Μενού
Rasmus Paludan
Rasmus Paludan | AP
  • Α-
  • Α+

Περιπλέκεται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά και τη νέα ένταση στις σχέσεις Στοκχόλμης-Αγκυρας με τη σχετική έγκριση της Τουρκίας να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στη διαδικασία διεύρυνσης της Συμμαχίας στις σκανδιναβικές χώρες. Και αν μέχρι σήμερα προαπαιτούμενο για την άρση των ενστάσεων του τουρκικού καθεστώτος ήταν κυρίως η έκδοση από τις σουηδικές αρχές μελών του PKK και της οργάνωσης FETO, στην ούτως ή άλλως δύσκολη αυτή εξίσωση, την άμεση επίλυση της οποίας έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, προστέθηκε ένα πρόσωπο, που κατάφερε να ανάψει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, φωτιές. 

Το κάψιμο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη από τον ακροδεξιό αντι-ισλαμιστή αρχηγό του δανέζικου κόμματος «Σκληρή Γραμμή» Ράσμους Παλουντάν, με τις σουηδικές Αρχές να επιτρέπουν τη διεξαγωγή της διαμαρτυρίας αυτής, προκάλεσε την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ως πρώτη διπλωματική αντίδραση η Αγκυρα ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Αμυνας στη γείτονα καταλογίζοντας στη σουηδική αστυνομία ότι δεν έκανε καμία ενέργεια για να σταματήσει την αντιτουρκική διαμαρτυρία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ράσμους Παλουντάν παρέδωσε στην πυρά το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, που κρατούσε στα χέρια του. 

Ράσμους Παλουντάν: Ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Δανός δικηγόρος και Σουηδός υπήκοος ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων με τις πράξεις του καθώς εκτός από τις ακραίες τοποθετήσεις του η δημόσια παρουσία του έχει ταυτιστεί σχεδόν αποκλειστικά με την καταστροφή του Κορανίου. Αλλωστε, βασικός στόχος του κόμματος, που ίδρυσε το 2017 στην Κοπεγχάγη, είναι η απέλαση όλων των μουσουλμάνων από τη Σκανδιναβία με σκοπό τη διατήρηση των εθνοτικών χαρακτηριστικών των χωρών αυτών.  Ηδη, από τις πρώτες ενέργειες του έγινε σαφές ότι ο Ράσμους Παλουντάν ήθελε να προκαλέσει και το κατάφερε υποκινώντας εκτεταμένες ταραχές στην πρωτεύουσα της Δανίας καθώς επέλεξε να εμφανίζεται σε περιοχές της Κοπεγχάγης, όπου ζει μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων, και να καταστρέφει το Κοράνι

Η ρητορική μίσους, στην οποία επιδόθηκε στο δημόσιο λόγο της Δανίας, ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της χώρας με τον ακροδεξιό δικηγόρο να επεκτείνει την αντι-ισλαμιστική δράση του και στη Σουηδία, χώρα καταγωγής του πατέρα του. Η δημοσκοπική καταγραφή του κόμματος του άνω του ποσοστού εισόδου στο κοινοβούλιο της Δανίας εκείνη την περίοδο είχε σημάνει συναγερμό στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Τελικά, στις εθνικές εκλογές του 2019 η «Σκληρή Γραμμή» έλαβε 63.000 ψήφους συγκεντρώνοντας ποσοστό 1,8%, κάτω από το εκλογικό όριο του 2%. Παρά το γεγονός ότι ο Ράμσους Παλουντάν δεν κατάφερε να κερδίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η θεαματική αύξηση των ποσοστών του μέσα σε διάστημα μόλις 2 ετών κατέδειξε τη δυναμική του στο ακροδεξιό σκανδιναβικό ακροατήριο. 

Rasmus Paludan
Rasmus Paludan | Getty

20 εκατομμύρια προβολές στο Youtube

Εκμεταλλευόμενος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πραγματοποιώντας δεκάδες διαδηλώσεις για να προκαλέσει τους μουσουλμάνους ο Δανός δικηγόρος κατάφερε μέσω του YouTube να γίνει ευρύτερα γνωστός, με τα βίντεο στο κανάλι του κόμματος του να έχουν ήδη περισσότερες από 20 εκατ. προβολές. Οι βίαιες αντιδράσεις στις ακραίες απόψεις του ουσιαστικά τροφοδότησαν τη δημοσιότητα του οδηγώντας τον να ξεδιπλώσει χωρίς περιστροφές την αντι-ισλαμιστική ατζέντα του. Ενδεικτικό του μένους προς το πρόσωπο του στους κόλπους των μουσουλμάνων είναι το σοβαρό επεισόδιο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το καλοκαίρι του 2020 όταν ένας οπλισμένος με μαχαίρι άντρας έτρεξε προς τον Παλουντάν. Οι Δανοί αστυνομικοί έριξαν προειδοποιητικό πυροβολισμό, αλλά ο δράστης δεν άφησε το όπλο του, οπότε και άνοιξαν πυρ εναντίον του τραυματίζοντας τον στο πόδι. 

Στο μεταξύ, το κάψιμο του Κορανίου την ίδια περίοδο στη Σουηδία με τον ίδιο να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο και οι ταραχές, που ακολούθησαν, είχαν ως αποτέλεσμα την απαγόρευση εισόδου του στη χώρα για 2 χρόνια, μέτρο, που άρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Από τότε ο 41χρονος δικηγόρος συνεχίζει την ισλαμοφοβική ρητορική του υποστηρίζοντας ότι το Ισλάμ είναι «μια κακή και πρωτόγονη θρησκεία που δεν έχει θέση στη Δανία, στη Σουηδία ή σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη κοινωνία». Παρά τις αντιδράσεις, που προκάλεσε στην Τουρκία η νέα βεβήλωση του Κορανίου, ο Ράσμους Παλουντάν δηλώνει αμετανόητος κάνοντας γνωστό ότι δέχεται καταιγισμό απειλητικών για τη ζωή του μηνυμάτων μετά την πράξη του έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.