Μενού
  • Α-
  • Α+

Περισσότεροι από 180 άνθρωποι συνελήφθησαν τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ, όπου τα καταστήματα βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν και ο Δήμαρχος, Αχμέντ Αμπουταλέμπ, εξέδωσε διάταγμα έκτακτης ανάγκης δίνοντας στην Αστυνομία ευρύτερες εξουσίες σύλληψης.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι ξεδιάντροποι κλέφτες, δεν μπορώ να τους αποκαλέσω διαφορετικά», είπε ο Αμπουταλέμπ. Ωστόσο, ταραχές σημειώθηκαν και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε περιοχές όπως το Τσβόλε, το Άλκμααρ, το Ντεν Μπος και το Χοορν, όπου πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, αλλά και το Χάρλεμ, όπου η αστυνομία δέχθηκε επίθεση με πέτρες.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εξεγερμένοι, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησαν εφαρμογές κοινωνικών μέσων για να οργανωθούν, ήταν κατά μεγάλη πλειοψηφία έφηβοι. Οι ειδικοί αμφισβήτησαν το βαθμό στον οποίο πολλοί υποκινήθηκαν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 9 μ.μ., η οποία τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο.

Ένας κορυφαίος Ολλανδός εγκληματολόγος, ο Χενκ Φερβέρντα, δήλωσε ότι οι ταραχές αφορούσαν «αρνητές του ιού, πολιτικούς διαδηλωτές και παιδιά που μόλις είδαν την ευκαιρία να εκτονωθούν, ενώθηκαν με άλλες ομάδες ταραχοποιών.»

Υπό το φως των γεγονότων των τελευταίων τριών νυχτών, είπε, οι γνήσιοι διαδηλωτές «θα πρέπει τώρα να σκεφτούν δύο φορές. Όσοι απομένουν είναι εκείνοι που επιδώκουν καθαρά τη βία. Θα πρέπει να λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει.»

Ο Δήμαρχος του Χάρλεμ, Τζος Βίνεν, χαρακτήρισε τις ταραχές ως «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης». Τα μέτρα κατά του κορονοϊού ήταν σκληρά για όλους, είπε: «Όλοι θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι να κινηθούμε. Αλλά αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να ξεκινήσει πυρκαγιές, να πετάξει πυροτεχνήματα και να διαπράξει βανδαλισμό.»

Δήμαρχοι σε αρκετές ολλανδικές πόλεις ανακοίνωσαν ότι θα εισαγάγουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν περαιτέρω ταραχές.

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις ταραχές του Σαββατοκύριακου, στις οποίες οι διαδηλωτές κατά του λοκντάουν επιτέθηκαν στην Αστυνομία και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. «Αυτό που ώθησε αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει καμία σχέση με τη διαμαρτυρία. Πρόκειται για εγκληματική βία», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε.

Η αστυνομία δήλωσε ότι 300 άτομα συνελήφθησαν, αφού έριξαν πέτρες και μαχαίρωσαν αστυνομικούς, επιτέθηκαν σε νοσοκομείο και έκαψαν ένα κτίριο όπου γίνονταν τεστ κορονοϊού. Περισσότερα από 5.700 πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβίαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια έχουν κλείσει στην Ολλανδία από τον Οκτώβριο, με σχολεία και μη βασικά καταστήματα να ακολουθούν στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι αριθμοί μόλυνσης μειώνονται, αλλά οι αρχές φοβούνται την πιθανή ταχύτερη εξάπλωση του ιού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση Ρούτε ενεργεί με υπηρεσιακή ιδιότητα πριν από τις εκλογές, προγραμματισμένες για τις 17 Μαρτίου, αφού παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα για ένα σκάνδαλο παροχών.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Επιβλήθηκε η πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ολλανδία: Πρωτοφανή επεισόδια και δεκάδες συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά του lockdown

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.