Μενού
  • Α-
  • Α+

Εν τω μεταξύ, οι διαδηλωτές που κρατούνται σε πρόσφατες συγκεντρώσεις για την υποστήριξη του Ναβάλνι έχουν διαμαρτυρηθεί για απάνθρωπες συνθήκες, καθώς η αστυνομία τους κρατά σε υπερπλήρεις φυλακές ή σε λεωφορεία σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν ημέρες μετά τη σύλληψή τους.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε αντιδράσει στην ομιλία του Ναβάλνι σε αίθουσα δικαστηρίου της Μόσχας, όπου δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης θα μείνει στην ιστορία ως «ο δηλητηριαστής των εσωρούχων».

«Δεν νομίζω ότι ο κατάδικος που αναφέρατε μπορεί να μιλήσει για τον τόπο που θα καταλάβει ο Πούτιν στην ιστορία», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Απολύτως όχι. Αυτό θα το πει ο λαός της χώρας.

Η Κόκκινη Πλατεία έκλεισε και οι δρόμοι της Μόσχας αποκλείστηκαν πριν από την απόφαση, καθώς χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλη τη ρωσική πρωτεύουσα για να αποτρέψουν τις αναταραχές. Ακόμα, το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν έχει ελάχιστο ενδιαφέρον για την υπόθεση σε μια προφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της υπόθεσης Ναβάλνι για το ρωσικό κοινό.

«Θα ήταν ανόητο αν ο Πούτιν άκουγε ομιλίες από καταδίκους ή σκεφτόταν τη θέση του στην ιστορία», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ υπερασπίστηκε μια βίαιη καταστολή από δυνάμεις των ρωσικών ΜΑΤ, που οδήγησαν σε περισσότερες από 1.150 συλλήψεις μόνο στη Μόσχα.

Η Τατιάνα Στανοβάγια, πολιτική αναλυτής και ιδρύτρια του R.Politik, δήλωσε ότι η σκληρή ποινή εναντίον του Ναβάλνι ήταν μέρος μιας εκστρατείας για να «αποδείξει ότι καμία κίνηση που στοχεύει εναντίον των υπηρεσιών ασφαλείας δεν θα παραμείνει ατιμώρητη».

Είπε ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να ξεπεράσει την αντίδραση στη φυλάκιση του Ναβάλνι, είτε πρόκειται για διεθνή καταδίκη είτε για διαδηλώσεις στη Ρωσία.

«Μην έχετε αυταπάτες, το Κρεμλίνο δεν φοβάται τις διαμαρτυρίες», είπε.

Κρατούμενοι σε άθλιες συνθήκες

Συνολικά 1.438 άτομα συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε το OVD-Info monitor. Ομάδα διαδηλωτών που συνελήφθησαν κυκλοφόρησαν ένα βίντεο  λέγοντας ότι κρατούνται από την αστυνομία σε ένα λεωφορείο σε θερμοκρασίες-11C επειδή δεν υπήρχε χώρος σε μια τοπική φυλακή.

«Τις τελευταίες εννέα ώρες έχουμε κρατηθεί σε ένα λεωφορείο, όπου είμαστε αναγκασμένοι να παραμείνουμε όρθιοι», είπε ένας άνθρωπος σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο. «Δεν έχουμε νερό. Δεν μας πάνε στην τουαλέτα. Υπάρχουν δεκάδες άλλα [λεωφορεία] με κρατούμενους που κρατούνται και εδώ.»

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν περιπτώσεις υπερβολικής βίας από την αστυνομία, αλλά και ότι τα σκληρά μέτρα που χρησιμοποίησε η αστυνομία στις συγκεντρώσεις ήταν δικαιολογημένα.

Βίντεο από τις διαδηλώσεις την Τρίτη (2/2) έδειξε την αστυνομία να χτυπάει με γκλομπ άοπλους διαδηλωτές, που είχαν σηκώσει τα χέρια, αλλά και δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου ενός κάμεραμαν. Η αστυνομία δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσία: Πάνω από 3.300 συλλήψεις διαδηλωτών υπέρ του Ναβάλνι - Στην εντατική μια διαδηλώτρια

Ναβάλνι: «O Πούτιν θα μείνει στην ιστορία ως δηλητηριαστής εσωρούχων»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA