Μενού
kosobo - serbia - diadiloseis
Διαδηλώσεις Σέρβων στο Κόσοβο | AP
  • Α-
  • Α+

«Τεταμένο είναι το σκοινί» μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου μετά και τον τραυματισμό δύο Σέρβων από Αλβανό στρατιωτικό, καθώς χιλιάδες Σέρβοι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Στέρπτσε στο νότιο κομμάτι του Κοσόβου, διαμαρτυρόμενοι για το νέο κύκλο βίας. Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε την περασμένη Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, η οποία αποτελεί και παραμονή Χριστουγέννων για τους ορθόδοξους Σέρβους, όταν ένας στρατιώτης, Αλβανικής καταγωγής και μέλος των ειδικών δυνάμεων του στρατού του Κοσόβου, ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας άνοιξε πυρ και τραυμάτισε ένα παιδί έντεκα ετών και τον ξάδελφό του 21 ετών.

Τα θύματα συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου στα άνω και κάτω άκρα, αλλά δεν απειλείται η ζωή τους. Το έγκλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται ότι είχε εθνικιστικά κίνητρα με δεδομένο ότι ο δράστης γνώριζε ότι πρόκειται για Σέρβους αφού κρατούσαν έναν κλάδο βελανιδιάς, σύμβολο οικογενειακής ευημερίας, που παραδοσιακά οι Σέρβοι συνηθίζουν να φέρνουν στο σπίτι τους την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο δράστης συνελήφθη και κρατείται ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε την προφυλάκιση του.

Καταδικάζουν οι δύο πλευρές

Το περιστατικό καταδικάστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, όσο και απόπ τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που δήλωσε ότι πρόκειται για εκδήλωση της βίας και του τρόμου που ζουν καθημερινά οι Σέρβοι στο Κόσοβο. Την ίδια ώρα,  αρνητική ήταν η απάντηση της KFOR στο αίτημα της Σερβίας για επιστροφή στο Κόσοβο 1000 αστυνομικών και στρατιωτών.

Η κυβέρνηση της Σερβίας κατέθεσε, στις 16 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, επίσημο αίτημα για στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στο Κόσοβο επικαλούμενη το Ψήφισμα 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ από το 1999, το οποίο προβλέπει αυτό το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις.

Όπως δήλωσε σήμερα, Κυριακή 8 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξανταρ Βούτσιτς η διοίκηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο απέρριψε το σχετικό αίτημα. «Η KFOR μας ενημέρωσε γραπτώς πως έκρινε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιστροφή δυνάμεων ασφαλείας της Σερβίας στο βόρειο Κόσοβο. Ήταν κάτι που το περιμέναμε» δήλωσε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να τεθεί το θέμα στο ΣΑ του ΟΗΕ, διότι το αίτημα της Σερβίας θα το υποστηρίξει μόνο η Ρωσία ενώ θα το καταψηφίσουν όλα τα άλλα μέλη.