Μενού
kalin
Ιμπραήμ Καλίν | AP
  • Α-
  • Α+

Θετική για την είσοδο της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ, εμφανίζεται και επίσημα η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφές σχετικά με την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη συμμαχία. Την ίδια ώρα, ο κ. Καλίν δεν ξεκαθάρισε, πλήρως, τις προθέσεις της χώρας του για τη Σουηδία, από τη στάση της οποίας η Άγκυρα είναι απογοητευμένη λόγω και των πρόσφατων περιστατικών, που σημειώθηκαν στη χώρα, όπου κάηκε το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, το Κοράνι, αλλά και ότι κρεμάστηκε ομοίωμα του Ερντογάν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Ειδικότερα, σχετικά με τη Φινλανδία, ο Καλίν δήλωσε ότι ο Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι εάν η σκανδιναβική χώρα έκανε ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, η Τουρκία θα ανταποκρινόταν αναλόγως. «Το κάλεσμα αυτό αξιολογείται αναλόγως τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία. Οι δύο χώρες ξεκίνησαν από κοινού τη διαδικασία και έδειξαν τη βούληση να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σεβόμαστε τη θέση τους και περιμένουμε να δούμε πώς θα αξιολογήσουν τη διαδικασία» τόνισε ο Καλίν στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόσφατα η Σουηδία προχώρησε σε μια σειρά αρνητικών ενεργειών, τόσο κατά του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων - του Κορανίου, όσο και κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. «Εδώ δείξαμε τη θέση μας, αναβάλαμε τον μηχανισμό για αόριστο χρονικό διάστημα. Τι θα πει η Φινλανδία; Θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία; Αυτή είναι η απόφασή τους. Είμαστε σε επαφή μαζί τους, ίσως τις επόμενες εβδομάδες ξεκαθαρίσει η κατάσταση προς αυτή την κατεύθυνση. Θα υπάρξουν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους συναδέλφους μου σήμερα ή αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών επίσης συνεχίζει τις επαφές», πρόσθεσε ο Καλίν.