δηλαδή ακραία βιβλία πρέπει να κάνει παράνομες πράξεις;

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Πώς περιέγραφε τον εαυτό του

Το 2020, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, περιέγραψε τον εαυτό του για τις ανάγκες της εκπομπή «1000 χρώματα του Χρήστου» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ. Τότε ο συγγραφέας δήλωνε πως ως παιδί ήταν μοναχικό αλλά όχι αντικοινωνικός και ακολούθησε το συγκεκριμένο επάγγελμα επειδή δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Σε ότι αφορά την εφηβεία του, τόνισε πως ήταν «φλατ». Στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει επιλέξει να προβάλει σε περίοπτη θέση την απάντηση που έχει δώσει σε συνέντευξη του και στην οποία μιλάει για τις ατομικές επιλογές και τις συνέπειες των πράξεων των ανθρώπων: «Αυτό που δίνω ως στίγμα στα βιβλία μου, είναι η δυνατότητα των ατομικών επιλογών, της προσωπικής ευθύνης, των χειρισμών. Ο καθένας, συνειδητοποιώντας το περιθώριο και τις συνέπειες των πράξεών του, μπορεί να πράξει αναλόγως. Και αυτή η συνειδητοποίηση για μένα είναι μια πρώτη μορφή λύτρωσης κι ελπίδας». Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί ένα παλαιότερο βίντεο από παρουσία του γνωστού συγγραφέα σε σχολείο. «O κάθε άνθρωπος έχει την επιλογή των πράξεών του και της ζωής του…» υπογράμμιζε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Παπαθεοδώρου. Εκεί, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου μιλάει σε παιδιά δημοτικού στην Κοζάνη.

Πέντε μήνες ήταν υπό παρακολούθηση 

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για την πορεία των υποθέσεων που απασχολούν την κοινή γνώμη. Η Κωνσταντία Δημογλίδου απάντησε αρχικά σε ερωτήσεις σχετικά με τη σύλληψη του συγγραφέα παιδικών βιβλιών, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και εξήγησε ότι, «η σύλληψη στις 18 Οκτωβρίου και η προφυλάκιση στις 26 Οκτωβρίου, ο λόγος που δεν υπήρξε ανακοίνωση είναι γιατί συνεχίστηκε η ερευνά από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συσχετισμό με άλλες υποθέσεις της Δίωξης». Και διευκρίνισε ότι, «από την έρευνα που έκαναν τα στελέχη της Δίωξης επί πέντε μήνες, προέκυψε ότι, φαίνεται να μην σχετίζεται με άλλες υποθέσεις, η συγκεκριμένη υπόθεση».Ερωτηθείσα γιατί δεν δημοσιεύονται τα στοιχεία και οι φωτογραφίες του, είπε ότι, «δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή για δημοσιοποίηση», εξηγώντας ότι, «δεν είναι όλες οι υποθέσεις ίδιες. Είχε υλικό στην κατοχή του, δεν κατηγορείται για κακοποίηση ο ίδιος. Είχε αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και αποθήκευε το υλικό αυτό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA