Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρόβλημα με τους υγειονομικούς στις ΗΠΑ, έρχεται μάλιστα την ώρα που η μετάλλαξη του ιού βρίσκεται στην πιο μεταδοτική της φάση. Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν στατιστικές που να το αποδεικνύουν, κυβερνήτες και αξιωματούχοι στο χώρο της Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως το ποσοστό των υγειονομικών που αρνούνται να εμβολιαστούν είναι ανησυχητικά υψηλό. 

Στη Νέα Υόρκη, περισσότερο από το 40% των υγειονομικών, που έχουν πάρει προτεραιότητα στον εμβολιασμό, δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί. Το ποσοστό των υγειονομικών που αρνούνται να το κάνουν, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, κυμαίνεται από 12% ως και 29% ανά περιφέρεια. 

«Είναι ανησυχητικό» ανέφερε ο Κουόμο την ώρα που το CDC προειδοποιεί πως η μετάλλαξη του ιού μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία. Είναι πιο μεταδοτικός και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι για να επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας. 

«Τα νοσοκομεία λένε ότι ξεμένουν από προσωπικό γιατί το προσωπικό αρρωσταίνει» σημειώνει ο Κουόμο. «Γι αυτό οι υγειονομικοί είναι η προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Αν εμβολιάσεις τους υγειονομικούς, εκείνοι δεν θα αρρωσταίνουν και τα νοσοκομεία θα μένουν ανοιχτά. Αν τα νοσοκομεία μένουν ανοιχτά, αυτό βοηθά την κοινότητα. Αν τα νοσοκομεία κλείνουν έχουμε όλοι πρόβλημα». 

Η αντιμετώπιση του εμβολίου στις ΗΠΑ, φαίνεται να χαρακτηρίζεται με έναν γενικό δισταγμό τουλάχιστον από τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν πάρει προτεραιότητα. Οι περισσότερες πολιτείες έχουν δώσει προτεραιότητα στους υγειονομικούς αλλά και στους τροφίμους οίκων ευγηρίας. 

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στους υγειονομικούς της Νέας Υόρκης. Αντίθετα. Σε πρόσφατη έρευνα του «Kaiser Family Foundation» το 29% των εργαζομένων στην Υγεία, απάντησε πως πιθανότατα δεν θα έκανε το εμβόλιο ακόμα και αν οι επιστήμονες εγγυώνται την ασφάλειά του. 

Ειδικοί εξηγούν πως ο δισταγμός των εργαζομένων στην υγεία δεν διαφέρει από εκείνον του γενικού πληθυσμού και έχουν να κάνουν με την ανησυχία τους για πιθανές παρενέργειες. Μερικοί διαλέγουν τη λογική «βλέπουμε», περιμένοντας να δουν αν όσοι εμβολιάστηκαν θα παρουσιάσουν τέτοια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.