Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν μια συνηθισμένη μέρα για τη Σίρλεϊ Χίτσινγκς μέχρι που ανακάλυψε ένα μυστηριώδες κλειδί στο μαξιλάρι της.

Μπερδεμένη, η 15χρονη το παρέδωσε στον εξίσου προβληματισμένο πατέρα της Γουόλι.

Το ασημένιο κλειδί δεν ταίριαζε σε κανένα ντουλάπι ή πόρτα στο σπίτι, αλλά ως εκ θαύματος εξαφανίστηκε.

Το παράξενο περιστατικό έλαβε χώρα το 1956 ήταν η αρχή μιας από τα πιο διαβόητες υποθέσεις φαντασμάτων όλων των εποχών, καθώς μερικές ώρες αργότερα, η οικογένεια πιστεύει ότι ο «Ντόναλντ το πνεύμα» εγκαταστάθηκε στο σπίτι τους στο Μπάτερσι του Νότιου Λονδίνου, όπου έμεινε για 12 χρόνια.

«Εκείνο το βράδυ ξυπνήσαμε στις 2 το πρωί με όλα αυτά τα φρικτά χτυπήματα που έρχονταν από τους τοίχους και κάτω από τα πατώματα και μας ξύπνησαν όλους, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων μας», λέει ο η 80χρονη πλέον Χίτσινγκς.

Οι αρχές δεν έδωσαν σημασία

«Αυτό συνεχίστηκε για δύο ή τρεις εβδομάδες. Καλέσαμε την αστυνομία και την πυροσβεστική. Ο αστυνομικός ήρθε κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημείωσε τι συνέβαινε και μας είπε: «Νομίζω ότι όλοι σας εδώ στο σπίτι έχετε πιει υπερβολικά πολύ κακάο.»

Η οικογένεια, αποτελούμενη από τον πατέρα Γουόλι (οδηγός μετρό), τη μητέρα Κίτι και τον μεγαλύτερο αδελφό Τζον, παρακάλεσε τις αρχές να δώσουν προσοχή σε όσα έλεγαν, αλλά δεν εισακούστηκαν.

Σύντομα, θυμάται η Χίτσινγκς, ο «Ντόναλντ» έγινε ακόμα πιο απειλητικός: «Από εκείνο το σημείο αρχίσαμε να ακούμε θορύβους και και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι κατσαρόλες και τα τηγάνια που ήταν κρεμασμένα στην κουζίνα έφευγαν από τις θέσεις τους, έρχονταν καταπάνω μας και θα έπρεπε να τα αποφεύγουμε», περιγράφει.

«Κάποια στιγμή, το ρολόι τοίχου της μαμάς, για το οποίο ήταν πολύ περήφανη, άρχισε να ίπταται κατά μήκος του δωματίου και τελικά προσγειώθηκε στο τραπέζι πολύ απαλά. Διάφορα αντικείμενα «πετούσαν» γύρω μας και εμείς έπρεπε να τα βγάλουμε έξω», προσθέτει.

Τώρα ένα νέο podcast με στοιχεία δράματος και ντοκιμαντέρ που ακούγεται στο Radio 4 του BBC, ονόματι Battersea Poltergeist, ερευνά τα παραφυσικά γεγονότα σε μια προσπάθεια να διαλευκάνει μια και καλή το μυστήριο 65 ετών. 

Εκείνη την εποχή, η υπόθεση έφτασε στις εφημερίδες όταν η Daily Mirror δημοσίευσε μια ιστορία για τους «μυστήριους θορύβους που στοιχειώνουν τη Σίρλεϊ.»

Ο κυνηγός φαντασμάτων Χάρολντ Τσίμπετ έμαθε για την υπόθεση και προσφέρθηκε να βοηθήσει. Ερχόταν στο σπίτι τακτικά και ρώτησε το πνεύμα εάν θα μπορούσε να το αποκαλεί Ντόναλντ, κάτι που εκείνο φαίνεται πως δέχθηκε με προθυμία, χτυπώντας το τραπέζι.

Ενθυμούμενη τα περιστατικά, η Χίτσινγκς τρέμει: «Μια μέρα, ο κ. Τσίμπετ ρώτησε τον «Ντόναλντ» εάν μπορούσε να γράψει. Άφησε στυλό και χαρτί στο τραπέζι στο μπροστινό δωμάτιο και όλοι επιστρέψαμε στην κουζίνα. Του ζήτησε να γράψει ένα μήνυμα. Όταν επιστρέψαμε - ήταν πραγματικά ανατριχιαστικό- είχε γράψει: «Έρχομαι». Η γραφή έμοιαζε να προέρχεται από άνθρωπο που έτρεμε.

Το πρώτο ευανάγνωστο σημείωμα του «Ντόναλντ» ήρθε αρκετούς μήνες αργότερα γιατί μας είπε ότι δεν μπορούσε να γράψει με το στυλό. Ήθελε μια πένα», συμπραίνει η Χίτσινγκς.

Η οικογένεια συμπέρανε ότι το πνεύμα διέθετε νοημοσύνη και η 80χρονη θυμάται γελώντας ότι μερικές φορές έπαιζε μαζί της.

«Οι παντόφλες του πατέρα μου περπατούσαν γύρω από το δωμάτιο μόνες τους. Ξαφνικά, απογειώνονταν και εγώ τις κυνηγούσα σε όλο το σπίτι, προσπαθώντας να τις πιάσω, αλλά ήταν φανερό ότι εκείνο ήθελε να παίξει μαζί μου.» 

Εκρήξεις θυμού

Αυτή η παιχνιδιάρικη διάθεση δεν σημαίνει ότι ο «Ντόναλντ» δεν είχε και μια πιο σκοτεινή πλευρά. «Ήμασταν πολύ προσεκτικοί σε όσα λέγαμε γιατί δεν έπρεπε να τον αναστατώσουμε. Εάν ένιωθε θυμό, μπορούσε να βάλει φωτιά σε διάφορα πράγματα. Μια φορά, πέταξε όλες τις πετσέτες πάνω στα μάτια της κουζίνας και πήραμε φωτιά, την οποία έσβησε ο μπαμπάς. Την άλλη, παραλίγο να κάψει το διπλό κρεβάτι της μαμάς μου και τη στιγμή που ο πατέρας μου προσπαθούσε να τα βάλει με τις φλόγες, κάτι τον τράβηξε προς τα μέσα.»

Όταν αυτό συνέβη, η Χίτσινγκς λέει ότι ο πατέρας της στάθηκε αρκετά τυχερός, καθώς εάν δεν επενέβαινε η πυροσβεστική, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάρει μια πολύ άσχημη τροπή. Όμως, η εξέταση των τραυμάτων έφερε στην επιφάνεια και άλλες, αθέατες πλευρές του συμβάντος:

«Καλέσαμε ασθενοφόρο επειδή έκαψε όλο το χέρι του. Όταν έφτασαν στο Γενικό Νοσοκομείο του Μπάτερσι και καθάρισαν το τραύμα, οι φωτογραφίες που έβγαλαν έδειξαν ότι ο πατέρας μου είχε δεχτεί γρατζουνιές από ένα άγριο ζώο. Υπήρχαν τρία βαθιά σημάδια, σαν να είχαν γίνει από μεγάλα νύχια.»

Καθώς μεγάλωνε, η Σίρλεϊ Χίτσινγκς έχανε συνεχώς φίλους καθώς τα περίεργα γεγονότα συνεχίστηκαν μέχρι το 1968. Κατέληξε να χάσει ακόμα και τη δουλειά της ως ράφτρα σε ένα κατάστημα του Λονδίνου, όταν ο «Ντόναλντ» τής έκλεψε όλα τα ψαλίδια από το εργαστήριο. Η γιαγιά της δεν είχε πλέον καμία αμφιβολία: ο «Ντόναλντ» ήταν ο διάβολος.

Ο εξορκισμός που έμεινε στη μέση

Η οικογένεια προσπάθησε να οργανώσει έναν εξορκισμό.

«Ο μπαμπάς μου είχε έναν συνοδηγό, τον κ. Χανκς», λέει η Χίτσινγκς. «Εκείνος και η σύζυγός του ήταν μέντιουμ. Πλησίασε τον πατέρα μου και του είπε ότι θα μπορούσε να απαλλαγεί από τον «Ντόναλντ». Έτσι, πήγαμε στο σπίτι του μια Παρασκευή βράδυ. Ήμασταν συνολικά επτά άτομα: εκείνος και η σύζυγός του, ένα άλλο ζευγάρι μέντιουμ, ένας ιερέας, ο πατέρας μου κι εγώ», αφηγείται.

«Καθίσαμε σε έναν κύκλο και κρατηθήκαμε από το χέρι. Κάποια στιγμή, ο κ. Χανκς βρέθηκε σε έκσταση, αλλά ο ιερέας είχε λίγο αγιασμό μαζί του.»

Ωστόσο, η προσπάθεια εκδίωξης του πνεύματος διακόπηκε απότομα, όταν η αστυνομία χτύπησε την πόρτα και κατηγόρησε την παρέα για τελετή μαύρης μαγείας. Το θέμα έφτασε μέχρι το Κοινοβούλιο, όπου ο Γουόλι και ο κ. Χανκς κατέθεσαν.

Έφυγε μόνο όταν τελείωσε τη δουλειά

Ακόμη και όταν η Χίτσινγκς μετακόμισε στο Δυτικό Σάσεξ μετά τον γάμο της, ο «Ντόναλντ» επέμενε και δεν την άφησε ήσυχη παρά μόνο όταν είχε φτάσει τα 25.

«Μπορεί να μην είχαμε τηλέφωνο, αλλά άφηνε μηνύματα που μου έλεγαν τι έκαναν οι γονείς μου στο Λονδίνο και ενημέρωνε τους γονείς μου τι κάναμε με τον σύζυγό μου στο Σάσεξ. Έγραψε μηνύματα και τα άφηνε γύρω από το σπίτι μας», αποκαλύπτει. 

«Μια μέρα πήγα στον τηλεφωνικό θάλαμο, κάλεσα τον πατέρα μου κι εκείνος μου είπε ότι ο «Ντόναλντ» αποφάσισε να αποχωρήσει. Μας άφησε ένα μήνυμα, λέγοντας ότι «η δουλειά του είχε τελειώσει.» 

Όσο ενθουσιασμένη κι αν ήταν η Σίρλεϊ και ο πατέρας της, η μητέρα της άρχισε να πενθεί «σαν να είχε χάσει έναν γιο».

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η Χίτσινγκς προσπάθησε να ξεχάσει τον «Ντόναλντ», αλλά τώρα νιώθει ότι το podcast του BBC τής έχει δώσει τις απαντήσεις που έψαχνε:

«Δεν σκόπευα να ξαναφέρω στη μνήμη μου όλα τα περιστατικά γιατί δεν ήθελα να επιστρέψει. Φοβόμουν ότι θα μπορούσε να συμβεί στα δύο παιδιά μου όταν έγιναν 15. Ακόμα και τώρα γίνομαι λιγάκι νευρική, αλλά το βγάζω από το μυαλό μου και προσποιούμαι ότι δεν συνέβη τίποτα», αναγνωρίζει.

Όμως, παρά την όλη ταλαιπωρία, αυτή είναι η ιστορία του «Ντόναλντ». Η Χίτσινγκς πιστεύει ότι το πνεύμα μπήκε στη ζωή και το σπίτι της οικογένειας για έναν λόγο και θα μπορούσε ακόμα να βρίσκεται στο Μπάτερσι ή κάπου αλλού.

«Απ' όσα ξέρω τώρα δεν είμαι σίγουρη για τίποτα», λέει με νόημα η ίδια.

Πηγές: Mirror, BBC

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA