Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά από πτήση της σουηδικής ακτοφυλακής πάνω από τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου που εικάζεται ότι υπέστησαν σαμποτάζ διαπιστώθηκε πως έχει σταματήσει η διαρροή από τον αγωγό Nord Stream 1, αλλά όχι από τον Nord Stream 2. Η διαχειρίστρια εταιρεία των υποθαλάσσιων αγωγών που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, Nord Stream AG, είχε από την πλευρά της ανακοινώσει το Σάββατο (1/10) ότι σταμάτησαν οι διαρροές στον Nord Stream 2, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται.

Συνολικά τέσσερις μεγάλες διαρροές που απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τόνους μεθανίου έπληξαν από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τους δύο αγωγούς, ανοικτά του νησιού της Δανίας Μπόρνχολμ. Σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας, οι διαρροές, που μειώνονται σαφώς, επρόκειτο να σταματήσουν γύρω στο Σαββατοκύριακο. Από σουηδικής πλευράς, η κύρια διαρροή επηρέασε τον Nord Stream 1, ενώ μια μικρότερη αφορούσε τον Nord Stream 2. Είναι αυτή που εξακολουθεί σήμερα, διευκρίνισε η ακτοφυλακή σε μια ανακοίνωση. Στη διάρκεια υπερπτήσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί γύρω στις 09:00 «η μεγαλύτερη διαρροή δεν ήταν πλέον ορατή αλλά αντίθετα η μικρή είχε αυξηθεί και πάλι», με μια διάμετρο θαλάσσιων φυσαλίδων «περίπου 30 μέτρων».

Από την πλευρά της η Gazprom, κύριος μέτοχος της Nord Stream, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ανέφερε ότι εξετάζει την ακεραιότητα της γραμμής Β του Nord Stream 2. Οι δύο αγωγοί 1 και 2 έχουν ο καθένας δύο σωλήνες, τον Α και τον Β. Στον Nord Stream 2 ο σωλήνας Α φαίνεται να είναι ο μοναδικός που υπέστη ζημιές με δύο διαρροές, σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας. Η Gazprom αναφέρει ακόμη και το ενδεχόμενο μιας απόφασης προκειμένου να «ξεκινήσει τις παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2», που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, η ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αναφέρει ότι αντλεί φυσικό αέριο που βρίσκεται στην ενδεχομένως άθικτη γραμμή και πως «οι διαρροές έχουν σταματήσει» στις άλλες γραμμές.

Υποθαλάσσιες εκρήξεις που ισοδυναμούσαν με «εκατοντάδες κιλά ΤΝΤ», προκάλεσαν τις διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στα διεθνή ύδατα ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ και «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν πως οι εκρήξεις αυτές είναι η συνέπεια μιας εσκεμμένης ενέργειας», ανέφεραν η Σουηδία και η Δανία σε μια επίσημη έκθεση που παραδόθηκε στα Ηνωμένα Εθνη. Η Ρωσία, που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις διαρροές, αντεπιτέθηκε από την περασμένη Τετάρτη, δείχνοντας με το δάκτυλο τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξασφαλίζοντας τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την ερχόμενη Παρασκευή. Το Κρεμλίνο επέμεινε σήμερα στις κατηγορίες ότι η Δύση ευθύνεται για τις ζημιές στους αγωγούς, λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις και τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου τους (LNG).