Μενού
kremlino
Κρεμλίνο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ή αλλιώς η εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική περιφέρεια έχει πάρει αρκετά διαφορετική τροπή σε σχέση με τις αρχές του 2022, μετά και τη μαζική αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει το Κίεβο στα νότια και ανατολικά της χώρας. Τα όπλα που έχει δώσει η Δύση στην Ουκρανία έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε έναν ήδη ασταθή και βραδυκίνητο πόλεμο, καθώς η Μόσχα μετά και τη βεβαιότητα για άνετη επικράτησή της, άρχισε να ανησυχεί και να... θωρακίζεται ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική «Metro» η Ρωσία άρχισε να θωρακίζει ακόμα και τα κυβερνητικά της κτίρια στη Μόσχα, καθώς φοβάται για μία κλιμακούμενη επίθεση της Ουκρανίας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ομοσπονδίας. Φωτογραφίες, που έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται να έχουν εγκατασταθεί αντιαεροπορικά συστήματα σε μία σειρά από κυβερνητικά κτίρια, όπως είναι το υπουργείο Άμυνας. Όπως αναφέρεται, έχουν εγκατασταθεί αντιαεροπορικά συστήματα, τύπου Pantsir S-1, στην ταράτσα του υπουργείου Άμυνας στο τμήμα της Διαχείρισης της Εθνικής Άμυνας, εκεί όπου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, καταστρώνει τα σχέδια του για την Ουκρανία.

Ένα δεύτερο σύνολο αντιαεροπορικών συστημάτων έχει, επίσης, εγκατασταθεί στην οροφή ενός διοικητικού κτιρίου στην οδό Teterinsky Lane, στην περιοχή Taganka περίπου δυόμισι χιλιόμετρα μακριά από το Κρεμλίνο. Το φιλορωσικό κανάλι, Telegram Military Informant, σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κίνηση από τη Ρωσία αποδεικνύει μία παραδοχή ότι τα αστικά κέντρα, όπως είναι η Μόσχα, είναι ευάλωτα. Μάλιστα, η ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων υποδηλώνει έναν φόβο από τη ρωσική προεδρία ότι υπάρχουν φόβοι για πιθανό χτύπημα.

antiaeroporiko systima sti mosxa
Αντιαεροπορικό σύστημα στη Μόσχα | East2West

Η κίνηση αυτή της Ρωσίας αποτελεί συνέχεια του εξοπλισμού κυβερνητικών κτιρίων με αντιαεροπορικά συστήματα, τύπου S-400, εικόνες που κυκλοφόρησαν στα περίχωρα της Μόσχας αυτήν την εβδομάδα. Παρά τον εξοπλισμό της Ουκρανίας από τη Δύση, που έχει ξεκινήσει από την έναρξη του πολέμου, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να τους παράσχουν όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που χτυπούν μέσα στη Ρωσία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπάιντεν τον Μάιο του 2022, καθησυχάζοντας προσωρινά το Κρεμλίνο. Η άρνηση της Δύσης για την παροχή πυραύλων που μπορούν να χτυπήσουν τη Ρωσία, πείσμωσε την Ουκρανία, η οποία και αποφάσισε να αναπτύξει τα δικά της πυραυλικά συστήματα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να πλήξουν δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις περίπου 450 μίλια μακριά από τα σύνορα τον Δεκέμβριο, καταστρέφοντας δύο πυρηνικά βομβαρδιστικά και καταστρέφοντας, τουλάχιστον, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς της σοβιετικής εποχής. Οι επιθέσεις της Ουκρανίας «έκρουσαν το καμπανάκι» στη Ρωσία ότι η Μόσχα κινδυνεύει την Ουκρανία, με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ να αναφέρει ότι είναι αρκετά πιθανό να γίνει κάποια στιγμή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA