Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ανακοίνωση που έκανε την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν και στην οποία ζητούσε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, να του υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών, για το αν ο κορονοϊός προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν, προκάλεσε εκνευρισμό στην Κίνα. Το Πεκίνο κάνει λόγο για «πολιτική χειραγώγηση και μετάθεση ευθυνών» και φαίνεται ότι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας οδεύουν προς νέα ρήξη.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για την προέλευσή του - Διορία 90 ημερών από τον Μπάιντεν στην CIA

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν με μία οργισμένη δήλωση έδειξε την ενόχλησή του για τις ενέργειες των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Αμερική «δεν νοιάζεται για τα γεγονότα ή την αλήθεια και έχει μηδενικό ενδιαφέρον για μία σοβαρή έρευνα με βάση την επιστήμη για προέλευση του κορονοϊού».

«Ο στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να στιγματίσουν, να χειραγωγήσουν πολιτικά και να ρίξουν την ευθύνη σε άλλους. Δείχνουν ασέβεια προς την επιστήμη, δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές των ανθρώπων και λειτουργούν αντιπαραγωγικά στις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού», προσέθεσε.  Παράλληλα μίλησε και για το ρόλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι έχουν μία «μαύρη ιστορία» στη διάδοση παραπληροφόρησης. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η ανακοίνωση της πρεσβείας της Κίνας στις ΗΠΑ, όπου χωρίς ν’ αναφέρεται απευθείας στην εντολή του Μπάιντεν κάνει λόγο για «εκστρατεία στιγματισμού και μετάθεσης ευθυνών, τα αποτελούν πισωγύρισμα».

Πώς ξεκίνησαν όλα

Τα πάντα ξεκίνησαν όταν ο Άντονι Φάουτσι, υγειονομικός επικεφαλής του Λευκού Οίκου, ομολόγησε στους Αμερικανούς βουλευτές πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο. Ο Φάουτσι εμφανίστηκε ενώπιον εξεταστικής επιτροπής και αποκάλυψε πως το κονδύλι διοχετεύτηκε στην κινεζική ερευνητική δομή μέσω μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας (EcoHealth Alliance), χρηματοδοτώντας μια «ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορονοϊό».

Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους», ώστε να καταλήξουν στην αιτία για την προέλευση του κορονοϊού στην Κίνα. Αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν της Κίνας, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την προέλευση του κορονοϊού, αν δηλαδή προήλθε από την επαφή ανθρώπων με κάποιο μολυσμένο ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.«Ζήτησα από την Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, φαίνεται να έχουν καταλήξει σε δύο σενάρια  για την προέλευση του κορονοϊού. Η επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, υποστηρίζει ότι η ακριβής προέλευση του κορονοϊού παραμένει επί του παρόντος άγνωστη, κάνοντας λόγο για δύο επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο κορονοϊός ξεκίνησε από τα ζώα και μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω ενός ξενιστή. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον κορονοϊό να ξεπήδησε από κάποιο εργαστήριο και να έγινε η διασπορά στους ανθρώπους.  «Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ακριβώς πού, πότε ή πώς μεταδόθηκε αρχικά ο ιός COVID-19, αλλά έχει καταλήξει σε δύο πιθανά σενάρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση.