Μενού
ypoyrgoi-energeias
Συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας της ΕΕ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σκρέκας: Σήμερα θα καταλήξουμε σε λύση

«Έχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να καταλήξουμε σε μια λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σήμερα. Είναι καθήκον μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο πολύ εάν δε ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, της αλληλεγγύης και της ενότητας θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες». Αυτό τόνισε νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι ένα πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην πραγματικότητα πλαφόν. Συνεπώς, ένα ποσό στο εύρος των 150 -180- 200 ευρώ θα ήταν αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι μια τιμή στα 188 ευρώ θα έστελνε το σωστό μήνυμα στις αγορές». Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να παραμείνει η διαφωνία μεταξύ των χωρών μελών, ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Ελπίζω πως όλοι θα σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας και θα βρούμε μια συμβιβαστική οδό, μια λύση η οποία θα ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες, όλων των κρατών μελών».

Επεσήμανε ακόμη ότι «τα όρια ασφαλείας που έχουμε θέσει μέχρι τώρα θα μας βοηθήσουν να μην υποφέρουμε από υπερβολικά υψηλές τιμές που είχαμε φτάσει, όπως τα 340-345 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό πέτυχε το προηγούμενο καλοκαίρι. Τώρα είναι η στιγμή να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε έναν μηχανισμό διόρθωσης και μετά φυσικά έχουμε τη δυνατότητα να το προσαρμόσουμε σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δούμε».