Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ άφησε υπόνοιες για εμπλοκή ή τουλάχιστον γνώση και συναίνεση της Ρωσίας στην «κρατική αεροπειρατεία» Λουκασένκο όπως χαρακτηρίστηκε από τη Δύση την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της πτήσης της Ryanair, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους και τη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς.
Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν με Λουκασένκο – Εκτός ατζέντας η σύλληψη Προτασέβιτς
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους από το αεροπλανοφόρο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, «HMS Queen Elizabeth», στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ για φέτος, δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να πιστέψει» ότι το Κρεμλίνο δεν ευθύνεται με κάποιον τρόπο στην «αεροπειρατεία» του Λουκασένκο.
«Γνωρίζουμε την πολύ στενή σχέση που έχουν Ρωσία και Λευκορωσία και γι’ αυτόν τον λόγο είναι δύσκολο να πιστέψω ότι το καθεστώς του Μινσκ, προέβη σε κάποια ενέργεια χωρίς να έχει κάποιου είδους συντονισμό από τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ στο Sky News.
Η συγκεκριμένη δήλωση γίνεται αφότου η Ρωσία δεν επέτρεψε την προσγείωση και ανάγκασε σε δύο πτήσεις μία της Air France και μία της Austrian Airlines, επειδή δεν χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο καθεστώς Λουκασένκο.
Ποια είναι η σχέση Πούτιν – Λουκασένκο
Η σχέση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο σύμφωνα με την Washington Post, έχει περάσει από πολλές φάσεις. Ειδικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Λευκορώσος πρόεδρος ήθελε ν’ αποβάλλει τον τίτλο του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης», όπως τον έχουν αποκαλέσει αρκετοί στη Δύση, είχε κάνει «άνοιγμα» προς την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, είχε απομακρυνθεί από τη Ρωσία.
Παράλληλα οι δύο χώρες διαφωνούν συνεχώς σχετικά με τις συμφωνίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και στον συγκεκριμένο τομέα η σχέση τους έφτασε στο ναδίρ το 2019, όταν η Μόσχα σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στο Μινσκ.
Πάντως από τις εκλογές του περασμένου Αυγούστου όταν ο Λουκασένκο κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για νοθεία και ξεκίνησαν οι ογκώδεις διαδηλώσεις και αυξήθηκε η κρατική καταστολή κατά των διαδηλωτών και πολιτικών αντιφρουνούντων, ο Πούτιν έχει στηρίξει τον Λευκορώσο πρόεδρο, καθώς βλέπει το Μινσκ σαν μία χώρα από την οποία μπορεί να ελέγχει τις κινήσεις της Δύσης.
Στο τελευταίο συμβάν με την πτήση της Ryanair ο Λουκασένκο είχε και πάλι τη στήριξη της Ρωσίας, αφού ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «λογική» την εκτροπή της πτήσης στο Μινσκ εξαιτίας της «απειλής βόμβας» που αποδείχθηκε ψευδής, ενώ η Μόσχα χαρακτήρισε υποκριτικές τις αντιδράσεις των δυτικών χωρών και προχώρησε σε συγκρίσεις με την αναγκαστική ενδιάμεση προσγείωση αεροσκάφους του Έβο Μοράλες το 2013 στη Βιέννη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.