Μενού
  • Α-
  • Α+

Η υπόθεσή της θα εκδικαστεί στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας αυτή την εβδομάδα και οργανώσεις που στηρίζουν τα θύματα κακοποίησης εκφράζουν την ελπίδα ότι θα αλλάξει η γαλλική νομοθεσία, ώστε να κατοχυρώνεται η ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η «Ζουλί» όπως ονομάζεται το τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης στα γαλλικά ΜΜΕ (σσ. δεν είναι το πραγματικό της όνομα) υποστηρίζει ότι μέσα σε διάστημα δύο ετών- αρχής γενομένης το 2008 όταν το κορίτσι ήταν μόλις 13 ετών-, τη βίασαν 20 πυροσβέστες. Ο εφιάλτης της ξεκίνησε όταν ο Πιερ, ένας πυροσβέστης που είχε αναλάβει να τη βοηθήσει κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής κρίσης άγχους που αντιμετώπιζε, πήρε τον αριθμό της από τα ιατρικά αρχεία -όπου η ηλικία της αναγραφόταν- και «τη βομβάρδιζε» με μηνύματα «αγάπης». Έπειτα της ζήτησε να γδυθεί κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνομιλίας και όταν το κορίτσι υπάκουσε έδωσε το τηλέφωνό του σε έναν άλλο πυροσβέστη, ο οποίος της ζήτησε το ίδιο.

Τρεις από τους κατηγορούμενους έχουν παραδεχθεί ότι είχαν σεξουαλική επαφή με την ανήλικη, αλλά υποστηρίζουν ότι ήταν συναινετική. Σε ένα ημερολόγιο που έγραψε λίγο μετά το φρικτό περιστατικό, η «Ζουλί» δήλωνε «τρομοκρατημένη».

Η υπόθεση της «Ζουλί» αναμένεται να εκδικαστεί την Τετάρτη. Οι δικηγόροι θα υποστηρίξουν ότι και οι 20 πυροσβέστες, οι οποίοι προέρχονταν από διάφορους σταθμούς, θα πρέπει να κατηγορηθούν για βιασμό. Επί του παρόντος μόνο τρεις άνδρες κατηγορούνται για «σεξουαλική παράβαση».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ψυχική και σωματική υγεία της «Ζουλί» άρχισε να επιδεινώνεται μετά τις επιθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερες επιληπτικές κρίσεις, και οι πυροσβέστες πήγαν στο σπίτι της 130 φορές μέσα σε δύο χρόνια. Το κορίτσι φοβόταν να βγει έξω από το σπίτι της και άρχισε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Η μητέρα της «Ζουλί», Κορίν Λερίς, είπε στους ερευνητές ότι δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε και μάλιστα ένιωθε ανακουφισμένη που ο Πιερ τηλεφωνούσε για να μάθει πώς ήταν η υγεία της κόρης της. «Νιώθαμε ευγνωμοσύνη που την πρόσεξαν όταν ήταν άρρωστη» συγκλονίζει.

Τον Ιανουάριο του 2009 ο Πιερ πήγε στο σπίτι της «Ζουλί» και η μητέρα της έβγαλε τον σκύλο βόλτα. Όπως λέει η μητέρα της, ο Πιερ βίασε την κόρη της. Το ίδιο έκανε και τον Νοέμβριο του 2009 όταν πήρε την 14χρονη τότε κοπέλα στο σπίτι του και την βίασε και πάλι. Μάλιστα δύο ακόμα πυροσβέστες πήγαν εκεί και βίασαν ομαδικά την ανήλικη ενώ έβλεπαν πορνό.

Η «Ζουλί» σταμάτησε τη φαρμακευτική αγωγή τον Ιούλιο του 2010 και, έχοντας πιο καθαρό μυαλό, αποκάλυψε στη μητέρα της τη φρικτή υπόθεση. Στις 31 Αυγούστου, η μητέρα της υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην αστυνομία. Έξι μήνες αργότερα, οι τρεις άντρες που κατηγορούνται για τον βιασμό της «Ζουλί» στο σπίτι του Πιέρ τέθηκαν υπό έρευνα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια εναντίον των υπόλοιπων 17.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, δύο από τους κατηγορούμενους παραδέχτηκαν ότι έκαναν «ομαδικό σεξ» με τη «Ζουλί» ενώ βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας και φορούσαν τις στολές τους. Ένας τρίτος πυροσβέστης παραδέχτηκε σεξουαλική πράξη σε μια τουαλέτα του νοσοκομείου όπου η «Ζουλί» είχε εισαχθεί, αλλά υποστήριξε ότι το παιδί «δε φαινόταν ευάλωτο».

Τον Μάρτιο του 2011, ένας δικαστής ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση σχετικά με τους τρεις κατηγορούμενους για βιασμό. Η έρευνα διήρκεσε οκτώ χρόνια, στο τέλος των οποίων, τον Ιούλιο του 2019, ο δικαστής αποφάσισε να άρει τις κατηγορίες βιασμού και να τις αντικαταστήσει με «συναινετικό διεισδυτικό σεξ με ανήλικο κάτω των 15 ετών».

Στα αρχικά στάδια της έρευνας, τέσσερις άλλοι πυροσβέστες που ήταν παρόντες σε έναν από τους βιασμούς κατηγορήθηκαν ότι δεν προστάτευσαν την ανήλικη αλλά στη συνέχεια αθωώθηκαν.

Ακούγοντας την απόφαση του δικαστή, η «Ζουλί» αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και γλίτωσε με σοβαρά τραύματα και έτσι η οικογένειά της αποφάσισε να ασκήσει έφεση. Τον περασμένο Νοέμβριο, η έφεση απορρίφθηκε επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι η «Ζουλί» είχε συναινέσει στις σεξουαλικές πράξεις.

Η Μάρκεριτ Στερν και η φεμινιστική της ομάδα διοργανώνουν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης στη «Ζουλί»

«Για 10 χρόνια αγωνίζονταν μόνοι τους, τώρα χιλιάδες φεμινίστριες από όλη τη Γαλλία τους στηρίζουν. Απαιτούμε να δικαστούν οι πυροσβέστες για βιασμό και όχι “σεξουαλικές παραβάσεις”» τονίζει η Στερν.

Τον λόγο έχει πλέον το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο στη χώρα, που θα αποφασίσει αν θα δικαιώσει η όχι τη «Ζουλί».

Πηγή: Guardian

Διαβάστε ακόμα

Πήγαν για βραδινό μπάνιο γυμνοί εν μέσω κυκλώνα και βρέθηκαν πνιγμένοι

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.