Μενού
  • Α-
  • Α+

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία, που κατατίθεται στη Βουλή, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προκηρύσσοντας κινητοποιήσεις, τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για τη δίκη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου η οποία στις 28/11 οδηγείται στο δικαστήριο με βάση το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (23/11), η Ομοσπονδία, δηλώνει ότι θα ζητήσει συνάντηση με όλα τα κόμματα προκειμένου να μην περάσει το νομοσχέδιο, εκφράζοντας παράλληλα τις «ενστάσεις» της.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός που παρέσυρε κι εγκατάλειψε την 21χρονη

«Θεμελιώδης αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού. Το Νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα Νοσοκομεία. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι συνέχεια της θεσμοθέτησης των Απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία επί πληρωμή των ασθενών», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι οι λίστες χειρουργείων θα μειωθούν με προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα του συνόλου των χειρουργικών αιθουσών, κίνητρα στους υγειονομικούς και όρια στην λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

    

Αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους γιατρούς των ΤΕΠ, επισημαίνει ότι τα ΤΕΠ των νοσοκομείων καλύπτονται από σχεδόν το σύνολο των γιατρών που απασχολούνται σε αυτά, εκτιμώντας ότι η άνιση μεταχείριση θα δημιουργήσει σημαντικές δυσχέρειες στη λειτουργία των εφημερευόντων νοσοκομείων.

Αναφερόμενη στις δευτερογενείς διακομιδές τονίζει: «Το Νομοσχέδιο εκχωρεί σε ιδιώτες τις δευτερογενείς διακομιδές με κρυφές και φανερές χρεώσεις στους ασθενείς και πολύ μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο», προβάλλοντας ως λύση την ανάθεση των δευτερογενών διακομιδών στα νοσοκομεία, με τη σύσταση οργανικών θέσεων οδηγιών και τις αναγκαίες προσλήψεις.

«Διαφωνούμε και παρεμβαίνουμε με τις πολιτικές συγχωνεύσεων – καταργήσεων Νοσοκομείων. Διεκδικούμε  την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση. Διεκδικούμε την αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για  την Δημόσια Υγεία για να σταματήσουν οι πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην καταθέσει προς ψήφιση το εν λόγω Νομοσχέδιο», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Έρχονται κινητοποιήσεις

Παράλληλα, η Ομοσπονδία, προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας, 11πμ – 15μμ, και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου και Παναττική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα 28/11/2022, 12.00 – 15.00, και συγκέντρωση στη Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 5), όπου δικάζεται η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ

Τα αιτήματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία περιλαμβάνουν: απόσυρση του νομοσχεδίου, αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νομιμοποίηση συμβασιούχων, ισχυρή δημόσια υγεία-πρόνοια, χρηματοδότηση του ΕΣΥ, ενιαίο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα, εκδίωξη εργολάβων, άρση αναστολών, θεσμοθέτηση επαγγελματικής νόσου – εργατικού ατυχήματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA