Η Μάλκα Λάιφερ, υπερορθόδοξη εβραία, κατηγορείται για δεκάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης μαθητριών της στην Αυστραλία, ακόμη και για βιασμό.
Η σημερινή απόφαση δικαστηρίου στο Ισραήλ βάζει τέλος σε μια εξαετή δικαστική διαμάχη, καθώς, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της Λάιφερ στην Αυστραλία το 2008, η ίδια και η οικογένειά της μετέβησαν στο Ισραήλ και εγκαταστάθηκαν στον εβραϊκό οικισμό Εμανουέλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την τελευταία έφεση που είχαν ασκήσει οι δικηγόροι της κατά της έκδοσής της με μια πολύ αυστηρή διατύπωση. «Έχουν περάσει περισσότερα από έξι χρόνια από τότε που κατατέθηκε αίτημα στο περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για την έκδοση της εφεσιβάλουσας στην Αυστραλία. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει ένδικο μέσο το οποίο να μην έχει εκμεταλλευτεί η εφεσιβάλουσα για να εμποδίσει την έκδοσή της, περιλαμβανομένης και της επίκλησης ψυχικής ασθένειας».
Η Λάιφερ είχε συλληφθεί και υποχρεωθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στο Ισραήλ όταν η πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία κατέθεσε αίτημα για την έκδοσή της, το 2014. Ισραηλινό δικαστήριο αρχικά την έκρινε ψυχικά ακατάλληλη για να εκδοθεί. Ωστόσο, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε εκ νέου την Λάιφερ χάρη σε ιδιωτικούς ερευνητές οι οποίοι κατέγραφαν κρυφά σε βίντεο την καθημερινή της ζωή στον εβραϊκό οικισμό όπου διέμενε.
Η υπόθεση έκανε πάταγο έπειτα από τις κατηγορίες ότι ο τότε υφυπουργός Υγείας του Ισραήλ Γιάακοβ Λίτζμαν, ο οποίος προέρχεται από την ίδια υπερορθόδοξη σέχτα με την Λάιφερ, φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει τη διαδικασία της ψυχιατρικής αξιολόγησής της. Η ίδια αρνείται τα πάντα.
Τον Δεκέμβριο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε ότι η Λάιφερ προσποιούνταν ψυχική νόσο αλλά ήταν σε θέση να εκδοθεί στην Αυστραλία, το δικαστήριο απέρριψε την τελευταία της έφεση.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Λάιφερ επιβιβάστηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε πτήση για την Αυστραλία.
Διαβάστε ακόμα
Μελέτη δείχνει πως στο Twitter είχαν ανακαλύψει τον κορονοϊό πολύ πριν τις επίσημες ανακοινώσεις
- Πώς η φωτιά στην Αττική έκανε στάχτη παρθένο δάσος σε λίγα 24ωρα: Η πρόληψη που πρέπει να γίνει «ευαγγέλιο»
- Ιωάννα Τούνη: «Να είσαι η 1η Ελληνίδα influencer και επιχειρηματίας, αλλά όλοι να σε θεωρούν άνεργη»
- Ιερέας έπιασε ζευγάρι να κάνει σεξ σε παρεκκλήσι: Η αντίδραση - έκπληξη με τα 100 ευρώ
- Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος απαντά για τη ρεπόρτερ του Open: «Ένα κλαδάκι κατανόησης για ένα σεμνό κορίτσι»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.