Μενού
erntogan-stern
Το εξώφυλλο του περιοδικού Stern για τον Ερντογάν | @sternde
  • Α-
  • Α+

Ο Ερντογάν υποκινεί επικίνδυνες συγκρούσεις για να εξασφαλίσει την εξουσία, αναφέρεται σε άρθρο «κόλαφο» του γερμανικού περιοδικού Stern, με αφορμή την πολιτική της έντασης που συντηρεί και προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος το τελευταίο διάστημα, με φόντο τις επερχόμενες εκλογές στη γειτονική χώρα. Στο εξώφυλλο αυτής της εβδομάδας ο Ερντογάν παρουσιάζεται χαρακτηρίζεται ως «Εμπρηστής» (Der Brandstifter).

Στο εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού επικρίνεται η ακύρωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία, «παρότι θέλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους Τούρκους της Γερμανίας για την επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία». «Θέλει, επίσης, να παραμείνει υποκινητής και εμπρηστής συγκρούσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται ότι «για να εξασφαλίσει την εξουσία του, υποκινούσε ακατάπαυστα συγκρούσεις: στη χώρα του, στη Συρία, αλλά και στη Γερμανία. Από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία, ο Ερντογάν κρατά πολλά νήματα στα χέρια του και χρησιμοποιεί τη δύναμή του ανάλογα», υπογραμμίζει το Stern.

Παράλληλα το γερμανικό περιοδικό επικρίνει τον Ερντογάν ότι διαπραγματεύεται τόσο με τη Δύση όσο και με τη Ρωσία, υποτιμώντας το ΝΑΤΟ και προωθώντας τον πόλεμο στη Συρία. «Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσει τον ανηλεή αγώνα του για να παραμείνει στην εξουσία στην Τουρκία», τονίζεται στο δημοσίευμα. Πιθανότητα ο Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία της χώρας ακόμα και με αντίθετο εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμά το Stern

Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικό, αναφερόμενο στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, τονίζει πως δεν είναι απίθανο ο Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία παρά την εκλογική ήττα. «Θα παραδεχόταν ο Ερντογάν μια εκλογική ήττα; Το κόμμα του, το AKP, και ο ακροδεξιός εταίρος του, το MHP, είναι τόσο εδραιωμένοι στις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι μπορεί να παραμείνει στην εξουσία παρά την προτίμηση του κοινού για το αντίθετο», σημειώνει το Stern.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχεται το τελευταίο διάστημα επικριτικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο, με έγκριτα περιοδικά, όπως ο Economist, και πρακτορεία, όπως το Bloomberg, να καταγγέλλουν τη στάση του για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.