Μενού
Sanchez
Πέδρο Σάντσεθ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία νέα εποχή ξεκινά στην Ισπανία, το κοινοβούλιο της οποίας ενέκρινε σήμερα Πέμπτη (15/12) νομοσχέδιο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, μέσω του οποίου θα επιτρέπεται πλέον σε έφηβες ηλικίας 16 και 17 ετών να υποβάλλονται σε άμβλωση χωρίς να έχουν πάρει τη συναίνεση των γονιών τους.

Το νομοσχέδιο χαρακτηριζέται ριζοσπαστικό, καθώς θεσμοθετεί παράλληλα και τη χορήγηση άδειας μετ' αποδοχών (επιδοτούμενη από το κράτος) σε γυναίκες που πάσχουν από δυσμηνόρροια. Η υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μορένο, μιλώντας πριν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου ανέφερε ότι αυτή η πρόοδος μας δίνει (σ.σ. στις γυναίκες) ελευθερία και το κράτος αναγνωρίζει τα πλήρη πολιτικά δικαιώματα για πάνω από τον μισό πληθυσμό.

Ο νόμος «πέρασε» με πλειοψηφία από ισπανικό κοινοβούλιο με 190 ψήφους υπέρ, 154 κατά και πέντε αποχές. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό τον περασμένο Μάιο, με στόχο να διασφαλιστεί η πρόσβαση των γυναικών στις υπηρεσίες άμβλωσης, αλλά και να καταργηθεί το στίγμα της εμμηνορροϊκής υγείας.

Τι προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο

Ο νόμος καταργεί την υποχρεωτική, τριήμερη περίοδο «σκέψης» για τις γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν την κύηση ενώ οι έφηβες ηλικίας 16-17 ετών δε θα χρειάζονται πλέον τη συναίνεση του γονέα ή του κηδεμόνα τους για να υποβληθούν σε άμβλωση. Αυτή ήταν μια απαίτηση που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος το 2015. Στο νομοσχέδιο είχαν αντιταχθεί οργανώσεις κατά των αμβλώσεων και η Καθολική Εκκλησία.

Ο νόμος προβλέπει επίσης τη χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών στις εγκύους από την 39η εβδομάδα της κύησης, διασφαλίζει τη δωρεάν διανομή προϊόντων για την έμμηνο ρύση στους δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, φυλακές, κέντρα υγείας κ.λπ) και χαρακτηρίζει «μορφή βίας» σε βάρος των γυναικών την παρένθετη μητρότητα, η οποία είναι παράνομη στην Ισπανία.