Μενού
  • Α-
  • Α+

Το κλίμα μυρίζει «μπαρούτι» πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο, με τους ακροδεξιούς οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ (οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν όπλα) να εκφράζονται δημοσίως και να στοχεύουν με όπλα διαδηλωτές Antifa αλλά και του Black Lives Matter, υποστηρίζοντας πως «προστατεύουν» την αμερικανική κοινωνία.

Αδιαμφισβήτητα ο Τραμπ ήταν ο πρόεδρος των ακροδεξιών. Δεν δίσταζε και δημοσίως που αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους ως το λογικό αντίβαρο στους Antifa, πράγμα που σημαίνει ότι υιοθετούν τον ρόλο του φασίστα.

Η εμφανής στήριξη του Τραμπ στην ακροδεξιά δημιούργησε πόλωση στην αμερικανική κοινωνία, με υποστηρικτές του να θεωρούν τους Αφροαμερικανούς κατώτερες σαν οντότητες και να ενισχύονται με όπλα. Σαν αποτέλεσμα χιλιάδες Αφροαμερικανοί πολίτες προμηθεύτηκαν όπλα και οι ίδιοι, πολλοί για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Time

ΗΠΑ: Πολιτοφυλακές ακροδεξιών με όπλα

Ενώ οι πολίτες που δεν ανήκουν σε ομάδες είναι διχασμένοι, στην αμερικανική κοινωνία υπάρχουν πολιτοφυλακές με όπλα. Σε εθνικό επίπεδο, τρεις είναι οι πολιτοφυλακές λευκών και μία Αφροαμερικανών οι οποίες είναι έτοιμες για συγκρούσεις. 

Constitutional Sheriffs and Peace Officers Association (CSPOA): Αποτελείται κατά κύριο λόγο από αστυνομικούς και αξιωματούχους οι οποίοι θεωρούν ότι η κεντρική κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις των πολιτειών δεν έχουν τον κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση.

Image removed.Constitutional Sheriffs and Peace Officers Association

Θεωρούν πως η χώρα πρέπει να διοικείται σε τοπικό επίπεδο από τους «συνταγματικούς σερίφηδες» οι οποίοι θα αποφασίζουν και ποιοι νόμοι είναι αντισυνταγματικοί. Ακολουθούν παραστρατιωτικές μεθόδους και από τη δεκαετία του '70 έχουν χαρακτηριστεί ως ακροδεξιοί.

Οath Keepers: Αμερικανική ακροδεξιά αντικυβερνητική οργάνωση πολιτοφυλακής. Περιγράφεται ως μια ένωση κατά των παρτιζάνων, αποτελούμενη από σημερινούς και πρώην στρατιωτικούς καθώς επίσης και αστυνομικούς.

Image removed.Oath Keepers

Ιδρύθηκαν το 2009 από τον Steward Rhodes και αριθμούν 35.000 μέλη. Πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, στην ανωτερότητα της λευκής φυλής και φορούν στρατιωτικές στολές ενώ σκοπός τους υποστηρίζουν πως είναι η προστασία του αμερικανικού συντάγματος.

Τον Νοέμβριο του 2020 ο Rhodes δήλωνε στο Atlantic πως «μπαίνουν σε εμφύλιο πόλεμο», θεωρώντας πως οι Antifa θα πήγαιναν στο Τέξας. Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά αφού από το 2009, ο ιδρυτής των Oath Keepers υποστηρίζει πως θα γίνει εμφύλιος στις ΗΠΑ και καλεί τα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης να πάρουν όπλα για να «προστατέψουν» τη χώρα.

Three Percenters: Πρόκειται για παραστρατιωτική ομάδα που αποτελείται από Αμερικανούς και Καναδούς. Είναι υπέρμαχοι του δικαιώματος της οπλοκατοχής και θεωρούν πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λόγο στις πολιτείες.

Image removed.Three Percenters

Το «Three Percenters» προέρχεται από τον αμφισβητούμενο ισχυρισμό ότι μόνο το 3% των Αμερικανών αποίκων πήρε όπλα εναντίον του βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επανάστασης.

Image removed.Μέλη των Three Percenters στους δρόμους του Όρεγκον στις 17 Αυγούστου 2019/Getty

Οι «Three Percenters» ιδρύθηκαν το 2008, αμέσως μετά την εκλογή Ομπάμα, από τον Michael Brian Vanderboegh που ήταν μέλος των «Oath Keepers». Three Percenters και Oath Keepers συνεργάζονται συχνά ενώ πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας.

Not Fucking Around Coalition (NFAC): Ένοπλη πολιτοφυλακή Αφροαμερικανών. Η οργάνωση προωθεί την απελευθέρωση των μαύρων, ενώ υπάρχουν και αποσχιστικές τάσεις εντός της. Έχει χαρακτηριστεί ως «μαύρη πολιτοφυλακή» από διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ αρνείται κάθε σύνδεση με τους Μαύρους Πάνθηρες ή το κίνημα Black Lives Matter. Iδρύθηκε το 2017 από τον John Fitzgerald Johnson (grand master Jay), ο οποίος έχει κατηγορήσει για υποκρισία το κίνημα Black Lives Matter. Tα μέλη της μαθαίνουν πως να χρησιμοποιούν όπλα ενώ υποστηρίζουν πως πρέπει να δημιουργηθεί μία πολιτεία αποκλειστικά με Αφροαμερικανούς κατοίκους.

Image removed.O John Fitzgerald Johnson συνομιλεί με μέλη του NFAC στο Λούσβιλ του Κεντάκι στις 5 Σεπτεμβρίου 2020/ Getty 

Ο «grand master Jay» αρνείται πως υιοθετεί παραστρατιωτικές τακτικές. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ο κύριος στόχος είναι να μας φέρονται σαν ισότιμα ανθρώπινα όντα, σε κάθε έκφανση που υπάρχει. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, χρειαζόμαστε χώρο να "αναρρώσουμε". Χρειαζόμαστε χώρο να επανέλθουμε από 400 χρόνια σκλαβιάς. Χρειαζόμαστε χώρο να πάμε πίσω στο χρόνο και να θυμηθούμε 25 δυναστείες του πολιτισμού μας που πάρθηκαν από εμάς. Χρειαζόμαστε χώρο για να ξεπεράσουμε το μετατραυματικό στρες της σκλαβιάς. Χρειαζόμαστε ένα μέρος όπου θα μάθουμε να είμαστε περήφανοι για τους εαυτούς μας, να αγαπάμε τους εαυτούς μας. Καθώς οι ΗΠΑ δε θέλουν ή δεν έχουν ευκαιρήσει να μας δώσουν αυτόν το χώρο, πρέπει να τον δημιουργήσουμε μόνοι μας. Μέσα στα όρια του νόμου, αν κάτι τέτοιο μπορεί να δουλέψει. Αν όχι, τότε μάλλον θα πρέπει να το κάνουμε με τις κάννες των όπλων».

Image removed.Μέλη της NFAC γονατίζουν κατά τη διάρκεια πορείας στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, στο Λούισβιλ του Κεντάκι/Getty

«Γιατί είναι πρόβλημα όταν αποφασίζουμε να κατέβουμε στο δρόμο αρματωμένοι; Όταν όμως λευκοί αποφασίζουν όχι μόνο να κατέβουν με τον ίδιο τρόπο στο δρόμο, αλλά εξοπλίζονται ακόμη περισσότερο, απειλούν την αστυνομία, απειλούν πολιτικούς, δεν αποκαλούνται "πολιτοφυλακή", ούτε "λευκή πολιτοφυλακή". Αποκαλούνται "πολίτες που διαμαρτύρονται". Άλλα όταν το κάνουμε εμείς, μας λέτε "γιατί το κάνετε; είναι τα όπλα απαραίτητα; γιατί είστε ντυμένοι έτσι; πού θα επιτεθείτε;". Η αλήθεια είναι πως είμαστε η απάντηση. Δεν είμαστε η επίθεση. Είμαστε η άμυνα», έλεγε τον Οκτώβριο του 2020, σε ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle.

Αντιφασίστες με όπλα

Αντιφασιστικές οργανώσεις έχουν προμηθευτεί όπλα, ισχυριζόμενες πως πρέπει να προστατευτούν από τους ακροδεξιούς. Η Redneck Revort ιδρύθηκε το 2009 στο Κάνσας και τα μέλη της είναι κυρίως λευκοί. Υποστηρίζουν ανοιχτά το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, έχουν όπλα και στις πολιτικές τους θέσεις δηλώνουν αντικαπιταλιστές, αντιρατσιστές και αντιφασίστες. Σε αρκετές συγκεντρώσεις. υπέρ του Τραμπ, υπήρχαν μέλη της Redneck Revolt τα οποία πραγματοποιούσαν αντισυγκεντρώσεις.

Η Socialist Rifle Association (SRA) ξεκίνησε το 2009 σαν σελίδα στο Facebook όπου και γιγαντώθηκε, με αποτέλεσμα το 2018 να γίνει... διπλή ίδρυση στο Κάνσας και το Νέο Μεξικό. Τα μέλη υποστηρίζουν πως «παρέχουν στους εργάτες πληροφορίες που χρειάζονται για να είναι αποτελεσματικά οπλισμένοι για τη δική τους αυτοάμυνα» και είναι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 τα ενεργά μέλη της ανέρχονταν σε 10.000, ενώ γραφεία της υπάρχουν σε 33 πολιτείες.

Σκοπός της Socialist Rifle Association είναι «να υπάρχει μια εναλλακτική στην τοξική ακροδεξιά (...) η δημιουργία μίας ασφαλούς πλατφόρμας εκμάθησης για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και την αυτοάμυνα (...) να αποκτήσει η εργατική τάξη τις απαραίτητες ικανότητες και να αμυνθεί» και τα μέλη περιγράφονται ως «εργατική τάξη, αναρχικοί, σοσιαλιστές, κομμουνιστές, οικολόγοι, αντιφασίστες, αντιρατσιστές, αντικαπιταλιστές, υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των LGBTQ».

Ο σύλλογος «Puget Sound John Brown Gun» (PSJBGC) εμφανίστηκε στην δημόσια σκηνή το 2017 και πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ο σύλλογος αποκαλείται «αντιφασιστικός, αντιρατσιστικός, επαγγελματικός οργανισμός υπεράσπισης των εργαζομένων». Τα περισσότερα μέλη έχουν όπλα για προστασία από τις οργανώσεις ακροδεξιών.

Image removed.Αστυνομικός στο Σιάτλ συνομιλεί με μέλη του PSJBGC που πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση στις 18 Αυγούστου 2020/Getty

Ο Guardian το χαρακτήρισε «αντιφασιστική ένοπλη αριστερή ομάδα» που «παρέχει ασφάλεια έναντι της δεξιάς επιθετικότητας».

Όπλα έχουν επίσης τα μέλη των «Black Coyote Collective» που «εργαζόμαστε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και δημιουργούμε στρατηγικές κατά του καπιταλισμού και της λευκής υπεροχής» ενώ η οργάνωση «Trigger Warning Queer & Trans Gun Club» είναι υπέρ της οπλοκατοχής και τα μέλη της εκπαιδεύονται στην οπλοχρησία, προκειμένου να προστατευτούν από τους ακροδεξιούς. 

ΗΠΑ: Οι πρώτοι σκλάβοι

Για να διαπιστωθεί η κατάσταση στις ΗΠΑ, και η «έχθρα» που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα σε λευκούς και έγχρωμους, αξίζει να αναφερθεί η ιστορία πίσω από την «εισαγωγή σκλάβων» που έγινε στην πρώτη αποικία που ιδρύθηκε στη Βόρεια Αμερική. Στο Τζέιμσταουν που σήμερα βρίσκεται στην πολιτεία της Βιρτζίνια, ιδρύθηκε το 1.607 η πρώτη αποικία λευκών από την Αγγλία, τα μέλη της οποίας λιμοκτονούσαν, διότι δεν είχαν την κατάρτιση, προκειμένου να αξιοποιήσουν τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Αυτό οδήγησε στην «εισαγωγή σκλάβων» από περιοχές της Δυτικής Αφρικής, όπως η Σιέρα Λεόνε, η Γουινέα και το Μάλι. Οι έποικοι δεν μπορούσαν να πείσουν φυλές Ινδιάνων που υπήρχαν στα περίχωρα του Τζέιμσταουν να τους βοηθήσουν, αλλά ούτε και να τους αιχμαλωτίσουν, διότι είχαν προχωρήσει σε βαρβαρότητες εις βάρος τους, με αποτέλεσμα αφενός τη δραματική μείωση του πληθυσμού τους και αφετέρου την έντονη αντίδρασή τους, αφού προχώρησαν σε ένα «αντάρτικο» εντός των δασών. Εν τέλει οι ινδιάνικες φυλές εξαφανίστηκαν, οι σκλάβοι πολλαπλασιάστηκαν για την «εξυπηρέτηση» των γεωργικών κυρίως αναγκών. Πώς πολλαπλασιάστηκαν; Οι Ευρωπαίοι σε συνεργασία με Αφρικανούς, αιχμαλώτιζαν κατοίκους κυρίως από χωριά και τους μετέφεραν με δουλεμπορικά στη Βόρεια Αμερική για να «δουλέψουν».

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle, Τime, Atlantic, BBC, Guardian, Wikipedia, Howard Zinn / Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών - Μια Κοινωνική Ιστορία της Αμερικής από την Εποχή του Κολόμβου ως τις Αρχές του 21ου Αιώνα (AΙΩΡΑ)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA