Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως ανακοίνωσε ο Πίτερ Έμπαρεκ, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ που βρισκόταν στη Γουχάν εδώ και ένα μήνα, ερευνώντας την προέλευση του κορονοϊού, δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για το αν ο ιός εισήχθη στη χώρα – πιθανόν μέσω κατεψυγμένων κρεάτων στην αγορά της Γουχάν- όπου εντοπίστηκε η πρώτη συρροή κρουσμάτων. 

Ο Δρ Έμπαρεκ υποστήριξε επίσης τους ισχυρισμούς του Πεκίνου ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις μετάδοσης «στη Γουχάν ή οπουδήποτε αλλού» στην Κίνα πριν από τον Δεκέμβριο του 2019- παρά τις ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι ο ιός κυκλοφορούσε σε όλο τον κόσμο ήδη από τον Σεπτέμβριο. 

«Αν και η μετάδοση του κορονοϊού από τις νυχτερίδες σε ανθρώπους παραμένει η πιο πιθανή πηγή προέλευσης του ιού, ο αρχικός ξενιστής "δεν έχει ταυτοποιηθεί”» δήλωσε στην προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, Δρ Λιανγκ Γουίνιαν.

Πρόσθεσε ότι μελέτες έδειξαν ότι ο ιός «μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις σε κατεψυγμένα προϊόντα», «δείχνοντας» ότι ο κορονοϊός πιθανότατα εισήχθη στη χώρα, μια θεωρία που «άνθιζε» στην Κίνα τους τελευταίους μήνες.

Ο Δρ Λιανγκ όπως και ο Δρ Έμπαρκ υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός είχε εμφανιστεί στην Κίνα πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: Υψηλότερος κατά περίπου 35% ο κίνδυνος θανάτου από τη «βρετανική» μετάλλαξη – Έρευνα

ΠΟΥ: Νωρίς για ν'απορρίψουμε το εμβόλιο της AstraZeneca