Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν και ο θάνατός του επισμηναγού Στέπαν Ταραμπάλκα, γνωστός και ως το «φάντασμα» του Κιέβου που κατέρριψε πάνω από 40 ρωσικά αεροσκάφη, τοποθετείται στις 19 Μαρτίου, μόλις σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν, ότι ο 29χρονος πιλότος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, καθώς έπεσε στο βωμό του καθήκοντος πιλοτάροντας ένα MIG-29.

Την είδηση ανέφεραν οι Times και Ουκρανοί πολίτες εμφανίζονται συντετριμμένοι με την απώλεια του πιλότου μέσα από αναρτήσεις τους στα social media γράφοντας για την απώλεια «αυτού του άσσου της Πολεμικής Αεροπορίας, που κυριαρχούσε στους ουρανούς πάνω από την πρωτεύουσα και είχε γίνει εφιάλτης για τους Ρώσους», ενώ αποχαιρετούν με θλίψη τον «φύλακα-άγγελό» τους, όπως τον έλεγαν. 

Για την Ουκρανία ο επισμηναγός θεωρείται ήρωας πολέμου ενώ φέρεται την πρώτη μέρα της εισβολής να κατέρριψε έξι ρωσικά μαχητικά. Στη συνέχεια φέρεται να κατέρριψε άλλα 36. Οι γονείς, η σύζυγος και ο μικρός του γιος είναι συντεριμμένοι. «Εκεί ψηλά στον ουρανό, ο Στεπάν δεν θα πολεμά πλέον τον εχθρό, μόνο θα ανυπομονεί για την νίκη των Ουκρανών», λένε οι φίλοι του στο Facebook.

Το κράνος και τα γυαλιά του αναμένεται να πωληθούν σε δημοπρασία στο Λονδίνο ενώ του απονεμήθηκε μετά θάνατον το κορυφαίο μετάλλιο της χώρας για τη γενναιότητα στη μάχη. Ο 29χρονος γεννήθηκε από μια οικογένεια εργατικής τάξης στο χωριό Korolivka στη δυτική Ουκρανία. 

Σπούδασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Χάρκοβο και αφήνει πίσω τη σύζυγό του Olenia και τον γιο του Yarik, οκτώ ετών. Η μητέρα του, Nahtalia, είπε ότι συνήθιζε να παρακολουθεί αεροσκάφη τύπου MiG να πετάνε πάνω από το σπίτι τους και πάντα ονειρευόταν να γίνει πιλότος της πολεμικής αεροπορίας.