Μενού
Ilya Yashin
Ilya Yashin | AP
  • Α-
  • Α+

Ένας από τους λίγους επικριτές του Κρεμλίνου που παρέμεινε στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ιλία Γιάσιν καταδικάστηκε σε 8.5 χρόνια φυλάκιση για διασπορά fake news. Το λάθος του; Συνέχισε να μιλάει ανοιχτά κατά του πολέμου. Συνελήφθη αφού καταδίκασε τα ύποπτα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην ουκρανική πόλη Μπούτσα. Λίγο μετά την εισβολή, η Ρωσία μετέτρεψε σε  έγκλημα τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ακόμα και αν δεν είναι πάντα... ψευδείς. Αρκετοί Ρώσοι έχουν καταδικαστεί από τότε σε ποινές φυλάκισης, αλλά η ποινή του Γιάσιν είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής. Έτσι, μετά τον Αλεξέι Ναβάλνι που τον κρατά ακόμα στη φυλακή, φαίνεται πως ακόμα ένας εχθρός του Πούτιν βρήκε το δικό του κελί στις ρωσικές φυλακές. 

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Γιάσιν κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Με αυτή τη υστερική ετυμηγορία, οι αρχές θέλουν να μας εκφοβίσουν όλους, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δείχνει μόνο την αδυναμία τους. Οι ισχυροί ηγέτες είναι ήρεμοι και με αυτοπεποίθηση. Μόνο οι αδύναμοι προσπαθούν να κλείσουν τα στόματα όλων και να ‘κάψουν’ κάθε είδους διαφωνία», έγραψε. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να λυπούμαστε –εσείς κι εγώ κερδίσαμε αυτή τη δίκη, φίλοι μου…» «Είπαμε την αλήθεια για εγκλήματα πολέμου και ζητήσαμε να σταματήσει το αιματοκύλισμα…Σήμερα, μπορώ απλά να επαναλάβω αυτό που είπα την ημέρα της σύλληψής μου: δεν φοβάμαι και δεν πρέπει να φοβάστε. Οι αλλαγές είναι πολύ κοντά».

Σε συνέντευξη στο BBC Russian τον Ιούλιο, ο Yashin είπε ότι η σύλληψή του δεν ήταν έκπληξη, καθώς οι ρωσικές αρχές είχαν ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν μόνο δύο εναλλακτικές για τους αντιπάλους του Κρεμλίνου: μετανάστευση ή φυλακή. Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε ακόμα να αμφισβητήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας από τη φυλακή, είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι στην αντιπολίτευση έτοιμοι να αντισταθούν . Μιλώντας έξω από το δικαστήριο την Παρασκευή, οι υποστηρικτές του Γιασίν καταδίκασαν την ποινή φυλάκισης ως άδικη και παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου.

Αλεξέι Ναβάλνι: Αναίσχυντη και άνομη η ετυμηγορία

Ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατέκρινε την ετυμηγορία χαρακτηρίζοντάς την «αναίσχυντη και άνομη» σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, τον οποίο διαχειρίζεται η ομάδα του που είναι στην εξορία. «Ιλιά Γιάσιν, είμαστε όλοι περήφανοι για σένα. Η Ρωσία θα είναι ελεύθερη, όπως κι εσύ», έγραψε ο Ναβάλνι.

Στην τελική του δήλωση προς το δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, ο Γιάσιν απηύθυνε έκκληση απευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο γι' αυτό το μακελειό» και ζητώντας του να «σταματήσει αυτή την τρέλα». «Κοιτώντας τις συνέπειες αυτού του τερατώδους πολέμου, εσείς ο ίδιος πιθανόν συνειδητοποιείτε τι σοβαρό λάθος διαπράξατε στις 24 Φεβρουαρίου. Ο στρατός μας δεν γίνεται δεκτός με λουλούδια. Μας χαρακτηρίζουν τιμωρούς και κατακτητές. Οι λέξεις ‘θάνατος’ και ‘καταστροφή’ συνδέονται τώρα στενά με το όνομά σας», δήλωσε. «Έχετε φέρει τρομερή κακοτυχία στον ουκρανικό λαό, που πιθανόν να μην μας συγχωρέσει ποτέ».
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA