Μενού
  • Α-
  • Α+

Το περιστατικό στην Πολωνία ήταν απόπειρα να προκληθεί στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, λένε οι Ρώσοι αξιωματούχοι που συγκροτούν την αποστολή τη χώρας στον ΟΗΕ. Ο πύραυλος που κατέπεσε σε χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων, ήταν μια (αποτυχημένη) απόπειρα να μπει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας και να γενικευτεί η σύρραξη, τονίζει η ρωσική πλευρά.

«Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο Telegram. Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συζήτησε στο Μπαλί πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος αυτός ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Tο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ωστόσο ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος τον εκτόξευσε.