Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγα 24ωρα έμεναν για τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και ήδη οι πληροφορίες και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Ορισμένοι θέτουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα της διαδικασίας ψηφοφορίας σε βασικές πολιτείες, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για παραποίηση του περιεχομένου από όλο το πολιτικό φάσμα. Σε διεξοδική έρευνά του, το BBC συγκέντρωσε τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας και παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν την αφερεγγυότητά τους. 

Διαβάστε ακόμη: Washington Post: Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Ζελένσκι να δείξει προθυμία για συνομιλίες Πούτιν και Ρωσία

Ετσι, τρεις ημέρες προτού διεξαχθούν οι ενδιάμεσες, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια μαραθώνιων προεκλογικών συγκεντρώσεων που έγιναν ταυτόχρονα στην Πενσιλβάνια, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα κάλεσαν το Σάββατο τους πολίτες να «πάνε να ψηφίσουν» για να υπερασπίσουν την αμερικανική «δημοκρατία» ενώ οι δημοσκοπήσεις ευνοούν του Ρεπουμπλικάνους.

«Η δημοκρατία είναι κυριολεκτικά στο ψηφοδέλτιο. Αυτή είναι αποφασιστική στιγμή για το έθνος μας και πρέπει όλοι να μιλήσουμε με μια φωνή», είπε ο Τζο Μπάιντεν κάτω από μπλε και κόκκινο φωτισμό, ,με φόντο μια τεράστια αμερικανική σημαία, επευφημούμενος σε αίθουσα της Φιλαδέλφειας, της πόλης όπου καταρτίστηκε το αμερικανικό Σύνταγμα στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο Ομπάμα, για τον οποίο εκφράζεται νοσταλγία από αρκετούς, πήγε αρχικά στο Πίτσμπεργκ, βιομηχανική πόλη στην Πενσιλβάνια, όπου ζήτησε η «εξαδέλφη Πούκι» και ο «θείος Τζο», αναφερόμενος στους ψηφοφόρους που θα προτιμούσαν να παραμείνουν καθισμένοι στους καναπέδες, τους να σηκωθούν την Τρίτη και να «πάνε να ψηφίσουν» τους Δημοκρατικούς.

Την ίδια ώρα, σε συγκέντρωση Ρεπουμπλικάνων στο προάστιο Λατρόουμπ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως προσμένει από τους Αμερικάνους ένα «γιγαντιαίο κύμα» για να «σωθεί το αμερικανικό όνειρο». Από την πλευρά του, ο Τραμπ, φορώντας το κόκκινο καπέλο με το σύνθημα «Make America Great Again» («Ας ξανακάνουμε την Αμερική σπουδαία»), ζήτησε επανειλημμένα να εκδηλωθεί «γιγαντιαίο κύμα» υπέρ του κόμματός του για να «τερματιστεί η καταστροφή της χώρας και να σωθεί το αμερικανικό όνειρο». Η ψηφοφορία της Τρίτης για τα δύο σώματα του Κογκρέσου - Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία - θα βάλει τα θεμέλια των προεδρικών εκλογών του 2024.

Η μάχη της Πενσιλβάνια

Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, άλλοτε προπύργιο της βιομηχανίας του χάλυβα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που έχει υποστηρίξει δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας. Αυτή η έδρα μάλλον θα κρίνει την ισορροπία δύναμης στην αμερικανική άνω Βουλή, σώμα με τεράστια εξουσία.