Μενού
  • Α-
  • Α+

Όμως, το καθεστώς του Πούτιν είχε ήδη εξαπολύσει τις δυνάμεις καταστολής του. Το «ΟΜΟΝ», η «Εθνική Φρουρά» και άλλες «ειδικές μονάδες» της ρωσικής αστυνομίας επιτέθηκαν βίαια στους νέους, τους χτύπησαν και στη συνέχεια συνέλαβαν περισσότερους από 1.400.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Ρωσία. 

Τόσο στη Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη, εκατοντάδες κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοσιογράφων, δεν κρατούνταν στα συνήθη σημεία, αλλά σε «ειδικά κέντρα κράτησης» πολύ έξω από τις πόλεις.

Μία από αυτές τις φυλακές φρίκης βρίσκεται στο Ζαχάροβο, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, όπου δεκάδες αστυνομικά λεωφορεία είχαν παραδώσει κρατούμενους την Τετάρτη το απόγευμα. Τρομακτικές φωτογραφίες και βίντεο από το «Ειδικό Κέντρο Κράτησης Ζαχάροβο» μοιράστηκαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Μέχρι και 28 άτομα μοιράζονται κελιά με μόνο οκτώ κρεβάτια για έως και δύο ημέρες. Δεν υπάρχουν στρώματα, οι «τουαλέτες» είναι εντελώς βρώμικες και παραμελημένες. Το ίδιο ισχύει και για τους νιπτήρες.

Οι κρατούμενοι δεν έχουν λάβει νέα ρούχα από την Τρίτη. Πολλοί δεν μπορούσαν να κοιμηθούν, ανέφεραν ρωσικά αντιπολιτευτικά μέσα. Τα κελιά για τις δεκάδες φυλακισμένες νεαρές γυναίκες είναι επίσης υπερπλήρη.

Το καθένα έχει μόνο μία ανοιχτή τουαλέτα, την οποία πρέπει να μοιράζονται όσες βρίσκονται μέσα, ενώ ο ύπνος γίνεται εναλλάξ σε σκληρά κρεβάτια χωρίς στρώμα και κουβέρτα.

Γυναίκες καταγγέλλουν βασανιστήρια από τους μπράβους του Πούτιν

Όμως, οι άθλιες υγειονομικές συνθήκες στις φυλακές για πολιτικούς κρατούμενους φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι κρατούμενοι αναφέρουν βασανιστήρια και ταπείνωση κατά τη διάρκεια ανακρίσεων.

Η 22χρονη ακτιβίστρια Αλένα Κιτάεβα δήλωσε στο περιοδικό «The Insider» για το μαρτύριο της, το οποίο συνέβη την Τετάρτη στο Αστυνομικό Τμήμα Donskoye: «Έδωσα τον κωδικό του κινητού μου επειδή με απείλησαν με τέιζερ, έβαλαν μια σακούλα στο κεφάλι μου και άρχισαν να με χτυπούν.»

Τέσσερις άνδρες, αστυνομικοί του καθεστώτος Πούτιν τη βασάνιζαν, όπως καταγγέλλει: «Έκλεισαν την πόρτα. Όταν άρχισα να ουρλιάζω, ένας από αυτούς με χλεύασε και είπε: «Ω, βοήθεια, βοήθεια!».

Η 19χρονη αδελφή της Αλένα, Αλεξάνδρα, κρατήθηκε επίσης στο αστυνομικό τμήμα και, όπως είπε, αναγκάστηκε με τη βία να δώσει τους κωδικούς πρόσβασης του κινητού της τηλεφώνου και των μέσων δικτύωσης, καθώς και να αφήσει τα δακτυλικά της αποτυπώματα.

Μετά από μια ώρα απομόνωσης, όταν ρώτησε έναν φρουρό πού ήταν η αδελφή της, εκείνος της απάντησε: «Τη σκοτώσαμε!», για να συμπληρώσει λίγο αργότερα γελώντας: «Όχι, αλλά κάνει στριπτίζ για μας.»

Υπό τον φόβο περισσότερων βασανιστηρίων, η Αλεξάνδρα Κιτάεβα υπέγραψε τα πάντα και τους είπε όλα όσα ήθελαν να μάθουν.Την Τετάρτη το πρωί, και οι δύο αδελφές απελευθερώθηκαν.

«Σκληρή τιμωρία»

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «αναμφισβήτητα σκληρή τιμωρία».

Εκρόσωπος του Human Rights Watch Russia δήλωσε στη BILD: «Υπάρχουν φωτογραφικές αποδείξεις από ένα στρατόπεδο εγκλεισμού που δείχνει συνωστισμό κρατουμένων, έλλειψη κρεβατιών, στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων. Προφανώς, μερικοί άνθρωποι έπρεπε να κοιμούνται ενώ κάθονταν στο τραπέζι.»

Σύμφωνα με έναν δικηγόρο της ίδιας οργάνωσης, οι κρατούμενοι που κρατήθηκαν μετά τις διαμαρτυρίες «αναμφισβήτητα υπέστησαν απάνθρωπη μεταχείριση, σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία, η οποία απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.»

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες κρατούμενοι βρίσκονται στοιβαγμένοι σε μη αεριζόμενους, περιορισμένους χώρους, χωρίς τη δυνατότητα διατήρησης της κοινωνικής απόστασης ή της βασικής υγιεινής.

Πηγή: Bild

Διαβάστε περισσότερα:

Ρωσία: Πάνω από 1.400 συλλήψεις στις διαδηλώσεις για Ναβάλνι - Σε πολικό ψύχος οι κρατούμενοι

Ναβάλνι: «O Πούτιν θα μείνει στην ιστορία ως δηλητηριαστής εσωρούχων»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA