Μενού
amvloseis-polonia
Διαμαρτυρία ενάντια στον περιορισμό των αμβλώσεων στην Πολωνία | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η αντιμετώπιση μίας 14χρονης με νοητική στέρηση στην Πολωνία, από τις ιατρικές υπηρεσίες της χώρας. Το νεαρό κορίτσι βιάστηκε από το θείο του, δεν μπόρεσε όμως να λάβει έγκριση για άμβλωση από δύο νοσοκομεία στο Podlasie, από όπου κατάγεται. Μάλιστα το προσωπικό δεν παρείχε στο κορίτσι και στους οικείους του καμία πληροφορία για το πού θα μπορούσε να απευθυνθεί, προκειμένου να διακόψει την εγκυμοσύνη.

Στην Πολωνία, όπου υφίσταται μία εκ των αυστηρότερων νομοθεσιών για τις αμβλώσεις, οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν τις διαδικασίες, μη προχωρώντας στην επέμβαση επικαλούμενοι ζητήματα ηθικής. Το καθεστώς αυτό έχει καταγγελθεί πολλές φορές από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών. Σύμφωνα με τον νόμο, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο σε περίπτωση που αποδεικνύεται πως η εγκυμοσύνη έχει προκύψει από βιασμό, αιμομιξία ή αν θέτει την ζωή της κυοφορούσας σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, παρά το γεγονός ότι η 14χρονη έμεινε έγκυος, καθώς ήταν θύμα βιασμού από στενό συγγενικό της πρόσωπο τα δύο νοσοκομεία αρνήθηκαν να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Το κορίτσι που δεν είχε καταλάβει πως είχε μείνει έγκυος συνοδευόταν από τη θεία του. Η ίδια καταγγέλλει πως το ιατρικό προσωπικό συμπεριφέρθηκε με απανθρωπιά, παρά το γεγονός πως τους υπέδειξε σχετικές δικαστικές αποφάσεις που επιβεβαίωναν ότι έχει διαπραχθεί βιασμός και ως εκ τούτου η άμβλωση είναι νόμιμη.

«Όχι εδώ, φύγε. Δεν ξέρουμε πού. Δεν μας ενδιαφέρει», ήταν οι απαντήσεις που φέρεται να έλαβαν η 14χρονη και η θεία της. Η γυναίκα επικοινώνησε με ΜΚΟ και έτσι η 14χρονη μετέβη στη Βαρσοβία, όπου και εν τέλει πραγματοποιήθηκε επιτυχώς και με ασφάλεια η άμβλωση. Υπενθυμίζεται ότι στην Πολωνία το 2020 και το 2021 πραγματοποιήθηκαν τεράστιες διαδηλώσεις, με βασικό αίτημα την κατάργηση της νομοθεσίας που θέτει τεράστια εμπόδια στις αμβλώσεις και την απελευθέρωση του δικαιώματος των γυναικών στο να τερματίζουν την εγκυμοσύνη τους κατά βούληση.