Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έγραψε στο Twitter: 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Να επανασυνδεθεί με έναν παλιό και έμπιστο συνεργάτη, να δώσει νέα πνοή στην αγαπημένη μας συμμαχία. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον @JoeBiden.»

Μπόρις Τζόνσον (πρωθυπουργός Βρετανίας): 

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του και με τη νέα διοίκησή του, ενισχύοντας την εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας και δουλεύοντας στις κοινές μας προτεραιότητες: από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την καλύτερη αποκατάσταση από την πανδημία και την ενίσχυση της διατλαντικής μας ασφάλειας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στο Κοινοβούλιο. 

Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ (Γερμανός ΥΠΕΞ):

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τη Δημοκρατία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις-και υπέμεινε. Παρά τις προσπάθειες διαρραγεί ο θεσμικός ιστός της Αμερικής, οι εκλογικοί εργαζόμενοι και οι κυβερνήτες, το δικαστικό σώμα και το Κογκρέσο, έχουν αποδειχθεί ισχυροί. Είμαι πολύ ανακουφισμένος που σήμερα ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται ως Πρόεδρος και θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία μοιράζονται αυτό το συναίσθημα.»

Πάπας Φραγκίσκος:

«Υπό την ηγεσία σας, είθε ο αμερικανικός λαός να συνεχίσει να αντλεί δύναμη από τις υψηλές πολιτικές, ηθικές και θρησκευτικές αξίες που έχουν εμπνεύσει το έθνος από την ίδρυσή του. Ζητώ επίσης από τον Θεό, την πηγή όλης της σοφίας και της αλήθειας, να καθοδηγήσει τις προσπάθειές σας για την προώθηση της κατανόησης, της συμφιλίωσης και της ειρήνης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταξύ των εθνών του κόσμου, προκειμένου να προωθηθεί το παγκόσμιο κοινό καλό.»

Πέδρο Σάντσεθ (πρωθυπουργός Ισπανίας):

«Η (εκλογική) νίκη του Μπάιντεν αντιπροσωπεύει τη νίκη της δημοκρατίας πάνω στην ακροδεξιά και τις τρεις μεθόδους της: τη μαζική εξαπάτηση, τον εθνικό διχασμό και την κατάχρηση, ακόμη και βίαιη, των δημοκρατικών θεσμών. Πριν από πέντε χρόνια, πιστεύαμε ότι ο Τραμπ ήταν ένα κακό αστείο, αλλά πέντε χρόνια αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν έθεσε σε κίνδυνο τίποτα λιγότερο από την πιο ισχυρή Δημοκρατία του κόσμου.»

Τζουζέπε Κόντε (πρωθυπουργός Ιταλίας):

«Προσβλέπουμε στην προεδρία του Μπάιντεν, με τον οποία θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε αμέσως ενόψει της Προεδρίας μας της G20. Έχουμε μια ισχυρή κοινή ατζέντα, που κυμαίνεται από την αποτελεσματική πολυμέρεια που και οι δύο θέλουμε να δούμε, μέχρι την αλλαγή του κλίματος, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την κοινωνική ένταξη.»

Ντμίτρι Πεσκόφ (εκπρόσωπος Κρεμλινου, σχετικά με την επέκταση της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων):

«Η Ρωσία και ο πρόεδρός της τάσσονται υπέρ της διατήρησης αυτής της συμφωνίας. Εάν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας επιδείξουν στην πραγματικότητα πολιτική βούληση για τη διατήρηση αυτού του Συμφώνου με την επέκτασή του, αυτό δεν μπορεί παρά να χαιρετιστεί.»

Τζάστιν Τρουντό (πρωθυπουργός Καναδά):

«Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν αυτή τη συνεργασία καθώς καταπολεμούμε την παγκόσμια πανδημία και υποστηρίζουμε μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, την οποία θα οικοδομήσουμε καλύτερα για όλους. Θα συνεργαστούμε επίσης για να προωθήσουμε τη δράση για το κλίμα και την καθαρή οικονομική ανάπτυξη, να προωθήσουμε την ένταξη και την ποικιλομορφία και να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους ανθρώπους μας, συμβάλλοντας παράλληλα στη Δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια στο σπίτι και σε όλο τον κόσμο.»

Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Ισραηλινός πρωθυπουργός):

«Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στον Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την ιστορική ορκωμοσία. Πρόεδρε Μπάιντεν, εμείς οι δύο είχαμε μια ζεστή προσωπική φιλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για την περαιτέρω ενίσχυση της Συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ, για τη συνέχιση της επέκτασης της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, μεταξύ των οποίων και η απειλή που θέτει το Ιράν.»

Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε ξεχωριστή δήλωση σχετικά με τον Τραμπ: «Πρόεδρε Τραμπ, σας ευχαριστώ για όλα τα σπουδαία πράγματα που έχετε κάνει για το Ισραήλ, ειδικά την ιστορική σας αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και φέρνοντας τέσσερις ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.»

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς:

«Δεν υπάρχει καμία λύπη για την αποχώρηση του Τραμπ, καθώς υπήρξε η μεγαλύτερη πηγή και χορηγός της αδικίας, της βίας και του εξτρεμισμού στον κόσμο και ο άμεσος εταίρος της ισραηλινής κατοχής στην επιθετικότητα εναντίον του λαού μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει να αντιστρέψει την πορεία των άστοχων και άδικων πολιτικών εναντίον του λαού μας και να θέσει τα θεμέλια για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA