Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις ΗΠΑ, όπου διεξάγονταν χθες Τρίτη ενδιάμεσες εκλογές, απόλυτα κρίσιμες τόσο για το υπόλοιπο της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που κινδυνεύει να χάσει τις ισχνές πλειοψηφίες της παράταξής του, των Δημοκρατικών, στο Κογκρέσο, όσο και για το πολιτικό μέλλον του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που ανυπομονεί να αρχίσει την προσπάθειά του να κατακτήσει ξανά τον Λευκό Οίκο. Εκλογικά τμήματα στις πολιτείες Ιντιάνα και Κεντάκι έκλεισαν στις 18:00 (τοπική ώρα· 01:00 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας). Οι Αμερικανοί κλήθηκαν να ανανεώσουν το σύνολο της σύνθεσης της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο αυτής της Γερουσίας, να εκλέξουν κυβερνήτες και χιλιάδες τοπικούς αιρετούς. Τα οριστικά αποτελέσματα ωστόσο θα χρειαστούν ώρες, αν όχι ημέρες, για να ανακοινωθούν.

Σε πολλές πολιτείες έχει ζητηθεί -και δοθεί- παράταση της εκλογικής διαδικασίας, λόγω τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν στην επικύρωση των ψήφων. Σύμφωνα με το CNN, οι Ρεπουμπλικανοί συγκεντρώνουν μέχρι στιγμής 4 έδρες στη Βουλή, έναντι 1 των Δημοκρατικών. Φυσικά, είναι πολύ νωρίς για ακριβή συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής το Associated Press έχει ανακηρύξει 3 νικητές στη μάχη για τη Γερουσία: 

  • Ο Πίτερ Γουέλτς για τους Δημοκρατικούς στο Βερμόντ
  • Ο Τιμ Σκοτ για τους Ρεπουμπλικανούς στην Νότια Καρολίνα
  • Ο Ραντ Πολ για τους Ρεπουμπλικανούς στο Κεντάκι

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα είτε πρόωρα είτε με επιστολική ψήφο. Στις εκλογές αυτές το διακύβευμα είναι η πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, τα δύο σώματα του Κογκρέσου, το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Μπάιντεν. Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη χώρα να «υπερασπιστεί τη δημοκρατία» και την ίδια στιγμή ο ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του υποσχόταν μια «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» την ερχόμενη εβδομάδα - αφήνοντας να εννοηθεί πως θα κάνει μια νέα απόπειρα για να εκλεγεί πρόεδρος.

Έπειτα από μια λυσσαλέα προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στον πληθωρισμό, οι ρεπουμπλικάνοι φαίνονται όλο και πιο πεπεισμένοι για τις πιθανότητές τους να στερήσουν από τον Τζο Μπάιντεν τις πλειοψηφίες του στο Κογκρέσο. «Αν θέλετε να βάλετε τέλος στην καταστροφή της χώρας σας και να σώσετε το αμερικανικό όνειρο, οφείλετε να ψηφίσετε αύριο ρεπουμπλικάνους», τόνισε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πανταχού παρών σ' αυτή την προεκλογική εκστρατεία, σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Οχάιο, ένα από τα βιομηχανικά προπύργια της χώρας. Τριγυρισμένος από μια πλημμυρίδα από κόκκινα κασκέτα, ο 76χρονος δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε πως θα κάνει «μια πολύ μεγάλη ανακοίνωση την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στο Μαρ-α-Λάγκο», την κατοικία του στη Φλόριντα, ξέροντας καλά πως μια νίκη των υπαρχηγών του στις ψηφοφορίες θα μπορούσε να του προσφέρει το ιδεώδες εφαλτήριο για μια υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.