Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι τηλεοπτικές εικόνες των θεατών του Μουντιάλ 2022 χωρίς προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό εξοργίζουν τους Κινέζους που υφίστανται ακόμη τους αυστηρούς περιορισμούς που συνεπάγεται η εφαρμογή της πολιτικής «μηδέν Covid» που εξακολουθεί να επιβάλλει το Πεκίνο, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος συγκατοικεί με τον ιό. «Κάποιοι παρακολουθούν διά ζώσης και χωρίς μάσκα τα ματς του Μουντιάλ, άλλοι είναι περιορισμένοι στο σπίτι τους εδώ και έναν μήνα, στο τετράγωνο εδώ και δύο μήνες, χωρίς να μπορούν να ξεμυτίσουν» γράφει στο Weibo (το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter) κάτοικος της Γκουανγκντόνγκ.

«Ποιος έκλεψε τη ζωή μου; Δεν θα το σχολιάσω» προσθέτει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα σε μία ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας για την πολιτική που ακολουθεί το κινεζικό καθεστώς για να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων της Covid. Η Κίνα, όπου η Covid εμφανίσθηκε στο τέλος του 2019, είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία του κόσμου που πασχίζει ακόμη να φρενάρει την εξάπλωση του ιού, επιβάλλοντας καραντίνα σε ολόκληρες πόλεις ή συνοικίες και υποχρεωτικά τεστ σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έφθασε σήμερα τις 29.157. Ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αποτελεί κινεζικό ρεκόρ σε σχέση με το προηγούμενο του Απριλίου. Χθες, περισσότερο από το ένα τέταρτο του κινεζικού πληθυσμού βρισκόταν υπό κάποιας μορφής περιοριστικό μέτρο ή lockdown, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου Nomura σε αντίθεση με τις εικόνες που φθάνουν από το Μουντιάλ.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου επιτρέπει στους περισσότερους Κινέζους να δουν ποια είναι η πραγματικότητα στο εξωτερικό, να ανησυχούν για την οικονομία της πατρίδας τους και για τη νεολαία τους» έγραψε στο Weibo κάτοικος της επαρχίας του Σαανσί. Μάλιστα, ανοικτή επιστολή με την ερώτηση αν η Κίνα βρίσκεται στον ίδιο πλανήτη με το Κατάρ διαδόθηκε στην πλατφόρμα WeChat, πριν λογοκριθεί και αποσυρθεί. Τα ματς του Μουντιάλ μεταδίδονται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Είναι το ίδιο δίκτυο που βομβαρδίζει τους Κινέζους με αρνητικές «πληροφορίες» για το χάος που επικρατεί παγκοσμίως και τον αριθμό των νεκρών από Covid στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πολιτική της Νιγηρίας κατά της επιδημίας είχε ξεκάθαρα αποτελέσματα (…) γιατί δεν μαθαίνουμε από τη Νιγηρία και κοιτάζουμε μόνο τα αμερικανικά στοιχεία;», αναφερόταν στο κείμενο της ανοικτής επιστολής. Η οργή του πληθυσμού απέναντι στους περιορισμούς οδήγησε, γεγονός σπάνιο για την Κίνα, σε διαδηλώσεις. Σήμερα, βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο του iPhone στον κόσμο, ιδιοκτησίας της ταϊβανέζικης Foxconn. Διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με άτομα που φορούσαν λευκές προστατευτικές στολές και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA