Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε δύο «σενάρια» για την προέλευση του κορονοϊού έχουν καταλήξει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ωστόσο δεν ξέρουν ποιο είναι το επικρατέστερο για την έναρξη της πανδημίας. Η παραδοχή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έρχεται μετά την εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, να «διπλασιαστούν οι προσπάθειες» για να εντοπιστεί η προέλευση του κορονοϊού και να δοθεί το σχετικό πόρισμα της CIA σε 90 μέρες. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τι προβλέπουν τα μαθηματικά μοντέλα για το μέλλον του

Η επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, υποστηρίζει ότι η ακριβής προέλευση του κορονοϊού παραμένει επί του παρόντος άγνωστη, κάνοντας λόγο για δύο επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο κορονοϊός ξεκίνησε από τα ζώα και μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω ενός ξενιστή. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον κορονοϊό να ξεπήδησε από κάποιο εργαστήριο και να έγινε η διασπορά στους ανθρώπους. 

«Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ακριβώς πού, πότε ή πώς μεταδόθηκε αρχικά ο ιός COVID-19, αλλά έχει καταλήξει σε δύο πιθανά σενάρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση.

Η ομολογία Φάουτσι και οι πιέσεις για τα έγγραφα 

Πιέσεις για να δημοσιευτούν τα απόρρητα έγγραφα που αφορούν την έναρξη της πανδημίας και τυχόν συσχετισμό της με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, δέχεται από τις ΗΠΑ η Κίνα, μετά την παραδοχή του υγειονομικού επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, πως η Ουάσινγκτον χρηματοδότησε το εργαστήριο. 

Σύμφωνα με το OPEN, οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα να δώσει τα έγγραφα, στη «σκιά» της ομολογίας του Άντονι Φάουτσι, πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Ο Φάουτσι εμφανίστηκε ενώπιον εξεταστικής επιτροπής και αποκάλυψε πως το κονδύλι διοχετεύτηκε στην κινεζική ερευνητική δομή μέσω μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας (EcoHealth Alliance), χρηματοδοτώντας μια «ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορονοϊό». 

Μετά την ομολογία Φάουτσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή να «διπλασιαστούν οι προσπάθειες» των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να καταλήξουν στην αιτία για την προέλευση του κορονοϊού στην Κίνα.«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Πεκίνου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA