Μενού
  • Α-
  • Α+

Το «κόκκινο κύμα» που όχι μόνο ήλπιζαν, αλλά προεξοφλούσαν οι  Ρεπουμπλικάνοι, ειδικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν ήρθε στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. «Είχαμε εκλογές χθες. Και ήταν μια καλή ημέρα, θεωρώ, για τη δημοκρατία. Ενώ ο Τύπος και οι ειδικοί προέβλεπαν γιγαντιαίο κόκκινο κύμα, δεν είχαμε τίποτα τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι οδεύουν να εξασφαλίσουν, έστω οριακά, τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ αυτός της Γερουσίας μένει ακόμη να κριθεί. Προσεκτικά, τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ επιφυλάχθηκαν, δεν μετέδωσαν τις προβλέψεις τους για το ποιος θα ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων - σώμα με 435 έδρες, που σημαίνει ότι για την πλειοψηφία χρειάζονται 218.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Στη Γερουσία, απόλυτα μοιρασμένη προεκλογικά, όπου οι Δημοκρατικοί είχαν οριακή πλειοψηφία χάρη στην ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, αν όχι εβδομάδες, προτού γίνει σαφές ποια παράταξη θα έχει πλειοψηφία. Τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), δεν είχαν ακόμη κριθεί οι έδρες στην Αριζόνα και στη Νεβάδα.. Ενώ στην Τζόρτζια, όπως το 2020, η έδρα θα κριθεί στην παράταση, αφού κανένας από τους υποψήφιους, ούτε ο πάστορας Ράφαελ Γουόρνοκ, ο απερχόμενος γερουσιαστής, ούτε ο μαύρος πρώην αστέρας του αμερικάνικου φούτμπολ Χέρσελ Γουόκερ, που υποστήριξε δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν έσπασε το φράγμα του 50%. Θα διεξαχθεί άρα νέα ψηφοφορία. Προβλέπεται να οργανωθεί την 6η Δεκεμβρίου.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το στρατόπεδο του 79χρονου προέδρου δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις του, μολονότι ο Τζο Μπάιντεν θα αναγκαστεί να κυβερνήσει όπως φαίνεται με το Κογκρέσο διχασμένο για τα υπόλοιπα δύο χρόνια της θητείας του. Στην προεκλογική εκστρατεία το ζήτημα που κυριάρχησε ήταν ο πληθωρισμός, που είναι η κυριότερη ανησυχία των Αμερικανών κατά τα έξιτ πολ. Επισήμως στο 8,2% σε ετήσια βάση, είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών.

 

Ξανά υποψήφιος ο Μπάιντεν

Την ίδια στιγμή ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι παραμένει η «πρόθεσή» του να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2024. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς ερμηνεύει τα αποτελέσματα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως δεν επηρέασαν τον ίδιο και τη σκέψη της οικογένειάς του. 

«Η πρόθεσή μου είναι να  το διεκδικήσω ξανά. Αυτή ήταν η πρόθεσή μου». Είπε ότι είναι πιθανό να το ανακοινώσει στις αρχές του επόμενου έτους. «Νομίζω ότι όλοι θέλουν να είμαι υποψήφιος, αλλά θα κάνουμε συζητήσεις για αυτό. Και δεν νιώθω καμία βιασύνη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πάρω αυτή την απόφαση σήμερα, αύριο, ή όποτε, ανεξάρτητως από το τι κάνει ο προκάτοχός μου» συμπλήρωσε.

Τραμπ: Λίγο απογοητευτικά

Το «κόκκινο κύμα» δεν ήρθε, κάτι που στερεί ενδεχομένως από τον Ντόναλντ Τραμπ το εφαλτήριο που περίμενε ανυπόμονα για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές το 2024. Παραμένοντας σιωπηλός όλο το πρωί χθες, ο πρώην πρόεδρος, που ήλπιζε να καβαλήσει το «κόκκινο κύμα», εντέλει αναγνώρισε, πράγμα σπάνιο γι’ αυτόν, μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, πως τα αποτελέσματα ήταν «λιγάκι απογοητευτικά».