Μενού
  • Α-
  • Α+

Η «Κιβωτός του Κόσμου» άρχισε να... μπάζει νερά ύστερα από τις καταγγελίες για τις κακοποιήσεις φιλοξενούμενων στα ιδρύματά της παιδιών, από εργαζόμενους στις δομές. Η μία καταγγελία έφερε την άλλη κι άνοιξαν στόματα που αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, που μέχρι πρότινος έμεναν πίσω από κλειστές πόρτες. Οι καταγγελίες από τα παιδιά που έχουν περάσει από τις δομές της Κιβωτού, αφορούν σε κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης.

Οι κατηγορίες που προσάπτουν τα παιδιά για τις κακοποιητικές συμπεριφορές που έχουν δεχθεί δεν ακυρώνουν σε καμία περίπτωση το έργο του πατήρ Αντώνιου και των συνεργατών του, που προσφέρουν τεράστια βοήθεια σε παιδιά που η κοινωνία τους έχει φερθεί σκληρά στην πιο τρυφερή κι εύθραυστη περίοδο της ζωής τους, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν πολλά «σκοτεινά σημεία», στα οποία έβρισκαν χώρο και τρόπο για να κακοποιούν παιδιά εργαζόμενοι στις δομές.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών κατόπιν εισαγγελικής εντολής έχουν μπει οι δομές Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας. Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», είπε πως πριν γίνουν γνωστές οι καταγγελίες, είχε πληροφορηθεί κάποια πράγματα, για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά, «τις οποίες δεν ήθελα να πιστέψω».Οπως είπε στη συνέχεια o κ. Σούρας, είχε πληροφορηθεί και ονόματα από ανθρώπους που γνώριζαν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, προσθέτοντας όμως πως αυτά που πληροφορήθηκε είναι ακόμη πιο σκληρά από όσα έχουν ακουστεί.

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε και ο Πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης. «Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν αρχικά στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος τις διαβίβασε στην Εισαγγελία κι εκείνη με τη σειρά της στην Αστυνομία». «Στη συνέχεια καλέσαμε τον καταγγέλλοντα, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν κι άλλα παιδιά και εργαζόμενοι», συμπλήρωσε ο κ. Καλλιακμάνης τονίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τους χτύπαγαν τα πόδια με σίδερα μέχρι να ματώσουν

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από την καταγγελία του 19χρονου, ο οποίος πήγε την Τετάρτη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως πρόσωπο το οποίο εργάζεται στην Κιβωτό ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο και τον εκβίαζε να μην μιλήσει ώστε να τον έχει πάντα κοντά του.

Διαφορετικά, τον απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της μητέρας του που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας κι ότι θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του. Ο ίδιος φέρεται να αποκάλυψε στην κατάθεσή του πως και άλλα παιδιά της δομής κλειδώνονται στα δωμάτια τους και τιμωρούνται με άγριους ξυλοδαρμούς. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ένας φίλος του εκμυστηρεύθηκε ότι δύο άτομα που κατονόμασε τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του μέχρι που μάτωσε. Οπως αποκάλυψε ο 19χρονος, το άτομο που έδινε τις εντολές για τους ξυλοδαρμούς είναι ο άνδρας που φέρεται να ασέλγησε σε βάρος του. Τόσο το συγκεκριμένο παιδί όσο και τέσσερα ακόμη άτομα που φιλοξενούνταν στη δομή αναμένεται να κληθούν για κατάθεση τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για παιδιά τα οποία φέρεται, σύμφωνα με την καταγγελία του 19χρονου, να μεταφέρθηκαν από τη δομή της Καλαμάτας στην Αθήνα και για ένα μήνα να τους είχαν κλειδωμένους σε δωμάτια και να τους χτυπούσαν καθημερινά, παρουσία του στελέχους που καταγγέλλεται. Η αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κρίθηκε πολύ σοβαρή κι έτσι η εισαγγελία έδωσε εντολή να πέσει άπλετο φως.

Η ανακοίνωση της δομής

Η Κιβωτός του Κόσμου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία οι υπεύθυνοι των δομών εκφράζουν την έκπληξη και το σοκ που υπέστησαν από τις καταγγελίες-αποκαλύψεις και τόνισαν ότι θα συνδράμουν τις Αρχές στην εξιχνίαση της υπόθεσης και θα αναλάβουν τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν. «Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας», αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η Κιβωτός του Κόσμου «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων, ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές».

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι κοινωνικές υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων», επισημαίνει η οργάνωση.

Και προσθέτει: «Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA