Μενού
  • Α-
  • Α+

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα προχωρήσει σε άλλες ενέργειες αφού εξέτασε τα στοιχεία που αφορούν τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικού εγκλήματος εναντίον του πρίγκιπα Άντριου, του γιου της βασίλισσας Ελισάβετ, και του θανόντος Αμερικανού χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν.

Η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ είπε τον Αύγουστο ότι οι αστυνομικοί θα εξετάσουν τους ισχυρισμούς για τρίτη φορά, αν και δεν θα ξεκινήσουν έρευνα, ύστερα από την αγωγή που κατέθεσε η Βιρτζίνια Τζιούφρι στις ΗΠΑ κατηγορώντας τον πρίγκιπα για σεξουαλική επίθεση, κάτι που ο ίδιος αρνείται.  Η αρχηγός της αστυνομίας είχε πει τότε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας, αξιωματικοί της μητροπολιτικής αστυνομίας εξέτασαν έγγραφο που γνωστοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 στο πλαίσιο της αγωγής στις ΗΠΑ», ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή ανακοίνωση. «Η εξέταση αυτή ολοκληρώθηκε και δεν προχωράμε σε άλλες ενέργειες».

Στην αγωγή της, η Τζιούφρι, 38 ετών, κατηγόρησε τον Άντριου ότι την εκμεταλλεύθηκε σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικη στο σπίτι, στο Λονδίνο, μιας πολύ στενής φίλης του Επστάιν, της Ζισλέν Μάξγουελ. Είπε επίσης ότι ο 61χρονος Άντριου την κακοποίησε στην έπαυλη του Επστάιν στο Μανχάταν και στο ιδιωτικό νησί του Επστάιν στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους.

Ο πρίγκιπας Άντριου, ένατος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, ανέκαθεν αρνούνταν τους ισχυρισμούς αυτούς ή ότι είχε την οποιαδήποτε σχέση με τη Τζιούφρι. Αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα λόγω της φιλίας του με τον Έπστάιν, ο οποίος αυτοκτόνησε σε φυλακή του Μανχάταν το 2019 όπου κρατούνταν αντιμέτωπος με κατηγορίες για σωματεμπορία με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η αστυνομία του Λονδίνου είχε μιλήσει με τη Τζιούφρι αναφορικά με τους ισχυρισμούς της.

«Η μητροπολιτική αστυνομία συνεχίζει να είναι σε επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου που ηγούνται της έρευνας σε θέματα που σχετίζονται με τον Τζέφρι Επστάιν», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση