Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ίδια στιγμή, η Βιέννη εξακολουθεί να είναι, εδώ και πολλά χρόνια, η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, κατακτώντας από το 2009 και μετά, κάθε χρόνο, την 1η θέση στον κατάλογο των 231 μητροπόλεων του κόσμου, που αξιολογεί σε μεγάλη της έρευνα σε ετήσια βάση η γνωστή διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρηματιών Mercer.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, σε σύγκριση με τις συνολικές δαπάνες, το κόστος κυρίως για τις δημόσιες συγκοινωνίες, το νερό, την ενέργεια και ιδίως για τη στέγη, είναι χαμηλό και γι' αυτό τον λόγο "περισσεύουν" στην Αυστρία σημαντικά περισσότερα χρήματα για ελεύθερο χρόνο και πολιτισμό, απ' ό,τι σε άλλες πόλεις της ΕΕ.

Όσον αφορά τη φροντίδα της πρώιμης παιδικής ηλικίας, οι πόλεις της Αυστρίας βρίσκονται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και, όσον αφορά την πυκνότητα των νοσοκομειακών κλινών, οι μεγάλες αυστριακές πόλεις συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στην ΕΕ.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις της Αυστρίας είναι στον «ευρωπαϊκό μέσο όρο» , αλλά, εάν ληφθεί υπόψη το χαμηλό κόστος, τότε οι αυστριακές πόλεις βαθμολογούνται «εξαιρετικά καλά».

Στην έρευνα του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Συγκρίσεων σημειώνεται πως η ποιότητα των κατοικιών όσον αφορά τον χώρο διαβίωσης είναι συγκριτικά υψηλή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και πως το γεγονός ότι το κόστος στέγασης στην Αυστρία είναι σχετικά χαμηλό οφείλεται στο «γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας σε συνδυασμό με μια λιγότερο εμπορευματοποιημένη αγορά στέγασης και μια ενεργή κοινωνική πολιτική στέγασης».

Το κόστος στέγασης σε αυστριακές μεγάλες πόλεις είναι περισσότερο από το 1/3 χαμηλότερο από αυτό των κατοίκων μεγάλων γερμανικών πόλεων και, από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι αυστριακών πόλεων μπορούν να έχουν κατά πάνω από 5% περισσότερες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και να ξοδεύουν κατά πάνω από 13% περισσότερο σε εστιατόρια.

«Δραματική κατάσταση στην Ιταλία»

Σύμφωνα με την έρευνα, «ακόμη πιο δραματική» είναι η σύγκριση με τις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, όπου υπάρχει ακόμη λιγότερο σύστημα κρατικής πρόνοιας, μια μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της αγοράς κατοικίας και σχεδόν καμία πολιτική κοινωνικής στέγασης,.

Σε σύγκριση με τις πόλεις της Ιταλίας, οι κάτοικοι αυστριακών πόλεων έχουν σχεδόν το ένα τρίτο χαμηλότερο κόστος στέγασης και μπορούν να ξοδέψουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο για ελεύθερο χρόνο και πολιτισμό, αλλά και πάνω από 60% περισσότερο σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας του, το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Συγκρίσεων συμπεραίνει ότι η επιδοτούμενη κατασκευή κοινωνικών κοινοτικών και συνεταιριστικών κατοικιών πρέπει να επεκταθεί προκειμένου μακροπρόθεσμα να διατηρηθεί χαμηλό το κόστος στέγασης

Αυτό ισχύει, όπως τονίζεται, επίσης για την επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς και της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ «δυνατότητες βελτίωσης» η έρευνα βλέπει στην εκπαίδευση (πρώιμη παιδική ηλικία), όπου οι αυστριακές πόλεις δεν βρίσκονται επί του παρόντος στην κορυφαία ομάδα των πόλεων της ΕΕ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA