Μενού
  • Α-
  • Α+

Αφού έκλεψε το ελληνικό brand name, «Αιγαίο», κάνοντας το «Turkaegean» κεντρικό σήμα της διεθνούς τουριστικής της καμπάνιας η Τουρκία επιχειρεί τώρα να πλήξει συνολικά την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, το δημοφιλέστερο προορισμό των Τούρκων στο εξωτερικό, ενώ έχει αρχίσει η καλοκαιρινή περίοδος με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μία σεζόν, που αναμένεται να προσεγγίσει τα εντυπωσιακά επίπεδα του 2019. Τα τουρκικά παιχνίδια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος της Ελλάδας δεν έχουν τέλος αφού η Αγκυρα βάζει τώρα στο στόχαστρο της εκτός από την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τον ελληνικό τουρισμό επιχειρώντας να στρέψει τις τουριστικές ροές, που θα κατευθύνονταν στη χώρα μας στην τουρκική επικράτεια.

Με πρόσχημα την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και το κλίμα έντασης, που πυροδοτείται καθημερινά, οι Τούρκοι στοχεύουν να διαταράξουν την εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για να αποκομίσουν οι ίδιοι οφέλη σε μία χρονιά, που είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μπορεί το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού να είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη στην αρχή της χρονιάς ελπίζοντας σε μία ζωτικής σημασίας ένεση ρευστότητας στη καταρρέουσα τουρκική οικονομία όμως οι έκτακτες συνθήκες στη διεθνή τουριστική αγορά μετά τη ρωσική εισβολή αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα. 

Ο στόχος της προσέλκυσης 42 εκατ. τουριστών φέτος με την ταυτόχρονη εισροή 35 δισ. δολαρίων στα τουρκικά ταμεία δείχνει εξαιρετικά δύσκολος καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες στη γείτονα προέρχονταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι περίπου 4,7 εκατ. Ρώσοι ταξίδεψαν στην Τουρκία ενώ στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκαν 3 εκατ. Γερμανοί με 2 εκατ. Ουκρανούς να ακολουθούν. Οπως γίνεται αντιληπτό το κενό στις αφίξεις Ρώσων και Ουκρανών, που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί το φετινό καλοκαίρι καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος, πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθεί για να μην πέσουν εντελώς έξω οι προβλέψεις αναφορικά τα αναμενόμενα έσοδα του τουρκικού κράτους. 

Σε πρώτη λοιπόν φάση και βάσει του νέου εθνικιστικού αφηγήματος Ερντογάν για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών καλούνται οι Τούρκοι να μην επισκεφτούν τα νησιά μας ώστε τα χρήματα, που είχαν σκοπό να ξοδέψουν να παραμείνουν στη χώρα τους. Πρόκειται για περισσότερα από 325 εκατ. ευρώ, που άφησαν στις ελληνικές επιχειρήσεις οι 1.093.302 Τούρκοι τουρίστες, οι οποίοι βρέθηκαν κατά κύριο λόγο στα νησιά του Αιγαίου απολαμβάνοντας τις διακοπές του το 2019, πριν η πανδημία του κορονοϊού αλλάξει τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ο πραγματικός όμως στόχος αυτής της προπαγάνδας για το τουρκικό μποϊκοτάζ στον ελληνικό τουρισμό είναι να προκληθούν ρήγματα στην εικόνα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας με το άτυπο καλοκαιρινό μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που υπήρχε για δεκαετίες, να αποτελεί παρελθόν. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στατικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο εισερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία κατέγραψε την περίοδο 2017-2019 αύξηση κατά 12,5% με το μερίδιο της τουρκικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό για το 2019, όταν σημειώθηκαν  συνολικές εισπράξεις-ρεκόρ, ύψους 17,7 δισ. ευρώ, ανήλθε σε 3,5%. Ειδικότερα, οι αφίξεις από την Τουρκία δεν εμφανίζουν, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αγορές, τόσο έντονη εποχικότητα, καταγράφοντας την τουριστική περίοδο μόλις το 67,3% των αφίξεων. Δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί για τους Τούρκους είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Αττική και το Βόρειο Αιγαίο. Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις των τουριστών από την Τουρκία, το 2019 έφτασαν τα 4.066.000 (+25,0% σε σύγκριση με το 2017) με την πλειοψηφία τους, όπως είναι φυσικό, να καταγράφεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι εισπράξεις από την Τουρκία το 2019 άγγιξαν τα 326 εκατ. ευρώ με τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη να ανέρχεται στα 298,1 ευρώ, χαμηλότερη κατά 47,1% από το μέσο όρο στο σύνολο της χώρας, τη στιγμή όμως, που η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση των τουριστών από την Τουρκία ήταν υψηλότερη κατά 5,4% από αυτή, που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας. Η ραγδαία αύξηση της εισερχόμενης κίνησης από την Τουρκία ξεκίνησε το 2010 με μόνη εξαίρεση τη χρονιά του 2016 λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Την περίοδο 2005-2009 ο εισερχόμενος τουρκικός τουρισμός ήταν πολύ μικρός και δεν ξεπερνούσε τις 124.000 ετησίως. 

Βέβαια, η ανθελληνική προπαγάνδα των Τούρκων για τα νησιά του Αιγαίου δε φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της το έντονο τουριστικό ρεύμα από τη χώρα μας προς την Τουρκία, η οποία αποτελεί τον τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό για τους Ελληνες. Το 2019 ο αριθμός των Ελλήνων, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη γείτονα ανήλθε σε 1.091.462, νούμερο, που αντιστοιχεί στο 13,2% των συνολικών αναχωρήσεων από τη χώρα μας για το εξωτερικό. Οσον αφορά στις διανυκτερεύσεις σε τουρκικά καταλύματα, έφτασαν τα 2.878.917 με πολύτιμο τουριστικό συνάλλαγμα Ελλήνων να ενισχύει την τουρκική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός ότι το καθεστώς Ερντογάν δε διστάζει να αναμείξει και τον τουρισμό στους ανθελληνικούς σχεδιασμούς του, τομέας, που ήταν σχεδόν στο απυρόβλητο όλα αυτά τα χρόνια καθώς αποτελεί πυλώνα των εθνικών οικονομιών και των δύο χωρών, συνιστά μία ακόμα εθνική απειλή αποκαλύπτοντας το εύρος της τουρκικής επιθετικότητας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA