Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάντερσφιλντ, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Βασιλιάς Ριχάρδος Γ' «έβαλε το χέρι του» στη δολοφονία των δύο Πριγκίπων, που ήταν ακόμα μικρά παιδιά.

Ο Εδουάρδος Ε' και ο Δούκας της Υόρκης ήταν γιοι του Βασιλιά Εδουάρδου Δ' και όταν ο πατέρας του πέθανε, ο θείος τους, Εδουάρδος Γ' τους κλείδωσε στον Πύργο του Λονδίνου και εκείνος δρούσε ως Αντιβασιλέας.

Η εξαφάνισή τους το 1483 (και η τελικά η δολοφονία τους) ονομάστηκε μυστήριο με τους «Πρίγκιπες στον Πύργο» και είναι η μεγαλύτερη ανεχνίαστη υπόθεση στην αγγλική ιστορία.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Βασιλιάς Ριχάρδος Γ' σκότωσε τα δύο αδέλφια για να πάρει τον θρόνο και τελικά έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους μονάρχες.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα αρκετές αποδείξεις για να στηρίξουν αυτή τη θεωρία. Τώρα, ο καθηγητής Θόρντον υποστηρίζει σε μελέτη του ότι μπορεί να αποδειχθεί πλέον ότι όντως οι «Πρίγκιπες του Πύργου» δολοφονήθηκαν από τον Βασιλιά Ριχάρδο Γ'. 

Ο Σερ Τόμας Μορ, ένας έμπιστος αυλικός του Βασιλιά Ερρίκου Η' στις αρχές του 16ου αιώνα είχε γράψει ένα βιβλίο με λεπτομέρειες για τον θάνατο των δύο αδελφών. Είναι η πρώτη μαρτυρία για το μυστήριο με τους «Πρίγκιπες στον Πύργο» και κατονομάζει δύο άνδρες ως υπεύθυνους για τον θάνατό τους, τον Μάιλς Φόρεστ και τον Τζον Ντάιτον που ενεργούσαν υπό τις διαταγές του Βασιλιά Ριχάρδου Γ'.

Το βιβλίο αυτό και όσα υποστηρίζει, αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από τους ιστορικούς λόγω του γεγονότος ότι ο Σερ Τόμας ήταν πέντε ετών όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τους «Πρίγκιπες στον Πύργο». Θεωρείτο ότι το βιβλίο του και η θεωρία του μπορεί να ήταν βασιλική προπαγάνδα και δημοσιεύθηκε για να σπιλώσει το όνομα του πρώην βασιλιά.

Ωστόσο, ο καθηγητής Θόρντον έχει βρει αποδείξεις ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος Μάιλς Φόρεστ είχε δύο γιους που έγιναν αυλικοί του βασιλιά Ερρίκου Η' και οι οποίοι εργάζονταν μαζί με τον Σερ Τόμας. Ο Θόρντον εικάζει ότι οι δύο γιοι μιλούσαν με τον Σερ Τόμας για τον ρόλο του πατέρα τους στην διαβόητη δολοφονία και του είπαν για τον ρόλο που έπαιξε ο Ριχάρδος Γ' σε αυτή. Έτσι ο Σερ Τόμας είχε εσωτερική πληροφόρηση για τον ρόλο του Βασιλιά Ριχάρδου Γ' στον θάνατο των «Πριγκίπων του Πύργου».

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστήριο στη βρετανική ιστορία, γιατί δεν μπορούσαμε πραγματικά να βασιστούμε στον Μορ για το τι συνέβη - μέχρι τώρα», λέει ο καθηγητής Θόρντον. «Έχω δείξει όμως ότι οι γιοι του φερόμενου ως δολοφόνου ζούσαν και εργάζονταν μαζί με τον Σερ Τόμας Μορ» προσθέτει.

«Δεν έγραφε για φανταστικούς ανθρώπους. Τώρα έχουμε ουσιαστικούς λόγους να πιστεύουμε ότι όσα περιγράφει ο Μορ για τη δολοφονία των δύο αδελφών είναι αξιόπιστα» καταλήγει, πεπεισμένος ότι έφτασε η ώρα για τη λύση του μυστηρίου με τους «Πρίγκιπες του Πύργου».

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε ακόμα

Καθηγητής ανακάλυψε πώς προήλθε η πανδημία του AIDS - Στρατιώτης που έφαγε χιμπατζή ο πρώτος ασθενής

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.