Μενού
  • Α-
  • Α+

Συγκεκριμένα ο λίγο πριν αναχωρήσει για τα κατεχόμενα απόψε και σε ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος ΑΚΡ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο.

«Στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε λόγο για δίκαιη κατανομή, ενώ πάντα λέμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου, τα κατεχόμενα). Και πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός. Τί είπε η ΕΕ; Είπαν "όχι, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Η Κυπριακή Δημοκρατία) και η Ελλάδα είναι μέλη μας και θα τους υποστηρίξουμε όπως κι αν έχει. Ό,τι και να κάνουν, είναι σωστό". Και τι κάναμε εμείς τότε; Κατεβήκαμε στο πεδίο της μάχης και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία», δήλωσε αρχικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Τώρα είπαμε ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτό σε όλους, αν έχετε εμπιστοσύνη στους εαυτούς σας, ελάτε και καθίστε γύρω του, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε τα πάντα. Αλλά πάλι κάποιοι λένε ‘και γιατί να διαπραγματευτείτε; Είναι συμβιβασμός’. Όχι. Στη διπλωματία, η διαπραγμάτευση δε συνιστά συμβιβασμό. Εάν είστε δίκαιοι, εάν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, αν έχετε πίστη στον εαυτό σας, θα καθίσετε στο τραπέζι και θα μιλήσετε, θα αναλύσετε τα πάντα με λεπτομέρεια και θα διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας, καθώς είστε δίκαιοι», προσέθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ.

«Με την ΕΕ, εδώ και χρόνια, θέλαμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις, αλλά τελευταία είχαν επιλέξει τη γλώσσα των απειλών. Εμείς όμως την απορρίψαμε. Και, τον Δεκέμβριο, το κατάλαβαν και έδωσαν θετικά μηνύματα και τώρα εμείς απαντήσαμε και ανταποδώσαμε, και θα συνεργαστούμε επί μεθόδων για ειρηνικές λύσεις. Τασσόμαστε υπέρ κάθε είδους ειρηνικής μεθόδου. Το μόνο που απαιτείται από εκείνους είναι να κατανοήσουν ότι η Τουρκία τάσσεται όχι υπέρ των απειλών, αλλά υπέρ τρόπων λειτουργίας της διπλωματίας. Kαι στη διπλωματία, ορισμένοι μιλούν για σκληρή ισχύ και ήπια ισχύ. Η Τουρκία είναι ικανή να χρησιμοποιεί πολύ αποτελεσματικά τόσο τη σκληρή όσο και την ήπια ισχύ με έναν έξυπνο τρόπο. Χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας με τον πιο έξυπνο τρόπο», δήλωσε.

Αναφορικά με τη Λιβύη πρόσθεσε ότι:

«Στη Λιβύη μιλήσαμε για ειρήνη και ειρηνικές λύσεις, αλλά δεν πίστευαν ότι θα πηγαίναμε από κοντά, στο πεδίο της μάχης, προκειμένου να αλλάξουμε την κατάσταση και να τους φέρουμε όλους πάλι πίσω στο τραπέζι».

Πηγή: Sigmalive.com

Διαβάστε Ακόμα:

Η Τουρκία συνεχίζει την «επίθεση γοητείας στη Δύση»

Στο στόχαστρο της Άγκυρας Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι επειδή ασκούν κριτική

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA