Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | APimages
  • Α-
  • Α+

Την οργή της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει το κάψιμο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Με βάση αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την ακύρωση της τριμερούς διάσκεψης που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Σουηδία δεν μπορεί να περιμένει τη στήριξη της Αγκυρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, βάζοντας και πάλι το ζήτημα του «βέτο» στο τραπέζι. Νέα ημερομηνία για την τριμερή δεν έχει οριστεί.

«Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας τους και σε αυτούς» αναφερόμενος στη Σουηδία.

Αναλυτικά ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας για το ζήτημα, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε: «Το θέμα στο οποίο πρέπει να εστιάσω με ευαισθησία αυτή τη στιγμή είναι τα γεγονότα που ξεκίνησαν έπειτα από το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και μάλιστα έκαψαν το ιερό μας βιβλίο[...].

Υπάρχει ένας πολύ απλός ορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στις σύγχρονες δημοκρατίες. Το όριο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ατόμου είναι μέχρι το σημείο όπου ξεκινούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων ανθρώπων. Κανένα άτομο δεν έχει την ελευθερία να προσβάλλει τους αγίους ή να ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η άσχημη ενέργεια στη Σουηδία είναι προσβολή για όλους, ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους. Το γεγονός ότι αυτή η ποταπή επίθεση στο Κοράνι γίνεται μπροστά στην Τουρκική Πρεσβεία το μετατρέπει σε θρησκευτικό και εθνικό ζήτημα για εμάς. Αυτή η νοοτροπία προσπαθεί εδώ και καιρό να νομιμοποιήσει τον εναγκαλισμό των αιματηρών τρομοκρατικών οργανώσεων με το πρόσχημα της δημοκρατίας[...].

Λυπούμαστε, είπαμε στην αρχή ότι θα έχετε τρομοκρατικές οργανώσεις να περιφέρονται στους δρόμους σας και να περιμένουν υποστήριξη από εμάς για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Όταν λέμε κάτι, το λέμε με ειλικρίνεια. Όταν οι άλλοι μας ατιμάζουν, τους δείχνουμε και τη θέση τους. Η σουηδική διοίκηση δεν χρειάζεται να σηκωθεί και να μας μιλήσει για δικαιώματα και ελευθερίες. Εάν σέβεστε τόσο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, θα σεβαστείτε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μουσουλμάνων. Εάν δεν δείξετε αυτόν τον σεβασμό, δεν θα λάβετε υποστήριξη για το ΝΑΤΟ».